pondělí 14. dubna 2014

Ubuntu 12.04 - Recenze

ARAX Univba je zde popisován pro zajímavost. V rámci činnosti společnosti +PCA Praha  a jejího pilotního projektu +Robinhelp  se vedle systému Windows u notebooků bude na stolních počítačích používat nějaký Linux. Vysoké morální cítění žen, které by díky tomu mohly přistoupit k tomuto projektu tak, jak bychom si přáli, může zasahovat do oblasti otázek kolem používání či nepoužívání ilegálních kopiá softwaru, za který se má zaplatit. Jelikož nemáme stále sponzory, je třeba otestovat Linux na stolních počítačích, které již nejsou nejnovější, takže je +Robin Hronek může pořídit i ze svého důchodu, takže je třeba vybírat sestavy max 10 let staré. Sám testuje Ubuntu na počítači z roku 2006 - Procesor AMD Sempron, 1 GB RAM 80 GB HDD, což je od roku 2009 změněno na 1 TB. Na základní desce je integrovaná grafixcká karta NVIDIA G-Force, zvuková karta Realtec HD-Audio a síťová karta NVIDIA N-Force 1 Gb/s Ethernet RJ45. Fyzicky tak celá škříň obsdahuje jen základní desku, optickou mechaniku a pevný disk (oboje na SATA1). Sestava běží na Windows XP naprosto dokonale, tak je umožněšn i střih zvuku a videa a i nějaké hry tady fungují. Vzhledem k problémům se zabezpečením nejen kvůli tzv. Krvácejícímu srdci, ale také poruše dostupnosti serveru pro aktualizace antivirového programu Avast pro osobní počítače, je zkoušeno Ubuntu o kterém Vám přinášíme recenzi R. Hronka:
-----------------------------------------
Vítejte u psané recenze operačního systému Ubuntu. Proč Ubuntu? Protože je to uživatelsky nejpoužívanější distribuce, nebo typ operačního systému Linux, protože  v něm toho co nejvíce funguje a od začátku tam je nejvíce aplikací pro práci i zábavu. Protože se nemohu spolehnout na svou optickou mechaniku, kde začíná zlobit čtení a tím pádem i přehrávání DVD, mohlo by dojít k nějaké chybě při instalaci Ubuntu 13.10, jehož ISO-soubor mám také. Na zkoušku kompatibility s čipsety, které se budou asi nejvíce používat, postačí Ubuntu 12.04, které jsem naintaloval pomocí programu WUBI pro Windows. Bohužel i tak nedopadla instalace nejlépe, protože se nedá ve Wubi vybrat, jestli chceme 32bitovou nebo 64bitovou instalaci, nehledě na to, že se to ani nestáhlo celé a během necelých 20 minut se to nainstalovalo.

Po zapnutí počítače máte možnost volby operačního systému mezi Micrfosoft WINDOWS XP a Ubuntu. Díky tomu to nefunguje při běžném startu, ale dá se spustit kompatibilní režim s vynecháním všeho, co chybí, takže to funguje i se zvukem a internetem.

I tato zmršená instalace nabízí pro kancelářskou práci LibraOffice Writer pro psaní a práci s dokumenty s možností vytvářet weby a pracovat s dokumenty pro Microsoft OFFICE a snadno exportovat do PDF. Na vytváření tabulek a práci s tabulkami pro Microsoft Excell tu máme LibraOffice Calc a místo PowerPointu Libra Office Inpress na práci s prezentacemi. Na prohlížení internetu tu je FireFox a systémového poštovního klienta jsem zatím nezkoumal. Doinstalovával jsem Midnight Commander, Gmail a VLC Media player.

Oproti Windows XP je Ubuntu mnohem dříve spuštěno, ale spouštění aplikací je pomalé. Nepodařilo se rozchodit přehrávání videí na YouTube, nejde sem dát Skype, ale je možné že jsem na to ještě nepřišel, jak to tam dostat, protože to mám necelý den.

Taské spolupráce v rámci použití Disku Google není taková, jaká by měla být, protože ujsem nenašel aplikaci na synchronizaci dat, takže lze s diskem Google (Google drive) pracovat ve webovém prohlížeči. Dropbox se jako aplikace nainstalovat dá, takže funguje jako normální složka. K tomuto účelu je zde služba Ubuntu One, ale nemám důvod jí vyzkoušet.

Takže na základní práci to stačí.

1 komentář:

  1. Když je Ubuntu s Unity pomalé, např. to spouštění aplikací, doporučuji staré dobré odlehčené rozhraní GNOME Classic -- GNOME Fallback (No effects):
    ~$ sudo apt-get install gnome-session-fallback (pak změníš na přihlašovací obrazovce)

    Přehrávání videí jde, jen se musí doinstalovat Adobe Flash Player, který v základu není a ne všechna videa jsou spustit v HTML5. Kdyby sis tam nainstaloval Google Chrome tak ten už Flash má v sobě.
    ~$ sudo apt-get update
    ~$ sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
    Tím se nainstalují chybějící doplňky: Flash player, proprietární audio/video kodeky, písma atd. Zkontroluj si ale ještě v nastavení systému v Software & Updates, že máš zapnutou také 3 a 4 položku: Proprietární ovladače a Software omezený copyrightem.

    Skype v Ubuntu funguje také (bohužel mám Ubuntu v angličtině a tak neodhadnu jak je to vše přesně v češtině):
    Otevři Software & Updates v nastavení systému, podívej se na druhou kartu Other Software a zapni tam Canonical Partners, pokud tak ještě není. A pak už jen:
    ~$ sudo apt-get update
    ~$ sudo apt-get install skype

    Co se týče Google Drive klienta tak ten oficiální od Googlu pro linux bohužel není a kdo ví jestli ho vůbec někdy udělá (používám také jen webové rozhraní a vyhovuje mi). Stačí že mi na pozadí běží už Dropbox a co se týče Ubuntu One, na tuhle službu zapomeň radši hned. Nedávno jsem od nich dostal omluvný mail, že tato služba bude brzy končit a aby si všichni svá data stáhli k sobě, dokud je čas. Asi to pro ně byla už delší dobu jen zátěž a nevydělávali na tom (konkurence je v tomhle směru obrovská). Pro Google Drive jsou ale i neoficiální klienti, žádný jsem ale zatím nezkoušel. Nejpovedenější se zdá asi Grive - Google Drive client for GNU/Linux:
    https://apps.ubuntu.com/cat/applications/raring/grive/

    OdpovědětVymazat