sobota 31. ledna 2015

Android 5.0 BATRADIS UI Recenze

Pro Vaší technickou zajímavost Vás chceme seznámit s tím jak naše organizace expeerimentuje s mobilním operačním systémem Android. Konerčnš tu máme Android 5 s nadstavbou BATRADIS UI. ARAX Univa OTG je sice skvělý, ale někteří naši spolupracovníci chtějí používat na svém telefonu běžýné aplikace a služby, kromě těch, které jsou naší organizací zakázané. Také není vždy vhodné u běžného tanletu, nebo Smartphonu obsadit Micro USB port modulem pro práci s naší sítí, který snižuje výdrž baterie i když má průchozí vstup, takže se dá používat i při nabíjení. Tablety a telefony, vyráběné společností ECF již nejsou závislé na systému ARAX Univa, ale i včetně ztechnologie DataRay běží na Androidu. Podíverjme se na to, jak to funguje:

První pokusy se prováděly s Androidem ve verzi 4.2.2 Jelly Bean, Kitekat se vynechsal a teď máme Android 5 s touto úpravou. Je-li do telefonu vložena SIM karta, funguje telefon a Zprávy SMS a MMS normálně podle vybraného operátora, jehož SIM kartu máme v telefonu. Bez ní nám aplikace Telefon volá přes technologii DataRay formou hovorů za použití technologie VoIP. Znamená to, že po spuštění teůefonu (aplikace na telefonování) půjdeme do Nastavení-Účty-Přidat nový účet a použijeme přihlašovací údaje k účtu BATRADIS ID a jako server služeb SIP uvedete: sip.batradis.cz. Toto odpadá pokud se k účtu naší sítě přihlásíte v průvodci nastavením po prvním zapnutí telefonu, nebo tabletu.

Po zapnutí zařízení s Androidem a BATRADIS UI se přihlásíte k účtu Google a pak k účtu naší sítě, který lze i vytvořit, podobně jako přihlášení k účtu výrobce telefonu, pokud nasbízí vlastní řešerní pro zálohu telefonu, zaměření jeho pologhy na mapě pro případ ztráty, nebo odcizení spolu s možností jej prozvonit, dálkově uzamknout či smazat. Po nastartování zde najdemer všechny aplikace od Googlu až na Hasngouts. Dají se doinstalovat z Google Play, ale Hangouts Vám dovolí pouze psát. Skype nenainstalujete vůbec. Bez SIM karty se dovoláte vedle tísňových linek jen po síti BATRADIS po celém světě zadarmo, je-li dostatečně silný signál DataRay. Aplikace Zprávy propúsaní SMS a MMS umožňuje bez SIM karty chatovat pouze v síti BATRADIS po celém světě zadarmo, je-li dost silný signál DataRay. Ostatní internertové služby  fungují bez SIM karty pouze tehdy, připojíte-li se k internetu přes WiFi. Jinak i ve výchozím systémovém prohlížeči půjde jen web našeho intranetu. Ten se SIM kartou. nebo s WiFi  funguje v aplikaci BATRADIS Web Browser- Zprávy se SIM kartou fungují klasicky se službami SMS a MMS operátora. K textové  komunikaci v naší síti pak použijete BATRADIS chat.

Další speciální aplikací je Harem 2015 for Android, který získal Material design. Dále je tady BATRADIS Cloud, který pracuje i s UnivaCloudem a jinak jde o čistý Android.

Co dělat vb případě, že máte telefon od nás, který jsme i vyrobili, ale chcete na něm dělat i videohovoryx na službách jako je Skype, Tango, Viber a Google Hangouts? Potřebujete softwarte pro Váš počítač, sloužítí k rootu telefonu a odemčení BootLoaderu. Dále je potřeba si stáhnout běžnou telefonní , nebo tablewtovou sestavu systému Android a přepsat jí systém trelefonu, nebo-li přeflashovat ROM. POZOR než budete odemyxkat BootLoader a odermykat práva ROOT, veškerá data v telefonu ZÁLOHUJTE!

Jděte do Nastavení-Informace o produktu a asitak sedmkrát rychle za sebou klepněte na číslo sestavy, aby se na chvilku objevilo hlášení "Jste vývojář".  V Nastavení jděte na USB Ladění a povolte tam vše, co se povolit dá. Jak získat prácva ROOT si snadno najdete na internetu, jinak odemčení BootLoaderu je u telefonů ECF MP700A, nebo SP-1A následující. Vypněte telefon, nebo tablet a připojte ho k PC dodaným USB kabelem. Po dobu 5 sekund podržte Hlasitost dolů+Vypínač současně. Než pomocí hlasitosti nahoru a dolů vyberete Unlock Bootloader, spusťte ne PC aplikaci pro přehrání paměti ROM telefonu, či tabletu. Volbu potvrsíte krátkým stiskem vypínače. Až se telefon najde, přehrajete systém.

Jde také odemknout práva ROOT a zakázané funkce v BATRADIS UI povolit. Ješdnodušší je to přehrát celé čistým Androidem za cenu ztráty veškerých dat a nebude fungovat DataRay. Oproti běžným výrobcům dnešních smartphonů a tabletů, najdete v krabici vedle nabíječky, Micro USB kabelu, sluchátek a samotného zařízení s Androidem i CD se softwarem.

CD obsahuje software  pro PC, zálohu ROM BATRADIUS UI a utiulity na ROOR a BOOT Unlocker na telefon či tablet spolu s ovladači pro Windows, Linux a Mac OS.

Je to docela zajímavá úprava Androidu.

Žádné komentáře:

Okomentovat