čtvrtek 9. října 2014

Jak by u nás asi vypadala akce BATRADIS PC Update?

Co je to BATRADIS PC Update jsme Vás kdysi už informovali. S velkým úspěchem to pomáhá našim kolegům v postkomunistických zemích rozjet projekty, které lze přirovnat k našemu projektu +Robinhelp a všeho, co dělají tamní verze společnosti +PCA Praha . Podobnou show možná budeme dělat také, a díky naščemu novcému řediteli se zvyšuje kalkulace prom stavbu počítačů pro zájemkyně o spolupráci s +PCA Praha . Rádi bychom Vám prto zajímavost ukázali, jak by episoda té show vypadala na nějakém konkrétním příkladu, takže upozorňujeme, že jde výhradně o ukázku a případné podobnosti se skutečnými osobami jsou čistě náhodné, za které neneseme zodpovědnost včetně Robina Hronka.

Tam kde je potřeba takto ženy motivovat, to funguje tak, že když naši kolegové zjistí že má mějaká žená zájem spolupracovat na projektu typu +Robinhelp , nebo celé Pca Praha, tak se zjišťuje, jestli neshání nový počítač. Pokud ano, tak jí jej naši kolegové postaví. Naše pobočka se na to pro každý případ také chystá. Dle slov našeho nového generálního řžeditele si vyrábíme skříně v Ostravě a elektronika jako je osvětlení vypínače, ventilátory a kontrolka činnosti disku, se ozasuje v Brně. U nás v Praze by to pak mohlo vypadat třeba taskto:

Vítejte při sledování pořadu BATRADIS PC Update, kde vylepšujeme, nebo dáváme nový počítač zdarma zájemkyním o práci ošetřovatelky pro PCA Praha. V dnešní episodě dáme počítač jedné bývalé spolužačce Robina Hronka ze školy, které budeme říkat Hanka, aby nebyly potíže s prozrazením celého jména. Ta splňuje všechny požadavky a zdařile vzala Robina Hronka na koně a prý bylo i něco důvěrného, nicméně potřebuje navíc nový počítač, ale nemá na něj peníze. Zajedeme k ní s naším technikem na návštěvu a podíváme se na ten starý.

U Hanky doma jsme se Hanky zeptali, co na tom počítači dělá a proč si myslí, že by měla mít nový počítač. Prý mimo brouzdání po internetu, sociálních sítích, poslouchání hudby, sledování filmů, dělá kancelářskou práci a trochu upravuje fotky. Co řžíká náš technik na dosavadní počítač?

Přeed sebou máme jeden z prvních počítačů s Windows Vista, což je sám o sobě dost mizerný operační systém, všechno strašně dlouho trvá, protože by to chtělo minimálně defragmentovat disk a vyčistit registry. V prohlížeči internetu je bordel v podobě mnoha panelů nástrojů a doplňků, které do počítače tahají svinstvo. Z hardwarového hlediska bych skříň zkusil vyluxovat, protože když se chci podívat na výkon a otestovat výkon pomocí banchmarku, tak koukám, že nám to celé spadlo a máme modrou obrazovku (BSOD), takže to vypneme a koukneme se dovnitř.

Nojo, - bordel! Vezmeme to na balkón a poprosím o vysavač. Při vysávání prachu z ventilátoru procesoru vidíme i z dálky výbuch prachu, jak je vysáváním vrtulka roztočená. Tak, skříň je v rámci možnosti vyčištěná, takže by to mělo o něco lépe fungovat. Windiows XP by tu chodily perfektně. Tohle je hrůza. Disk nejde defragmentovat, protože na něm není dost violného místa. Antivirus byl prošlý, dali jsme tam jiný a našli asitak 6 virů, z nichž 4 byly malwary a 2 trojští koně. Po vyléčení se to už dá používat, ale pokud se na tom dělá něco náročnějšího, tak by u toho člověšk zestárnul. Ani to nebudeme dávat dohromady, pokusíme se vyzálohovat nějaká data a nejspíše to vyhodíme.

Nyní se nacházíme v dílně, kde postavíme nový počítač. I když se skříň dává pod stůl, použijeme takovou, která svým designem reprezentuje naší organizaci a vyjadřuje trochu i její původ. Jde o standardní ATX tower vyvedený v konbinaci střébrné s černou a modrým osvětlením vypínače a ventilátorů. Do počítače dáme základní desku Gigabite s možností osazení procesorem Intel Core I3 až 7. Tato deska umožňuje použít dokonce i procesory Haswell, máme tu 4 sloty pro operační paměti s kapacitou jednoho modulu až 16 GB, integrovaná grafika, zvuková karta, BlueTooth a standardní 1 GB LAN RJ-45 síťová karta.
¨
My tam dámne INTEL Core I5 a 8 GB RAM v podobě jednoho SODIM DDR3 modulu o kapacitě á GB, jde o operační paměť Kingston. Protože je tu dosti výkonná integrovaná grafika, nebudeme tam nic na desku dávat, takže použijeme chladič z balení procesoru a pro jistotu všechny ventilárory ve skříni. Podle toho, jak velký rámus to bude děšlat, tak bychom jeden, nebo dva odpojili. Nyní sledujeme nanášení teplovodivé pasty a montáž chladiče.

