čtvrtek 14. září 2017

Chytrá domácnost BATRADIS SJ1

Na letošní mezinárodní konferenci organizace +BATRADIS , konající se roku 2017 v Krakově, byla představena chytrá domácnost, kterou zde používá Jerzi Stolarek s Markétou Jablonczekovou ve společné domácnosti. Jedna sestava byla instalována v bytě a druhá zůstala vystavena za účelem prohlídky a možnosti zařízení recenzovat. Díky tomu se na chytrou domácnost můžeme podívat:

Podobně jako O2 Smartbox jde o integraci routeru do řáídící jednotky chytré domácnosti. Ta vypadá jako válcovitá urna s rovnou zadní stranou, obsahující veškeré konektory. Vyrábí se v černé, šedé, stříbrné a bílé barvě a na rozdíl od původního routeru není určena k tomu, aby se někam ukryla, ale naopak jde o moderní dekorační předmět.

Běží to na systému ARAX bez zjevného grafického uživatelského rozhraní, které tu sice je ve formě webové konfigurace, avšak mimo funkce routeru pro připojení k intranetu naší organizace spolu s přístupem na internet jde o zařízení ovládané hlsem. Hlasová asistentka Marie se postará o vše, co chcete od chytré domácnosti. Zařízení samotné funguje vedle internetové konektivity pro vaši domácbnost jako chytrý reproduktor a k dispozici máme v základním balení 4 senzory na okna a dveře, které hlásí otevření a zavření, 4 pohybové senzory na sledování osob, nebo domácích zvířat v domácnosti, 6 bezpečnostní kamery s nočním viděním a termografickým viděním, 4 kouřové senzory s teploměrem sloužící k ochraně proti požáru a 6 chytrých zásuvek v podobě adaptéru mezi spotřebič a zásuvku napájení ve zdi.

Lze tak hlasovými povely rozsvítit a zhasnout lampu, zapnout ráno kávovar, nebo cokoli, co je zapojeno přes chytrou zásuvku. Dodatečně lze objednat adaptér pro ovládání žaluzií, nebo rovnou okenní žaluzie s elektromotorkem, který je ovládán chytrou domácností. Na základě dalších doplňků lze pak hlasovou asistentku Marii naučit znát své každodfenní návyky včetně hlídání domácnosti když nejste doma včetně vyřizování vzkazů a uklízení pomocí propojení s chytrým robotickým vysavačem. Ten je zde vystaven také.

OPro připojení notebooků, telefonů a tabletů k intranetu a internetu sloýří WiFi na stanardu 802 11 AC, ABGN s pýsmem 2.61 - 5.88 GHz a WiFi 802 11AD pro ovládání chytré domácnosti a posdporou WPS a DEKT pro párování zařízení. Připojení počítačůl, telefonů a chytrých televizí kabelem po metalické síti je umožněno pomočí 4 konektorů LAN Ethernet RJ-45. Tento konektor v modré barvě slouží k připojení k modemu od poskytovatele  onternetu. Připojení k intranetu naší organizaci aslouží tento typ konektoru v zelené barvě, nebo konektor optické přípojky oro anténu technologie DataRay.

Brzy bude do nadstavby systému Android s názvem BATRADIS UI přidána aplikace SmartHome, kterou lze zatím nainstalovat pčímo z řídící jednotky přes NFC, což platí i pro ARAX Univa OTG pro původní model s tímto systémem. Nový BATRADIS Phone se systémem ARAX umožňuje aplikaci nainstalovat v okamžiku, kdy je pomocí řídíci jednotky připojen do domácí sítě přes WiFi.

Dílenské zpracování je prvotřídní. Kryt je z broušeného hliníku, který je u černé a šedé verze vybaven matnou úpravou a u stříbrné je lesklý a pochromovaný. Z důvodu průchodnosti signálu k anténám je předek a zadek plastový. Šasi je vyrobeno z hořčíkové slitiny a ocele, do nějž je zabudována večkerá elektronika. Kulatému válcovitému čelu vévodí displej, který zobrazuje přesný čas a informace o aktuálním počasí. Spodní okraj obsahuje kontrolky, které indikují stav sítě, připojení k internwetu a WiFi.

Prostor mezi displejem a kontrolkami vyplňuje reproduktor, který má u černé, šedé a bílé barvy látkový potah. Lesklá stříbrná verze má drobně perforovanou mřížku. Ta ukrývá sférický 360 stupňový reproduktor, tvořený dvěma měniči pro stereofonní zvuk a celkem 8 mikrofonů pro prostorové snímání zvuku.

Obslužná mobilní aplikace zvláště ve verzi pro Android má zatím ještě mouchy. Měla by však umět najlížet k sobě domů odkudkoli na světě, přehrávat videa nezvbaných návštěv a možnost mluvit s nezvaným návštěšvníkem, či domácím zvířetem. Posledně uvedená funkce zatím zlobí. Místo toho aby to fungovalo, po navázání spojení aplikace spadne. To by ale měla napravit nějaká aktualizace.

Žádné komentáře:

Okomentovat