středa 4. listopadu 2015

VPNS - Bezplatný veřejný internet pro naše pracovníky

Něškteří naši pracovníci zejména ti, kteří jsou přáteli Robina Hronka občas potřebují internet, aby  se sami spojili s pozemskými přáteli Robina Hronka. Pokud je neúspěšch projektu +Robinhelp společnosti +PCA Praha nedonutil šetřit, fungovalo to tak, že jaždý pracovní byt měl přípojklu běžného poskytovatele, jakým je třeba O2, nebo UPC, případně místní poskytovatel bezdrátového připojení k internetu, jakým je na příklad Airwaynet, Pe3ny.net apod. Místo počítače se kasbelem jako klien do jejich routeru zapojil router od nás pro přiupojení k našemu intranetu, kdy se kabel od routeru veřejné přípojky připojil ke zdířce PNS (Public Network Service). Obvykle je to zásuvka Ethernet RJ-45 označená jako PNS a bývá modrá. Teprve náš router sloužil k připojení dalších zařízení. Protože mobilní telefony a tablety neumožňují moc dobře softwarově propojit obě sítě, měl každý byt našeho pracovníka 2 sítě WiFi. Upravení ROM pro telefony, postavená na Androidu toto umí, ale zase tam nefungují věci z běžné ROM.ů Nyníá je však tento problém vyřešen zařízením, které se zapojí do Micro USB portu telefonu a funguje oboje.

Protože mají naši pracovníci kanelovou televizi zdarma, na podobném principu funguje technologie VPNS (Virtual Bublic Network Service), což znamení že pokud si někdo z našich pracovníků může dovolit platit kabelovou televizi, sdílá její signál do našeho intranetu, kde se dále distribuuje pomocí technologie IPTV. To funguje dobře, protože jde o tok datového proudu jedním směrem. U internetového připojení je datový tok obousměrný, protože když chceme otevřít webovou stránku, náš počítač vyšle příkaz přes server operátora, který nám dá veřejnou adresu IP, ze které se připojíme k počítači se stránkou, kterou chceme vidět (zjednodušeně řečeno).

Náš intranet funguje jako internet i s mezinárodní konektivitou a doménovým uspořádáním, díky kterému víme, že natradis.cz je síť české pobočky - resp síť sítí českých poboček s webem na této doméně. Německý Batradis je batradis.de. holandský - batradis.nl apod. Vám to normálně nefunguje, protože počítače s weby daných sítí, které jsou stejně jako u internetu tzv. Servery, kde se ale přístup liší v tom, že nemají veřejnou IP adresdu, kterou dostanou za peníze od poskytovatele internetu buďto jako klienti, což je něco jako na příklad Váš počítač doma, nebo za více peněz získají veřejnou adresu IP od specializovaných poskytovatelů, jako je třeba Internet.cz, potažmo Forpsi.com, kde si lze rovněž zakoupit danou doménu. Dále Vám to nepůjde díky tomu, že plné znění nějaké webové adresy, nebo-li URL má s naším intranetem společný protokol HTTP, ale po dvojtečce a dvou lomítkách nenásleduje na rozdíl od internetu "www.domena.cz", nebo doména bez WWW, ale vpn.domena. VPN (Virtual Private Network) je soukromá síť. Veřejný internet používá systém IP adres se čtyřmi segmenty (4 skupiny řčíslic oddělených tewčkou), zvaný IPV4, nebo se šesti segmenty (IPV6). Naše sítě používají systém XIP, které umožňují mít IP adresu s osmi a více segmenty. Proto se Váš internet a náš intranet vzájemně nevidí.

Místní přístup je zajišťzován technologií DataRay a dálkové spoje jsou tunelovány Vaším internetem, jehož viditelná a Vámi běžně používaná část zabírá asi 4% celosvětové sítě. 96% zabírá tzv Deepnet a jeho obsahem bývá vedle tajných sítí armád, bank a velkých korporací také tzv. DarkWeb. Od Darkwebu raději dál. Jdwe totiž o věci, které jsou buďto velice úzce specializované, nebo věci v rozporu se zákonem. Weby v Deep=netu také nevidíme a není tam vidět nic z našeho intranetu, i když se Deepnet používá pro dálkové spoje ve smyslu používání volných nevyužitých kanálů.

To je důvod k tomu, aby bylo možné z jednoho či více míst na světě získat veřejnou IP adresu, přes kterou by šlo vidět cokoli na internetu z naší sítě bez vlastní veřejné přípojky. Tu nahradí tzv. VPNS technologie. Ta funguje jako slučovač signálu v routerech pro naši síť, kde se signál z portu PNS sloučil ze signálem z DR Antény a puistilm se do rozvodu. U VPNS jde o něco podobného, ale místo slučovacího čipu, který konbinuje obrácený děšlič signálu a modem, jde o kus softwaru na datovém centru. To, co měli doma naši pracovníci, když si mohli dovolit internetz nejvíce od O2, nebo od UPC, pokud byl v daném domě a místě rozvod kabelové televize, mají naši zahraniční kolegové po celém světě, kde má +BATRADIS pobočku, která ani nemusí mít zájem o oslovení veřejnosti skrze vybranou osobu, což záleží na urtčité úrovni technické a urbanistické vyspělosti dané zermě. Protože má veřejnáý i neveřejná část internetu jeden rozvod, což je celosvětová globální síť, tvořená rozvody optických kabelů, lze zachytit procesy udšlení veřejných IP adres a v datovém centru, kde běží VPNSA z nich poskládat připojení, které se segmentuje. To znamená, že se na základě žádosti o otevření něčeho na internetu, což se pozná podle toho, že počítač v naší síti volá IP adresu s počtem sehmentů, menčím než 4 a řwetězcem znaků v adrese pro URL jiným než "http://vpn.něco,batradis.cz (u nás)" . Nová verze programu pro přístup k naší síti nyní bude toto rozeznávat v obou směrech komunikace a v prohlížeči vedle okna, či karty s chybou, otevře danou stránku. Pokud to použitým prtohlížeč nepodporuje, tak to fungovalo tak, že např. v Microsoft Internet Exploreru jste napsali např. http://vpn.batradis.cz, což Vým zobrazilo stránku s oznámením, že stránku nelze otevřít, nebo to hledalo Batradis na Googlu, případně Bingem, nebo jiným vyhledávačem. Pokud jste měli naše vybavení, otevřela se stránka s webem naší pobočky v okně speciálního prohlížeče. U použití VPNS to funguje i opačně, že náš prohlížeč, kam napíšete např. http://google.com, Vám nahlkásí chybu a zároveň spiustí výchozí systémový prohlížeč internetu, kde otevře Google.

Zatím to funguje jen pokusně. Maximální rychlost veřejného internetu je zatím přes VPNS 128 Kb/s, při rozděklení Download/Upload na polovinu (64/64 KB/s). Je to tém, že to zkoušíme na jednom datovém centru. To je umístěno v naší brněšnské pobočce, takže to nejbližšípřátelé nevyzkoušeli. Nemají na to čas a vzdálenost Brna od Prahy snižuje rychlost na 64 Kb(s s vysokou agreagací. Chce to víc datových center, což jsou pobočkovém servery, kam stačí nainstalovat software pro poskytování VPNS. Ten má ještěš mouchy.

Víter co dá na vývoj našim vývojářům více času? Pokud Vás napadlo, že rozjezd projektu +Robinhelp , odpověděli jste správcně.

Žádné komentáře:

Okomentovat