Do počítače přijde Optická mechanika DVD-R/W, SSD HDD o kapacitě 64 GB, čtečka karet a klasické HDD 1 TB. Napájet to budeme zdrojem o výkonu 700 W, takže tam je dost velká rezerva. Jde o zdroj Enermax s modulární kabeláží, takže uvnitř počítače nebude nepořádek způsobený nepoužitými kabely. I když nejde o herní počítač, obě bočnice mají průhledné pásy, kterými prosvítá modré světlo, tak to musí být uvnitř hezké, aby tam nebyly vidět ošklivé kabely. Nyní sledujeme montáž počítače.

Nyní všechno máme, ale zatím necháme skříň otevřenou na klevém boku z čelního pohledu, aby šla rychle opravit nějaká chyba v zapojení součástek, díky čemuž by něco nefungovalo. Operačním systémem tady bude WINDOWS 7 Proffessional s korporační licencí organizace BATRADIS. I když asi použijeme nový monitor, tak nebude dotykový, takže by sice šlo použít Windows 8, ale blbě by se s tím pracovalo. Dále tam dáme MS-Office 2010 Enterprise také s korporační licencí, na prohlížení internetu tam dáme FireFox a chránit to budeme antivirovým programem Avast Free Antivirus. Takže CDčko k desce, Windowsy, Office a to asi stačí.

Tady máme testovací monitor, myš, klávesnici a tak, začneme nastavením BIOSu. Všechno jede a svítí a ani to žádný rámus nedělá. Oni tam totiž jsou vzadu 2 ventilátory o průměru 150 mm a aby to nehučelo, dal jsem dopředu místo 120 mm také 150 mm ventilátor, aby stačily nižší otáčky. Všechno nám to našlo, tak nastavíme datum a čas. Teď půjdeme do Advanced settings a dáme tzady Virtualizaci na Enabled a první bootovací zařízení bude CD-ROM/DVD. Tady dole ještě zapmeme USB myš a USB klávesnici a USB chceme mít USB 1,1, 2,0, 3.0. Dál se v tom hrabat nebudeme, strčíme tam CD s Windowsama, tady z toho vylezeme a dáme Save settings and exit, tvrdé Y už tam bliká, takže stiskneme ENTER a jedeme.

Takže co? Czech republic, Čeština a středoevropské písmo, Install now. Další, souhlasím, další, vlastní instalace, HDD00-SSD bude jednotka C, jmenovat se bude Systém, bude primární, systémová a bootovací. Dáme to po celym - 64000. Teď HDD01 SATA2-HDD bude jednotka D, název bude Data, bude primární, systémová nebude a taky nebude bootovací. Dáme tomu 700 GB (700 000 MB), no a na tom samém ještě další oddníl, jednotka E, nátev Záloha, ta bude ten zvbytek. Formátovat disky a instalovat, Budou ztracena veškerá data, chcete pokračovat? ANO. Tady to střihneme, protože se to bude instalovat a bude to teď asitak okolo půl až 3 čtvrtě hodiny pracovat.

Tak, za chvilku se počítač restartuje a budeme pokračovat. Už se tak stalo, zeleně máme vybarvenou linku mezi jedničkou a dvojkou a leze to pomalu ke trojce. U to tam je, další restart a už je to tady. Vítá Vás Windows 7 a tak dále...., Další, bude to Hanka PC, tady všechno zatrháme. Popis dáme třeba Hančin stolní počítač, Další Hanka Z...ová (příjmení cenzurováno), organizace Batradis, zatrhneme že je počítač pracovní stanice v uvedené organizaci, sem napíšeme produktový klíč, registrovat produkt u společnosti Microsoft nechceme, takže na to klikneme aby to zatržené nebylo - Další, Automatické aktualizace Doporučeno, Další Česká republika, Čeština, klávesnice QWERTZ - to je vpořádku, takže Další, Uřivatel Hanka to tady je, typ účtu bude Administrátor a heslo tam dávat nebudeme, takže další. Tady je shrnutí, jak jsme to nastavili, takže dáme Dokončit.

Kolečko se točí, probíhá příprava plochy. Já tam teď dám věci z ostatních CDček a v BIOSu dám jako první Harddisk. Sledujeme instalaci softwaru jen zběžně a zrychleně.

Tak všechno chodí, takže přidšláme i levou bočnici a dáme to do auta. Pro jistotu vezmeme nový monitor, myš, klávbesnici a reproduktory, aby to bylo kompletní a dáme té Hance nový počítač.

Tady jí to přddáváme, přehráli jsme původní data, ale ne všechno se podařilo nahrát do nového počítače, akorát vyměníme monitor, tady nám nějak nejde zvýšit rozlišení, takže to staré LCD je sice 22 palcové, ale tady je lepší gradická karta, které ten monitor nerozumí, takže jsme k tomu přivezli 24 palcový LCD monitor s LED podsvícením, takže je mnohem tenší a obraz jde přes digitální výstup a ne analogový. Při regulaci hlasitosti u původních reproduktorů to prská a občas jeden kanál vypadává. Aby se do toho nemuselo mlátit, vyměníme i to.

Takhle by to asi vypadalo.

Žádné komentáře:

Okomentovat