čtvrtek 15. října 2020

Praktická ukázka využití nového operačního systému Genesys

V minulém článku i jsme vás seznámili s novým operačním systémem, který by měl nahradit dosavadní operační systém ARAX. Abychom to mohli vyzkoušet, dostali jsme i několik základních desek pro stavbu počítačů, na kterých to můžeme vyzkoušet. V tomto článku se podíváme na ukázku praktického využití včetně ukázky umělé inteligence.

Než se však do toho pustíme, rádi bychom vás seznámili s tím, na čem to chceme předvádět. Náš kolega Robin Hronek řeší ve svém životě problém se změnou operátora, protože se chystá na situaci, kdy nebude mít někoho, kdo by mu občas s něčím pomohl, nebo již nemá oba rodiče. Nechal se přemluvit ke změně svého mobilního operátora spolu s poskytovatelem internetu na doma tato záležitost dopadla tak, že díky pomoci od jeho staršího bratra se dostal ke společnosti, která poskytuje potřebné služby velice výhodně konkrétně se jedná o t-mobile.problém při změně operátora, nebo poskytovatele internetového připojení, elektřiny, plynu, nebo jiných podobných věcí je takový, že nějaký čas platíte dvěma společnostem nový poskytovatel si již začíná účtovat poskytované služby, a však původní starý poskytovatel ještě ne ukončil poskytování svých služeb a účtuje si nějaký čas svoje služby také. Podíváme se, jak bychom tento problém mohli řešit pomocí umělé inteligence:

Protože jsme jsi již představovali nejenom nový operační systém ale i základní desku, kterou tady máme v několika provedeních, začneme tím, že postavíme nějaký počítač. Díky tomu že dodané zakladni desky z našeho domovského světa již obsahují plně zakrytovaný chipset včetně procesoru velkým chladičem, bude stavba o to jednodušší. Všechno, co budeme potřebovat vedle té základní desky bude pro jistotu rozšíření operační paměti, takže Konečná hodnota celkové operační paměti bude 512GB. Pevný disk v podobě NWME SSD řešit nemusíme, protože i ten se nachází pod chladičem. Bude tedy stačit Šárka když do skříně osadíme zdroj který připojíme do základní desky, připojíme další pevný disk, kdy nám postačí běžný plotnový disk o kapacitě 2 TB A i když to dneska není potřeba, dáme tam pro jistotu také optickou mechaniku. 

Operační systém Genesys budeme instalovat z USB flash disku, co jsme si popsali v minulém článku. Nyní se zaměříme na to, jak budeme řešit daný problém. Když už máme všechno nainstalováno, budeme potřebovat ještě nějaké programy, které budou sloužit k tomu, abychom mohli zanalyzovat způsob zabezpečení systému operátora, který nám dělá problémy a kterým je O2 k tomu budeme potřebovat dva programy, které však nenajdeme v centru aplikací, což je takový vlastně obchod s aplikacemi který je označován jako centrum aplikací podobně, jak tomu bývá u Linuxu. Znamená to tedy, že zmíněné dva programy bude nutno instalovat pomocí příkazu v příkazovém terminálu. Podobně jako v Linuxu můžeme spustit příkazový řádek jednak tak že klikneme na Hlavní menu v podobě mřížky, půjdeme na nástroje a potom na příkazový terminál, nebo zmáčkneme kombinaci kláves Ctrl+Alt+T. Nyní zadáme následující

sudo appinstall -s netsecscanner

Protože začínáme slovem sudo, což znamená super u Sadu, počítač po nás bude chtít heslo. To že se zdá, že klávesnice nefunguje, To je v pořádku, protože při zadávání hesla to v příkazovém terminálu nedělá ani hvězdičky, které ukazují zadávání hesla jakmile je aplikace dokončena budeme instalovat další program, k čemuž bude potřeba zadat následující příkaz

sudo appinstall-s astm_kit

Bude dobré, když se podíváme na to, jestli máme na počítači nainstalován nějaký přehledný správce souborů. Pro tyto účely budeme potřebovat něco jako je totalcommander, nebo Norton commander, případně midnight commander operační systém ARAX k tomuto účelu již v základní instalaci přicházel s programem desktop commander. příkazový terminál nyní potřebovat nebudeme takže jej můžeme zavřít tím, že napíšeme příkaz

