sobota 18. února 2017

VIITORAMA - Recenze hry

S pčíchodem konzole Univa GameBoard VR přichází další hra, která je inspirovaná životem Robina Hronka a nás. V případě htry Vitorama tomu tak úplně není, protože se ve hře vyskytují ženy ze skutečného života Robina Hronka, které se mu líbí. Recenzovat budeme vydání pro PC, avšak ve virtuální realitě je možné se do role Robina Hronka ještě více vžít.

Po technické stránce jde o ukázku využití umělé inteligence v oblasti generování krajiny spřátelených postav a nepřátel, což není nic nového, protože podobným způsobem funguje Minecraft. Na rozdíl od Minecraftu však není svět složýený z kostiček, ale jde o reálnou grafiku. Vydání pro PC totiž umožňuje přidávat  úpravy map, postav a příběhů. I základní hra i pro konzole včetně virtuální reality je po každé jiná, pokud hrajete od začátku. Dohrát to vlastně nejde, protože musíte navštívit různé světy a hledat v nich různé předměty, abyste dokončili hlavní misi. Je jedno kdy a kam jdete, takže to může trvat libovolně dlouho.

Pčíběhem hry je situace, kdy Robin Hronek pracuje v jakési laboratoři, kde se dělají pokusi s paralelními dimenzemi pomocí teleportace. Něco se pokazilo a celá laboratoř byla pohlcena bránou a přesunuta do jiné dimenze. Robin Hronek se ocitl někde v přírodě a hledá lidi a předměty, které jsou potřeba k opravě zařízení a k návratu do normálního světa. Aby tak mohl učinit, buduje civilizaci, protože některé všci se musí vyrobit.

Na PC jsou potom některé věci zjednodušené formou zadání stavby, nebo výroby něčeho na tabuli jako v Minecraftu. Verze pro virtuální realitu je zaměřená na výpravy, souboje a hledání věcí. Vy jako hráč, což je Robin Hronek získáví zkušenosti tím, že vyrábí věci, nachází svitky a bojuje s různými strašidly. Svět, kde se to odehrává, alespoň co jsme zkoušeli my, tak je to takový trochu pohádkový svět, protože jsou tam různá strašidla a z hodných pohádkových bytostí tu potkáme různé víly a elfy. Nechybí tedy ani alchymie.

Schopnosti, které sami nemůžete získat, mají v tomto případě různé ženy, které Robin Hronek osobně zná a které se mu líbí třeba proto, že jsou hodně vysoké. Každopádně mají různé schopnosti, které se používají tak, že s danou osobou hledáte věci, které potřebujete k tomu, abvyste se dostali dál. Na rozdíl od virtuální reality, kde je náhodná akce, nebo musíte naznačit, co chcete, případně je tořešeno filmečkem, je u verze pro PC, nebo normální konzoli vždy možnost si o dané pomocnici zobrazit informace a danou pomocnici vylepšovat orálním sexem, který ona zapije nápojem, který zvyšuje level. Získá tak větší sílu, víckrát vás jako Robina Hronka někam odnese na zádech či ramenou, aby se někde něco otevřelo, nebo abyste jí něco podali, zlepšujete její bojové schopnosti, ale občas za to platíte zkušenostmi. Ty nevyšší ženy se dávají na střelecké věže, které je třeba stavět kvůli budování města. Město budujete proto, abyste mohli některé věci, které potřebujete k návratu do normálního světa vyrábět, nebo dělat jiné věci, se kterými pak lze obchodovat a za zíáskat tak herní peníze, abyste si v jiném městě danou věc koupili.

Město značně urychlí hru, protože vám ledacos udělají dělníci, o těžbu surovin se postarají horníci, takže můžete chodit na výpravy a nakonec otevřít portál do další dimenze. K tomu pak ty ženy z věží soustředíte na jedno místo a k aktivaci portálu musíte pro každou dojít a nechat se vzít na koněš k portálu.  Ten se tím aktivuje s parádním efektem a se ženou, která zůstane má poak Robin Hronek sex a pokračuje na další mapě. Další mapou byl v tomto případě svět, který spojoval starodávný Egypt se Zemí v době dinodsaurů. Ženy z minulé mapy je potřeba zase najít a každou použít ke splnění určitého úkolu. Jejich i vaše schopnosti zůszanou zachovány a dále se vylepšují.

Egyptsko dinosauří mapa má obvykle hledání věcí také hledání znamení, vedoucím ke věcem, nebo k cestě dál. Dinosauři se zabíjejí jen pokud na vás zaútočí. Jsou tady jen pro zpestření. Konec mapy je stejný jako minuke. Je pouze v obří pyramidě a ne na jakémsi kulatém dvorku. Postup aktivace je stejný. Může se ale stát, že těch vysokých žen bude potřeba více. Stačí je potkat.

Další mapy mohou mít i více krajin a i ročních období. Velice povedená je ledová zimní mapa, nebo starodávná Čína, i když jde spíš o jakýsi orientální mix Číny a Japonska dohromady, nebo mapa připomínající starověký blízký výchid, nebo svět pohádek Tisíce a jedné noci, což je taková jakoby turecko arabská mapa. K dovršení magické pohídkové atmosféry jsou všechny mapy jakoby starověkké, nebo středověkké. Do moderních světů jsme se zatím nedostali.

Ne vše je přístupné běžným smrtelníkům, takže se pro některé věci musí jít dfo pekla, které je velmi pěkně udělané, nebo do nebe, či světa zemřelých.. Na vše je třeba vhodná pomocnice. Poslední mapa, kam jsme se dostali, vypadala jako starodávná Anglie, Skotsko, nebo Irsko. Konečný portál byl hlídán drakem. Toho bylo nejprve potřeba zabít a potom aktivovat portál.

Stejně jako v \\minecraftu se dá v této hře strávit hezký kus života zejména, pokud rádi něco budujete.

Těžko se to recezuje a takových her i u Vás existuje více i s reálnou grafikou, což ale vyžaduje dosti výkonný počítač. Myjsme hru testovali na počítači, který jsme si dovezli z domova a na konzoli, kterou jsme vyrobili. Na PC s Wibdows by Vitorama potřebovala určitě Intel Core I7, 64 GB RAM, grafickou kartu Nvidia G-Force Titan Plius a 40 GB místa na disku. I tak by jela na základné rozlišení.

Škoda že Vám nemůžeme pčevyprávět formou povídky průběh hry. Některé osoby můžete znát a nemuselo by se to těm osobám líbit.

Žádné komentáře:

Okomentovat