neděle 13. ledna 2013

Vyzkoušeli jsme za Vás mobil s Androidem nižší střední třídy

I po novém roce stále pracujeme a tentokrát Vám nepřinášíme nějakou tčechnologickou novinku, kterou pro Vás vyvíjíme, ale rádi bychom Vás seznámili s několika typy a triky na používání chytrého mobilního telefonu se systémem Android.

Hlavní myšlenkou je zatím stále ještě neúspěch projektu Robinhelp a hledání cesty, jak opatřit co nejlevnější telefon s Androidem pro družku Robina Hronka, nebo pro každého, kdo by chtěšl s námi na tomto a jiných projektech administrativně spolupracovat i když na to nemá čas, a volno má akorát po cestě do a z práce, nebo je bezdomovec, případně je pořád na cestách a má takovýto telefon, kde ale hry nechodí a na hudbu tam není dost místa, nehledě na to, že tam nejde vložit paměťovou kartu.

Využitá však může být jakékolio, nicméně je potřeba mít jistotu že máme spolehlivé připojení k internetu, nebo jsme našli nějakou funkční nezabezpečenou WiFi síť.

Náš spolupracovník obdržel darem k Vánocůpm telefon HTC One V, který byl dodán se skoro vybitou SIMkartou a bez paněťové karty. Systém a aplikace nemohly plnohodnotně fungovat, protože vyžadovaly kartu MicroSD, nebo nemohly provádět některé operace. Tímto spolupracovníkem je Robin Hronek, který v rámci svého hledání družky a poskytnutí jí takovýto telefon na své velmi skromné náklady objevil několik triků jak z nejlevnějšího androidového telefonu dostat maximum:

Telefon HTC One V není úplně ten nejhorší telefon s Androidem už proto, že pro práci s kancelářskými dokumenty je zde plná verze Polaris Office, takže umí vytvářet a editovat dokumenty pro Wpord a tabulky pro Excell, ale je k tomu potřeba karta MicroSD. Co ale dělat, když máme telefon bez možnosti rozšíření paměti např nějaký dualSIM, jako např. Alcatel OT 918 D? Stačí se podívat, jkestli nemáme nainstalovanou aplikaci GoogleDrive, nebo SkyDrive v rámci základního programového vybavení, a to jak formou nějaké nadstavby systému od výrobce telefonu, nebo přímo. nPokud tam není, je oboje zadarmo na Google play.

Protože je Android od Google a přihlásili jsme se k telefonu přihlášením na náš G-mail, dáme přednost aplikaci Google Drive, kam se přihlásime sami od sebe jenom spištěním. V závislosti na výrobci a grafickému provedení Androidu, je třeba začít klepnutím nba tlačítko MENU v aplikaci, které alespoň na HTC je v pravém horním rohu obrazovky a jsou na něm 3 tečky mnad sebou.

Chcdeme-li tedy vytvořit třeba nový dokument pro Word, budeme postupovat takto: MENU-Nový-Nový dokumen Word

Zadámre název dokumentu, jak se to má jmenovat.

Pak přejdeme do velkého obdélníku, kde je napsáno"sem začněte psát text".

Jakmile napíšete vše co potřebujete, kepněte na tlačítko Zpět, aby zmizela klávesnice.

Klepněte na tlačítko označené zatržením (Souhlas) aby se dokument uložil na Doisk Google (Google Drive, dříve "Dokumenty Google Googledocs).

Stedjným způsobem se vytvářejí tabulky i složky.

Pokud máte telefon bez rozšiřitelné paměti a chcete třeba telefonem natočit video, tak to obvykle nejde. V závislosti na grafické provedení systému je třeba často odesílat fotky na internet. Pokud je nechcete ukazovat ostatním a u Picasy nejde změnit nastavení viditelnosti, sdílejte fotky na Disk Google. Ujistěte se předtím, že nemáte otevřeného nic jiného kromě galerie a postupujte takto:

Prohlážejte si fotky v telefonu a pokud chcete nějakou zálohovat, klepnhěte na ní aby se objevily ovládací prvky.

Klepněte na Sfílet a vyberte službu na sdílení. V našem případě Disk Google.

Nátev souboru můžete změnit, nebo ho ponechat jak je a klepnut na "Nahrát". Šipka nahoru na horním okraji displeje by se měla objevit, což znamená že se odesílají data. Z tohoto horního okraje lze rozvinout oznamovací roletu, kde můžeme viděšt proces nahrávání. Lze také nahrát více fotek najednou, kdy nejprve kepneme na Sdílet, klepnutím na každou fotku, kterou chceme jí označíme, dáme Pokračovat, vybereme Disk Google a dáme OK.

V rámci osobních cílů Robina Hronka, které podporujeme a využéíváme třeba k rozvoji internetu a pouřívání moderních technologií zadarmo s cílem u,pžnit zcela každému používat internet, komunikovat s lidmi po celém světě.

Tuto sobotu byl Robinem Hronkem objeven v Metropoli Zličín problém s připojením k volným nezabezpečeným WiFi sítím, že ba běkterých mobilních telefonech to nebude fungovat. Mezi telefony, kde to nefunguje patří HTC One V. Buďto je to záležitost použitého hardware telefonu, nebo lumpárna poskytovatelů připojení, aby tahali z lidí peníze.

Naše organizace však po vzoru výrobců a duistributorů volně šiřitelných distribucí operačního systému Linux, chceme tomu udšlat přítrž budováním vlastních hotspotů a provozovat vlastní alternativní připojení. V rámci naší organizace to funguje dobře. Problím je pouze v získání přístupu k veřejnému obsahu na internetu na který se připojujete za peníze. Řešení jsme našli formou síťových směščovačů signálu. Osoby, které mají na to, aby si mohli platit připojení k Internetu nám pomocí směšovače předají signál přes VPN s IP tznelováním.

To zuajistí předání signálu ze sítí IPV4 a IPV6 do naší sítě XIP (IPV8), kdy bude přidán ještěš jeden modem, který mezi oběma sítěmi vytvoří IP koridor.

Většina z nás je přáteli Robina Hronka, ale máme moc práce na to, abychom se o něj postarali sami. Začít můžete tím,. že se nám o něj postaráte dle našeho návodu a získáte spoustu věcí zadarmo, za které byste jinak platili.

Žádné komentáře:

Okomentovat