neděle 11. října 2020

Genesys - nový operační systém

I když již naše mezinárodní konference v roce 2020 skončila, zapomněli jsme vás informovat o novém počinu jedné z klíčových společností z domovského světa naší organizace a jejich zakladatelů, která se podílí na naší činnosti pořádáním programu Earthsave. Kromě toho, aby náš Hlavní mluvčí pro Českou republiku, kterým je Robin Hronek vůbec přežil Šárka rádi bychom vám představili nový operační systém od společnosti ACL, který má nahradit dosavadní operační systém Arax. v rámci fungování naší organizace se tento operační systém používá na počítačích které slouží chodu jednotlivých poboček a základen, jako jsou servery a řízení systému budov a fungování průmyslové výroby a automatizace, takže běžný člověk tento operační systém stejně nepoužívá.

Nyní vychází aktualizace pro operační systém Arax, která přidává do systému funkci, která odpočítává čas zbývající do přechodu na systém Genesys. Grafické uživatelské rozhraní zůstává stejné, mění se akorát barvy a jednotnost operačního systému. Také se mění jádro systému, což umožňuje provoz na libovolném zařízení. v rámci pracovních stanic u naší společnosti tak možná odpadne nutnost vývoje korporátní linuxové distribuce s názvem BATRADIS Desktop OS, ale plná funkcionalita v oblasti umělé inteligence bude omezena architekturu procesoru x86 nebo 64bitovou architekturou.

I když se Genesis, nebo-li zrození píše s měkkým i, název tohoto operačního systému se píše s tvrdým i jako zkratka od systém. I do České republiky již dorazila možnost si operační systém Genesys vyzkoušet. Aby bylo možné vyzkoušet funkcionalitu umělé inteligence v plném rozsahu, bylo nám dodáno i několik kompletních základních desek, které jsou již osazený vhodným typem procesoru k postavení počítačů na zkoušky tohoto operačního systému. Již během naší mezinárodní konference bylo možné si stáhnout nástroj pro vytvoření bootovacího USB disku, nebo bootovacího instalačního DVD od našich amerických kolegů. 

Abychom mohli operační systém Genesys vyzkoušet, postavíme si nejdřív počítač s použití jedné ze základních desek od společnosti HELLOS Electronic, která je zajímavá tím, že už se k procesoru a základní operační paměti nedostaneme. Základní deska má tyto základní komponenty překryté velkým chladičem, který zároveň funguje jako stínící štít. Pro testování jsme vzali základní desku s procesorem HELOS Neutron C8 6370, 64GB RAM a 2TB NWME SSD. Operační systém se dá rozšířit až o dalších 512GB a dále se postupuje jako při stavbě každého jiného počítače. Znamená to že po namontování zdroje do skříně a případné optické mechaniky, tam přijde namontovat tato základní deska, ke které stačí připojit zdroj, optickou mechaniku a kabely z čela skříně, jako je vypínač s osvětlením kontrolka činnosti pevného disku, resetovací tlačítko a přední konektory USB a audio na čele skříně.

K vytvoření instalačního USB flash disku budeme potřebovat od našich amerických kolegů nástroj pro vytvoření instalačního media, který bude program genusbset_win.exe pro Windowsm dále budeme potřebovat prázdný USB flash disk o minimální kapacitě 8GB, který zapojíme do počítače.

Výše uvedený program spustíme ,dáme další, odsouhlasíme licenční podmínky a vybereme že chceme stáhnout instalaci systému Genesys. Můžeme také tímto programem otevřít již stažený obraz instalačního DVD, kterým je soubor s příponou ISO, který také můžeme vypálit na DVD. Protože máme zakladni desku z dovozu z našeho domovského světa, tak můžeme vybrat rovnou instalaci systému pro architekturu x512+. 

Dáme další, a zvolíme že chceme vytvořit instalační USB disk. nyní stačí kliknout na tlačítko vytvořit instalaci a počkat až program stáhne všechny potřebné soubory a vytvoří instalační médium

Asi tak po uplynutí tři čtvrtě hodiny je instalační médium vytvořeno, takže můžeme program na vytvoření instalátoru ukončit, ponechat USB zapojené v počítači a počítač restartovat. 

Jakmile se objeví logo výrobce základní desky, rychle stiskneme tlačítko escape, abychom otevřeli nastavení UEFI. Nyní nastavíme bootování z USB disku tak aby bylo jako první. Zároveň si můžeme nastavit datum a čas aby nám fungovaly správně hodiny vše uložit čímž se počítač restartuje.