Exit

Můžeme samozřejmě zavřít okno příkazového terminálu, ale takhle je to přeci jenom lepší. Protože jsme už kdysi něco takového zkoušeli, bude stačit když si otevřeme podobný prográmek, který jsme dělali jako ukázku toho, jak by mělo fungovat něco v bance, protože robinu hromkovy něco nechtěli udělat. To budeme muset ale upravit, což můžeme udělat dvěma způsoby

Pokud budeme pracovat v grafickém uživatelském rozhraní tak po připojení disku na kterém máme ten prográmek, který jsme kdysi dělali, otevřeme poklepáním na nově se objevivší ikonu na liště rychlého přístupu, a na daný soubor klepneme pravým tlačítkem myši, a s takto vyvolané nabídky vybereme položku upravit. Nyní ponecháme jenom začátek toho programu a některé základní definice a vše co se týká té banky označíme a odstraníme stiskem klávesy diljit. Z nabídky soubor vybereme uložit jako a nový program si uložíme třeba jako O2 změna a klepneme na tlačítko uložit.

Totéž můžeme udělat i v příkazovém řádku, a to tak že se napřed podíváme jak je označen disk na kterém to máme uložené. Vidíme že to máme na disku USB 2 ve složce programy a podsložce pokusy. Znamená to tedy že napíšeme

gedit dev.usb:/dsk.usb2/programy/pokusy/zrus_inkaso_banka.pro

tohle teda je původní název toho souboru z kterého teď děláme něco jiného. Problém ale je že v tomto programu nemůžeme vyzkoušet jestli to funguje. Protože program dědic, nebo editor textových souborů je pouhým editorem. Je to něco podobného jako poznámkový blok ve Windows. Za použití desktop commanderu bychom to udělali tak, že bychom si otevřeli příslušný disk, zašli do příslušné složky a na příslušný soubor a stiskni klávesu F4. Narozdíl od textového editoru máme tu výhodu, že nemusíme ukládat okamžitě daný soubor pod jiným názvem, protože během ukládání nově upraveného souboru se nám původní verze uloží s příponou bak. Protože ale už máme soubor upraven, nebo přejmenován na to, co chceme dneska dělat tak bychom to klávesou F4 otevřely k úpravě a klávesou F2 uložili.

Abychom to ale mohli rovnou zkoušet jestli to funguje, tak budeme používat 2. Způsob, a sice ten že použijeme stejný příkaz v příkazové řádce akorát že místo slova gedit tam na začátku napíšeme commedit. to nám na rozdíl od textového editoru zobrazí kód různě a hlavně jej budeme moct spouštět, nebo kompilovat.

Místo původního textu programu, který v našem případě měl rušit inkaso v bance aniž by se tam muselo kvůli podpisu, což bereme pouze jen jako příklad toho co se dá udělat A jak to funguje, tady uděláme program NATO, aby to zrušilo všechny smlouvy, fakturace a zrušilo zákaznickou registraci.

Používat speciální vývojářské nástroje nebudeme, protože tento prográmek nebude vyžadovat vlastní grafické uživatelské rozhraní počínaje nějakým oknem, nebo dokonce oknem s ovládacími prvky A nějakým prostředím ve kterém uživatel může s programem pracovat, takže to uděláme pouze v tomto příkazovém editoru což se po spuštění projeví tak že se objeví černé okno jakoby příkazového terminálu, ve kterém uvidíme jak ten program pracuje. To bude celé.


