středa 26. října 2016

BATRADIS TechMuzeum - Branný nábor a PCA Praha

Přestože nevíme, jaký ohlas měl první díl našeho TechMuzea, který byl o vzniku naší organizace a možnosti kontaktu s Vámi, mohlo by některé z Vás zajímat, jak se na naší straně vyvíjelo nějaké konkrétní uplatnění kontaktu s Vámi ve smyslu použití techniky na Vaší úrovni v naší organizaci. Řeč bude o předvoji vzniku první české pobočky společnosti Allied Social Servicrs, která je dnes známá jako +PCA Praha .

Okolo roku 1992 se naše pobočka zajímala o to, do jaké míry by na příklad české ženy chtěly pomáhat zdravotně postiženým lidem. Jelikož víme, že se +Robin Hronek nechává rád od žen nosit na zádech, pověřili jsme ho úkolem různé ženy kontaktovat a nechat se od nich nosit, i když v té době jej nenosily ve škole jen spolužačky, ale spíše spolužáci, což byla jen taková legrace o přestávkách.  Protože se mu to dařilo, byl shledán způsobilým a my jsme ve výpočetním středisku Praha Holyně otevřeli k tomuto účelu výpočetní středisko, a protože to nemůžete vidět, popíšeme Vám tehdejší vybavení, které je dnes již vyřazené a vystavené v našem muzeu technického vybavení.

Protože jsme si chtěli ušetřit práci a už tehdy i peníze, což ještě nebylo nutné, jediný sofzwarem, který uměl načítat a zpracovávat osobní evidenci z holých textových souborů, byl program Werb od GAMMASoftu, běžící na unixovém serveru, který byl vybaven vedle hlavní základní desky se dvšěma procesory INTEL 80-486 SDX-66 také sekundární deskou se stejným peocesorem, která počítala chod Windows NT server, což slouřilo jako obslužný systém pro místní obsluhu. Kromě DOSových textových souboů již šlo na příklad zmíněný Branný nábor dělat v Excellu, Open OFFICE Calcu, kartotéce K602 pro MS-DOS a LOTUS Amipro. Pro čtení databází FOXbase byl k tomu napsán program .

Server obsahoval 2 věžové skříně, kde jedna obsahovala elektroniku serveru včetně datových pevných disdků. Vedlejší operační systémy měly disky ve druhé skříni. Hlavní skříň dále obsahovala optickou mechaniku, ZIP mechaniku, 2 páskové zálohovací mechaniky Streameru a žadič velkokapacitní zálohy formou řízení páskových zálohovacích zařízení.  Kompletní sestava pro tento projekt zabrala celý sál a vyžadovala tým  techniků, který se o to staral. Fungovalo to tak, že  uprostřed seděli operátoči u terminálů, což byly normální počítače. Ti inportovali dodaná data. Pokud byly potíže našíst data, přepisovalo se to ručně. Na to stačili 2 lidé. Další 2, nebo 3 lidé se starali o server a kontrolovali, jestli se vše správně uložilo a jestli se dá jednoduše s evidencí pracovat. Pokud něco nebylo v pořádsku, zadali opravnou práci programátorům, kteří opravobvali chyby v softwaru. Potom se to zálohovalo na Streamery. Programátor byl minimálně jeden, ale čím víc jich bylo, tí,m rychleji byly problémy řešeny. Údržba také opravovala server a počítače.  Dlouhodobou zálohu měli na starosti minimálně 3 lidi, kde nejvíce práce dala obsluha páaskových mechanik. To byly skříně, kam se nasazovaly pásky. Pásky byly navinuté ve hliníkových kotoučích o průměru 15 cm až 500 cm a pásek byl široký jako v kazetách VHS. Aby i moderní počítače z tohoto způsobu zálohy načítaly data rychle, pásky se pohybovaly vysokými rychlostmi.

Bylo tedy nutno i několik kilogramů vážící cívku s páskem do mechaniky nasadit, ale hlavně ji uprostřed zajistit a teprve poté zavést pásek.

Páskové mechaniky, doplňující sestavu tehdekšího výppočetního střediska již bohužel nejsou originální, neboť byly poškozeny při pražské povodni v roce 20021. Pásek s Branným náborem se dochoval a chcdeme touto cestou poděkovat svým kolegům z poboščky ve Velké Británii, že nám věšnovali toto zařízení, abychom měli sestavu kompletní. I tak bylo nutné provést nějaké opravy mechanismu a vyměnit vyschlé kondenzátory za dobré.

Operátoři mohli pracovat i z pohodlí svého pracovního domova zde v Praze, ale  nebylo to moc spolehlivé zejména na jejich straně, protože Windows ´98 byl křehký a nestabilní operační systém, který i malá chyba v nějaké aplikaci trvale  poškodila tak, že bylo nejjednodušší celý systém přeinstalovat.

Během toho se přešlo na Pentium a když se objevil tým, zakláídající v Praze pobočku Allied Social Services, objevil se už první domácí NAS, který odstartoval v naší organizaci éru  projektových serverů, ke kterým se vzdáleně připojovaly týmové servery.

Na rozdíl od toho, co používá doma +Robin Hronek jako tzv. Cloud, neplatí u nás žádná pravidla, týkající se obsahu. Sfdílet se u nás může úplně cokoli včetně nahoty a jakkoli závadných materiálů, pokud to neonbsahuje viry.

Než jyme začali šetřit, má doma několik týmů jako pracovní server NAS od Synology, nebo WD MyCloud, ale převládají NASy vlastní konstrukced se systémem FreeNAS, nebo upravenou linuxovou distribucí tak, aby sloužila jako  správce diskové stanice, případně je použita serverová instalace Ubuntu, nebo Fedory, či jiného Linuxu. dá to ale víc práce zprovoznit.

Žádné komentáře:

Okomentovat