Startování systému připomíná trošku start nějakého Linuxu, nicméně si nyní vybereme že máme galaxii Moéčnou dráhu. Takže Šárka Milkyway, The Earth, jako výchozí jazyk je tady angličtina Spojené státy (English United States), co změníme podle toho co potřebujeme. Dokonce je tady čeština česká republika takže to zvolíme a dáme continue. Když chvilku počkáme tak se nám tady objeví menu, kde můžeme spustit přímo lite verzi operačního systému, nebo operační systém nainstalovat. Mi to budeme rovnou instalovat, což v podstatě je instalace nějakého toho systému Linux. To se vyznačuje tím, že místo toho, aby bylo všude tlačítko další, tak je tam tlačítko pokračovat a místní uživatelský účet má povinně heslo. Takže: čeština česká republika, středoevropské pásmo GMT plus 2, pokračovat, povolit instalaci služeb třetích stran, pokračovat teď si vytvoříme nějakého uživatele, dejme tomu že to bude uživatel Robin, vymyslíme si nějaké heslo které napíšeme pod 100 a ještě jednou ho zopakujeme a dáme že tento účet bude administrátor dáme pokračovat a nyní si popíšeme nebo necháme uložit do souboru přihlašovací údaje k uživateli root. to budeme potřebovat třeba v případě, kdybychom zapomněli heslo, tak abychom kvůli tomu nemuseli celý operační systém přeinstalovávat. Protože tam není žádný jiný pevný disk než disk SSD o kapacitě 2TB, tak ho zvolíme a vytvoříme tady systémovou partici, kterou nazveme systém a zkontrolujeme si, že máme tip zápisu souborů 5typu Wrax extended XFAT/DTAS+ a dáme pokračovat.

na rozdíl od instalace operačního systému Windows, máme stejně jako u instalace operačního systému Linux hotovo asi tak za 20 minut, takže jakmile se objeví hlášení že je instalace dokončena a že můžeme odpojit nebo vyjmout instalační médium, tak kliknutím na tlačítko ukončit restartujeme počítač a startujeme operační systém z pevného disku

Prostředí opravdu připomíná nějaký Linux, nejbližší distribuce, která se tady tomu podoba je pravděpodobně Ubuntu, nebo spíše Chrome OS, nebo operační systém od Applu, protože tady máme dog s několika aplikacemi, které si autor operačního systému myslí že budeme nejvíce potřebovat. nyní by stačilo z centra aplikací nebo jiných zdrojů doinstalovat vše, co je potřeba k provozu naší pobočky, nebo nějaké továrny, protože v tomto stavu máme před sebou něco co by šlo označit jako počítač s nějakým linuxem pro běžné domácí, nebo kancelářské použití. 

Tato česká verze systému Genesys totiž vznikla ve spolupráci s naší organizací, protože zde máme na portovaná některé důležité aplikace které známe například z linuxových distribucí. Znamená to například, že jako prohlížeč internetu zde máme Mozilla Firefox, na kancelářskou práci tady máme LibreOffice, a to se všemi nejdůležitějšími programy jako je například textový editor pro psaní dokumentů Office Writer, tabulkový kalkulátor LibreOffice Calc, nástroj pro tvorbu prezentací LibreOffice Impress, program na tvorbu nákresu a technických výkresů LibreOffice Draw a nakonec databázov systém LibreOffice Base. pro práci s grafikou a na editování obrázků a fotek zde dokonce máme také program Gimp. 

dokonce to máme implementovány i služby Microsoftu, ovšem Skype funguje pouze na psanou konverzaci. protože se počítá s tím, že budeme v rámci pokusu s možnostmi umělé inteligence vytvářet nové programy, nebo tomuto počítači zadávat nějaké úkoly, nechybí ani vývojářský balík nástrojů pro vytváření aplikací, což budeme také zkoušet. Dá se s tím dělat hodně věcí z nichž na některé s tak trochu podíváme:

Nejdůležitější využití takovéhoto počítač s tímto operačním systémem bude zejména provádění pokusů řešení potíží s administrativou a prací úředníků. Některé věci totiž nefungují správně, což není myšleno jako nesprávné fungování z technického hlediska, ale nesprávné fungování z hlediska praktického života. Některá standardizovaná oznámení úřadu, nebo poskytovatelů internetu či telekomunikačních služeb, případně jiných služeb, jsou posílá na zákazníkům ve správném pořadí, takže jejich význam může být zavádějící jiné věci nefungují tak rychle jak by bylo potřeba, což nyní můžeme v tomto novém operačním systému vyzkoušet zejména proto že základních desek pro stavbu počítačů na zkoušení tohoto operačního systému máme více.

To si ale necháme do nějakého dalšího článku, ve kterém bychom se věnovali této problematice.

Žádné komentáře:

Okomentovat