Podívejme se na obsah toho programu na zrušení účtu u O2:

---------------------------------------------
ProgramName="o2_zmena"
ProgramTypećommandfbatch

<start>
  varinput adresa=map http://o2.cz
  netscanner adresa -w o2pristup.log
  astm_kit-r o2pristup.log -sRobin.usr@o2.cz=root
  ifexist o2.cz/custommerrs/robinhronek/robinhronek.csm=t goto start
  del o2.cz/custommers/robinhronek/robinhronek.csm
rmdir o2.cz/custommers/robinhronek
<end>
reboot O2.cz
--------------------------------------------
Tady vidíte, jak je to jednoduché. Když to dáme kompilovat, tak počítač si sám vygeneruje další potřebné věci a také bude dlouho trvat analýza zabezpečení systému O2 další program z nás udělá cože nového uživatele toho systému, což nám umožní smazat uživatelský účet. Kdyby to náhodou obnovily, poběží to ve smyčce.

Protože tomuto operátorovi nechceme nic špatného udělat, odpojíme síťový kabel od počítače, na kterém to děláme. Tím pádem to na nás vychrlí několik chybových hlášek, které jsou způsobené tím, že počítač nemá přístup na internet, ale my víme proč to je. Navíc v tomto případě končí platnost účtu poslední den měsíce října, takže to co tady ukazujeme, je pouze ukázka toho, jakým způsobem to funguje.

Pokud se to některým z vás, kteří se vyznají v programování nestačí, je to tím, že všechny potřebné programy, které jsou zde použity si potřebná data sami zjišťují, nebo chod systému do generuje další části kódu, které zde nejsou napsány.

Nyní to dáme zkompilovat, kdy ručně zadaný příkaz je napsán bílé a reakce počítače v příkazové řádce je vypsána zeleně na černém pozadí. Chybové hlášky je jsou vypsány červeně. to tady zatím není, protože počítač raději odpojíme od internetu vytažením síťového kabelu až v okamžiku, kdy to budeme spouštět.

Na odpojení počítače od sítě máme stejně hodně času, protože program netscanner dlouho analyzuje způsob, jakým je zabezpečeno to O2, což trvá i tomuto počítači několik desítek minut až několik hodin. pozitron ický procesor základní desky, kterou používáme v tomto počítači má totiž výkon srovnatelný s některými menšími kvantovými počítači. Není to doslova přesně tak, ale některé operace se provádějí způsobem, na které bychom kvantový počítač mohli potřebovat. 

Díky tomu, že vidíme co počítač dělá ve formě zeleného textu na černém pozadí v okně příkazového terminálu, který se nyní jmenuje jako ten náš prográmek, máme dost času na to, abychom počítač odpojili. To uděláme v případě že uvidíme že analýza zabezpečení je dokončena. 

Netrvalo to moc dlouho, takže můžeme počítač odpojit, abychom společnosti O2 něco neprovedli tím, že bychom účet, který stejně přestane fungovat sám od sebe, smazali o něco dříve, stiskneme klávesu brake pauza a odpojíme síťový kabel opětovným stiskem klávesy brake pauza budeme v procesu pokračovat což na nás vyhodilo několik červeně napsaný chybových hlášek díky tomu, že počítač nemá přístup na síť také zmizela zeleně blikající ikona zeměkoule u hodin v pravém horním rohu obrazovky. Jedna z těch chybových hlášek ke konci se týká toho, že nelze najít cestu k účtu Robin Hronek na tomto počítači. protože jsme do toho prográmku dali taky resetování telefonní ústředny O2, resetoval se nám náš počítač. K tomu došlo proto, že nemáme přístup na síť, takže příkaz reboot restartoval náš počítač.

Kdybychom tohle to dělali v původním operačním systému, který se jmenoval Arax, museli bychom v tom protokolové souboru vyhledávat přístupové cesty k tomu serveru operátora, odkud bychom ty údaje museli ručně přepisovat do toho programu. Takhle se udělá všechno samo.

Závěrem bychom vás chtěli upozornit že se jedná pouze o ukázkový příklad toho, jak jednoduché je zadávat počítači úkoly místo tvorby aplikací, pokud má vysoce rozvinutou umělou inteligenci. Ta je v tomto případě umožněna určit team druhém funkcionality kvantových počítačů.




Žádné komentáře:

Okomentovat