úterý 2. prosince 2014

Jsou nabídky úvěrů a bankovních produktů opravdu poctivé?

Vítejte u druhého dílu našeho textového blogového pořadu o nešvarech a podvodech v českých úřadech a institucích všeho druhu. Dneska si posvítíme na úvěry, půjčky a dalěší bankovní produkty, což dalo našim systémovým analytikům hodně práce, během které mohlo dojít k potížím s platebními kartami, nebo fungováním elektronického bankovnictví, za což se omlouváme. Vedení institucí jsme v minulém díle zapomněli upozornit, že do chodu administrativních a provozních systémů nijak nezasahujeme a nic neměníme. Pouze odhalujeme šlendrián v tom smyslu, že něco funguje jinak, než co je ve smlouvě, nebo jsou účtovány poplatky, které ve smlouvě nejsou uvedeny ani drobným písmem.

Ukázkou podvodného úvěru je na příklad platební karta od CityxBank, kterou můžete získat když přistoupíte na nabídku někoho ve stánku v obchodním centru, po telefgonu, nebo u podobního obchodníka. Přestože byl tento podvod odhalen v televizním pořadu Občanské Judo, o to intenzivněji je tato karta nabízena. Podvod by to být nemusel, kdyby nebylo skrytě účtováno pojištění karty proti odcizení či ztrátě, o kterém se nikdo nezmiňuje včetně informací na smlouvě, tištěných drobným písmem, aby to ščlo špatně přečíst. Dlouho se neděje nic, pokud se karta nepoužívá, ale i tak se třeba i za několik let stane, že dluh naroste tak, že majiteli karty hrozí exekuce v takovém rozsahu, že dotyčná osoba se stane bezdomovcem.

Někteří pracovníci naší organizace tuto kartu používají, a tomuto nebezpečí předešli zásahem do jejího softwaru. Mají na to zařízení, vyrobené doma na koleně z nefunkčního USB harddisku, ze kterého použili elektroniku, převádějící SATA na USB a na dráty k disku, který nefungoval, takže ho vyhodili, připnuli Citykartu krokodýlky. Karta se identifikuje jako disková jednotka s tím, že samotná platební karta běží na Linuxu. Úpravu pak lze udělat ve Windows v Notepadu, nebo v Linuxu přes terminál příkazem

gedit /dev.usbesb03/service/service.config

Jde o to, že takto to bude fungovat když bude pevný disk s Linuxem jako systémový, a nebude rozdělen na další logické disky. Disk C: (jak známe z Windowes) je mimo grafické rozhraní označen jako

/dev.esbd01/

Další disk je optická mechanika a tím pádem USB disk je třetí.

Vy to ale nedělejte!
I když Vám radíme, abyste to neděšlali, jednodušší je to přes grafické rozhraní. Podle toho jaké je, což závidí na použité distribuci Linuxu, s tím zacházíte jako s externím diskem. Aby bylo jisté, že to nebudete zkoušet, neříkáme Vám, co se má v tom konfiguračním souboru smazat, aby to fungovalo podle smlouvy a toho, co Vám nějaký ten prodejce napovídá.

Většina ostatních púůjček je poctivých, ale stejně je klepší rozumně hospodařit, abyste je nepotřebovali, nebo si vybrat takovou, abyste měli jistotu, že budete mít vždy na řádné splácení, na které doporučujeme udělat trvalý příkaz.

Abyste si vůbec od nikoho nemuseli brát úvěr, nebo kupovat něco na splátky, máte možnost spolupracovat s naší organizací. ženy už dlouho mají možnost tak učinit na příklad spoluprácí se společností PCA Praha na projektu Robuinhelp, nebo se jen nechat zaevidovat jako potencionální ošetřovatelka u PCA Praha. S pořizováním věcí, na které by se jinak musel vzít nějaký úvěr Vám pomůžeme když uzavřete pracovní smlouvu s PCA Praha, což platí pro zmíněné ženy. Jinak to platí pro kohokoli, kdo by měl zájem o spolupráci na rozvoji a rozvoji používání málo, nebo nepoužívaných technologií, uplatnění nových vynálezů, které byly na patentovém úřadě zamítnuty a spolupráci na spoustě zajímavých věcí.

Žádné komentáře:

Okomentovat