středa 16. října 2013

BATRADIS OS1 - Alternativa k ARAXu

Součástí mezinárodní konference naší organizace v Praze byla také prezentace alternativy k operačnímu systému ARAX Univa s názvem BATRADIS OS1. Všichni doufáme že i v Čechách bude fungovat i +Robinhelp a task se naše česká pobočka v Brně pustila do minimalistické alternativy k ARAXu v podobě speciálního operačního systému, který by vyžadoval co nejmenší výpočetní výkon a kladl si co nejnižší nároky na hardware. Důvodem je, že pokud bude nutné, aby +Robin Hronek pořizoval počítače na vlastní náklady, nepůjde o nioc slavného, když nu samotnému nevystačí důchod na jídlo.

Tento experiment je tedy proveden s distribucí systému Linux. Základem je Arch LINUX  s uoraveným grafickým rozhraním KDM-Base s nadstavbou převzatou částečně z Ubuntu a různých KDE balíčků, ve kterých šlo inplementovat konektivitu XIP pro vícesegmentové IP adresy nežý je systém IPV4 a IPVC6. Na rozdíl od ARAXu Univa mu stačí pouze 30 MB volného místa na disku a k obstojnému chodu mu stačí 128 MB RAM. Většina aplikací je dokonce obsáhlejší než sám systém.

Tato 30 megová instalace obsahuje kompletní LibraOffice, internetový prohlížeč, poštovní klient a mediální přehrávač. Na inplwementaci aplikace Harem 2013 se pracuje., Dá se doinstalovat poněkud složitým zúůsobem v terminálu, protoře to není nikde na internetu, aby to šlo instalovat příkazem "pacman -s harem2k13". Takto tam lze instalovat aplikace.


Žádné komentáře:

Okomentovat