pátek 28. května 2021

Microsoft Teams již není jen pro firmy

Není žádnou novinkou, že Microsoft umožnil i soukromým osobám používat aplikaci a službu Microsoft Teams, která díky tomu již není omezená pouze na firemní využití pro pořádání videokonferencí a rozsáhlejších skupinových videohovorů. Toho využil i Robin Hronek, aby tuto službu vyzkoušel a zaplnil dobu mlčení naší společnosti v oblasti publikování různých článku, videí a zpráv na sociálních sítích, které je způsobeno tím, že valná většina pracovníků hlavní pražské pobočky naší organizace je zaměstnána stavbou další nové podnikové restaurace. Jestli pořádně dojde k vyzkoušení této služby, to se zatím neví, protože tam není moc lidí, kteří by tuto službu začali používat díky tomu, že už k tomu nepotřebují firemní účet Microsoft. 

Stejně jako služba Google Meet od společnosti Google, poslouží tato služba jako něco na způsob virtuální hospody, nebo nástroj pro virtuální konference i přesto, že situace ohledně koronaviru se možná začíná zlepšovat natolik, že omezení,  která slouží k zabránění šíření této epidemie se pomalu uvolňují. Mohlo by to totiž být zajímavé i v případě, že bude epidemie koronaviru zažehnána, protože ne všichni přátelé a příbuzní mají čas a možnost se sejít na konkrétním místě, ale mohou si najít čas se posadit k svému počítači, nebo si vzít do ruky svůj chytrý telefon či tablet a zúčastnit se nějakého setkání.

Důkazem toho je skutečnost, že tato aplikace je k dispozici jednak jako aplikace pro Android, díky čemuž jí lze používat na většině chytrých telefonů a tabletů, nebo také existuje pro operační systém iOS, díky čemuž jí mohou používat uživatele telefonů Apple iPhone, nebo tabletu Apple iPad samozřejmostí je také aplikace pro Windows, nebo Mac OS, avšak Robin Hronek může vyzkoušet tuto aplikaci pouze pro Android a Windows. V případě systému Windows se na rozdíl od aplikace Skype ne nachází tato aplikace v obchodě Windows Store, takže je potřeba ji instalovat z webu služby Microsoft teams a nainstalovat jako starý typ aplikace pro Windows 7 a výše. Bohužel se však ukázalo, že tato služba a aplikace bohužel nespolupracuje tak úplně se službou Skype, aby mohla využít kontakty z jiných služeb, které Microsoft provozuje. Bude to nejspíš tím, že většina lidí, kteří používají Skype se k němu nepřihlašují účtem Microsoft, ale mají vlastní přihlášení na Skype pomocí Skype jména a příslušného hesla. Situace se může změnit za předpokladu, že se k nově zakoupeného počítače nebo notebooku s Windows 10 budete přihlašovat k systému účtem Microsoft, což vám umožní se přihlásit na všechny služby Microsoftu a tak vám bude fungovat i Teams, avšak protože se nejedná o moderní univerzální aplikaci, bude potřeba se možná přihlásit znovu. Robin Hronek to udělat nemusel, protože se přihlásil ke službě nejprve na webu a teprve po nainstalování aplikace se přihlášení vyzvedlo ze systému a následně proběhlo.

Tím pádem není možné tuto službu pořádně vyzkoušet, protože zatím tam není dost přátel, díky čemuž to nedává moc velký smysl, protože klasický videohovor Robina Hronka s nějakým jiným člověkem o samotě se dá udělat na službě Skype, pokud mluvíme o službách Microsoftu, což může někde jinde platit například o službě Google Duo, která na počítači běží pouze přes web nejlépe v prohlížeči Google Chrome, případně dalších službách jako je Viber nebo WhatsApp, kdy na počítači lze používat i na videohovory Viber pro desktop. 

V případě například webu o hudbě Robina Hronka je k dispozici možnost vytvořit komunitu lidí kteří by se starali o jeho hudební kariéru pomocí služby a aplikace Discord, ale většinu lidí může odradit skutečnost, že Discord je původně určen pro audiovizuální komunikace hráčů počítačových her, k čemuž je v rámci dané služby k dispozici spoustu již předpřipravených místností a serverů. Microsoft Teams by mohl být další nástroj k konferencím a poradám, na kterých bychom se všichni viděli, aniž bychom opustili svůj domov, nebo kancelář a mohli lépe řešit různé věci, což bych se nemusel týkat pouze hudební kariéry, ale i jiných věcí. To by se udělalo tak, že by se na daném webu zveřejnil speciální odkaz na místnost na Discordu, nebo místnost ve službě Microsoft Teams, případně Google Meet. Schůzky i jednoho člověka s jedním člověkem lze na rozdíl od služby Skype a podobných služeb naplánovat, nicméně by to mohlo být zajímavé.

Co se týká epidemiologické situace na území České republiky, dochází sice k rozvolňování restriktivních opatření, která byla vyhlášena vládou České republiky kvůli zamezení šíření epidemie koronaviru, díky čemuž vzniká možnost 3. vlny této epidemie. V minulém roce došlo ke vzniku druhé vlny epidemie díky tomu, že se také na léto restriktivní opatření rozvolňovala. Doufáme, že taková situace nenastane, ale kdyby přece jenom nastala, máme důvod k tomu, aby třeba i Robin Hronek vyzkoušel službu Microsoft Teams stejně jako Google Meet, případně další podobné služby, aby měl nějaký audiovizuální sociální kontakt s větší skupinou lidí současně mimo akce uvnitř naší komunity a organizace, kde k tomuto účelu máme vlastní proprietární řešení.

Žádné komentáře:

Okomentovat