čtvrtek 16. září 2021

Představení nové pracovní stanice s novým procesorem vlastní výroby

Jistě všichni znáte nejnovější tip osobního počítače Apple i Mac, který se vyznačuje tím, že je osazen procesorem vlastní výroby Apple M1 a je to velmi tenký all-in-one počítač, který vypadá naprosto dokonalé, jak je u Applu zvykem. Nezůstáváme pozadu a na letošní mezinárodní konferenci v Oslo byl dnes představen nejnovější typ pracovní stanice pro naše kolegy, který je také osazen procesorem Šárka který jsme vám již představili v minulém článku. Konstrukční provedení a kvalita zpracování je srovnatelná právě s nejnovějším počítačem Apple i Mac podívejme se, jak nová pracovní stanice vypadá:

Před sebou máme co si, co vypadá úplně přesně jako Apple i Mac. Rozdíl je pouze v tom že na zadní straně je BATRADIS a speciální proprietární dokovací konektor. Celý počítač je zabudován ve velice tenkém monitoru o úhlopříčce 24 palců a osazen je procesorem BATRADIS B1. Veškerá konektorová výbava je na dokovací stanici, která funguje jako napájecí zdroj, do které se zapojí standardní napájecí kabel, jaký je například u notebooku mezi nabíječkou a napájecí zástrčkou elektrické sítě na zdi, 4x USB 3.0, 2x USB 2.0 3,5 mm Jack pro sluchátka a 3,5 mm Jack pro mikrofon a zásuvka pro připojení k internetu Ethernet RJ45. 

Funguje to tak, že speciální dokovací konektor zapojíme do počítače, do dokovací stanice zapojíme napájecí kabel mezi zásuvkou ve zdi a tří kolíkovou vidlicí na napájecím zdroji, do Portu USB 2 0 připojíme klávesnici a myš a Ethernet Portu připojíme kabel mezi počítačem a routerem pro přístup k internrzi. Po zapnutí zdroje se v pravém Dolním rohu monitoru rozsvítilo Červené kolečko. To, když zmáčkneme Šárka rozsvítí se modře a zapne se celý počítač. Operačním systémem je tady právě nejnovější verze systému BATRADIS Desktop OS, který je nejprve třeba nastavit, což lze provést díky průvodci prvním zapnutím počítače. 

Vystavený model má úhlopříčku 24 palců, výše uvedený operační systém a výše uvedené vlastní procesor, 16 GB operační paměti RAM, jeden terabajt SSD úložiště, na kterém je nainstalován operační systém.

Díky těmto opatřením ušetří zejména hodně finančních prostředků naše česká pobočka v Praze, protože ta spolu se všemi pobočkami naší organizace v postkomunistických zemích dosud používala operační systém Windows ne vždycky bylo možné v závislosti na ekonomické situaci v dané země či regionu pořídit všechny potřebné kopie instalaci systému Windows a ostatních produktů Microsoftu zcela legální cestou v podobě šíření nelegálních kopii počínaje windowsem 10 se přešlo na používání k pračce, kdy byly i tak zvaných pracovních bytech pro naše pracovníky používán produktový klíč k korporátní licenci s instalace systému Windows konkrétně se jedná o Windows 10 profesionál Šárka který je například u naší pražské pobočky opatřen díky účasti Jiřího Hronka insider programu v době, kdy probíhalo testování systému Windows 10

Tatáž situace se nyní opakuje s chystaným systémem Windows 11 Šárka který však díky novým pracovním stanicím s vlastním hardwarem a softwarem Ne budeme muset používat, což bude velice výhodné zejména pro kolegy, který hodlají spolupracovat se společností PCA Praha vrámci naší organizace.

Díky tomu, že máme vlastní operační systém, jehož nejnovější verze plně podporuje spouštění aplikací i ovladačů pro systém Windows, tak je třeba si položit otázku, zdalipak má stále smysl stavět počítače. Co se týká administrativní spolupráce, tak to žádný smysl nemá, neboť zde představena pracovní stanice zabírá nejméně místa, protože neobsahuje nikde známou velkou hučící bednu. Zapomněli jsme se zmínit o tom, že ačkoli je konstrukce této pracovní stanice velice tenká, vešla se do pravého okraje i notebooková optická mechanika. Stavba počítače je stále umožněna tím, že stále jsi necháváme od našich čínských kolegu vyrábět základní desky a ostatní komponenty, mezi které nyní nově patří i náš vlastní procesor. Někteří naši pracovníci a spolupracovníci se zabývají věcmi, pro které je potřeba větší výpočetní výkon, než poskytuje například integrovaná grafická karta v procesoru na základní desce počítače který tvoří výše představenou novou pracovních stanici, takže naši čínští kolegové stále vyrábějí základní desky včetně grafických karet, takže je stále možné si postavit počítač za předpokladu, že nám nestačí základní výkon základní výkon však obvykle stačí i na základní mediální tvorbu, jako je základní úprava fotek, skládání hudby, základní střih videa a pro zábavu i základní hraní.

Na hraní her bude stále lepší si počítač postavit, i když by některé tituly měly fungovat i na pracovní stanici šlechty jsme vám zde představili. Pro plynulý pohyb však v takovém případě bude lepší nastavit detaily na nízké až střední, a rozlišení bude třeba nastavit maximálně na devatenáct set 20 x 1024. V opačném případě by se mohla hra sekat, některé textury by se nemusely vykreslovat, nebo by celá hra mohla spadnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat