úterý 3. ledna 2017

JEAN MICHEL JARRE - Oxygene for Robinhelp

Ku příležitosti 40. výročí alba Oxygene vydal Jean Michel Jarre již třetí album s tímto názvem. Ve skutečnosti vydal kompletní sbírku tří dílů tohoto svého veledíla, kterým se proslavil, a udal tak speciální směr elektronické hudby.

V našem případě chceme oslavit velký úspěch bratislavských kolegů v pokusu o projekt +Robinhelp  živým předvedením tohoto díla. Protože by asi Jean Michel Jarre naše pozvání a žádost o koncertní provedení celé trilogie Oxygenu nepřijak, provede to tým projektu Robinhelp, neboť se jedná o spoluúčinkující hudebníky na našich koncertech Robina Hronka.

Aby byla akce co nejlákavější, podle plakátu to vypadá, že půjde o koncert Jeana Michela Jarreho. Hudba jeho je, ale hraje někdo jiný. Přípravy již probíhají a bude to velice zajímavé. Podle zkoušek můžeme očekávat opravdu velice přesné provedení, i když některé zvuky nejsou zcela přesné.

Akce proběhne v areálu bratislavské pobočky naší organizace, kde  se jen dokončuje pódium a pak stačí počkat na hudebníky. Z důvodu kompletního nejen zvukového, ale i vizuálního pocitu koncertu Jeana Michela Jarreho bude velice zajímavé sledovat, jak si děvčata poradí s technologií, kterou Jean Michel Jarre používal na tvorbu zejména orvního dílu této trilogie, kterým je album Oxygene z roku 1976.

Nebudeme si nic nalhávat a přiznejme si že se nejedná o ta samá zařízení, ale námi vyrobené přístroje, kzeré jsou designované tak, aby vypadaly a z části se ovládaly stejně jako starodávné analogové symtetizátory a dalěí ztařízení na tvorbu různých zvuků, aby bylo věe tak jak by to udělal sám J.M. Jarre. Pochopitelně že interpretace Oxygenu byla provedena Marií Smaulovou a dalšími jejími kolegyněmi za pomocí počítačů a vlastních klávesových nástrojů podle toho co má kdo doma na tvorbu hudby alew to by v tomto případě nebylo moc zajímavé. Na rozdíl od jiných koncertů Jeana Michela Jarreho a u nás Robina Hronka a uvedené Marie Smaulové a dalších, nemá koncertní představení alba Oxygene takové světelné a vizuální efekty. Nebylo by na co koukat mimo různých možností zobrazení obalu desky Oxygene, který je použit i na náš plakát, a to i včetně jiného obrázku, tvořícího obal druhé části, která je známá jako Oxygene 7 - 13.

+Robin Hronek se sám do toho nepouštěl, i když na SoundCloudu je i pro Vás k dispozici jeho podání skladby Oxygene part 4 z prvního alba. Je tam také Oxygene part 8 z druhého dílu, ale nějak se to nepovedlo. My vám nyní představíme projekt Oxygene for Robinhelp, abyste věděli kdo a jak to udělal:

JEAN MICHEL JARRE - OXYGENE part 1 (1 - 6)

Vytvočily a pčedvedou Marie Smaulová, Marcela Lenorová a Beferly Skoitová.

Tato úvodní část zahajuje celý program ve 20 hodin a ke to interpretace prvního alba Oxygene včetně varia\cí, z nichž je na závěr skladby Oxygene part 6 připojena variace, kterou J.M. Jarre nesložil, ale složila ji Marie Smaulová.


JEAN MICHEL JARRE - OXYGENE part 2 (7 -13)

Vyrobyly a předvedou Marcela Lenorová, Magda Railey a Marie Smaulová.

Toto pokračování Oxygenu je z větší části interpretováno Magdou Railey, která vytvořila konkrétně skladby Oxygene part 7 a 8. Spolu s Marcelou Lenorovou pracobvala na skladbách Oxygene part 10, 11 a 13, a to tak, že U Oxygenu 10 hrahje Marcela na Theremin a u Oxygenu 13 na akordeon.

JEAN MICHEL JARRE - OXYGENE part 3 (14 - 20)

Vytvočily a předvedou Marie Smaulová, Marcela Lenorová a Romana Laisonová.

Tato závěrečná část je zajímavá díky nové kolegyni Romaně, která je jednak osobní sekretářka našeho nového ředitele, se kterým k nám přišla z Brna, má hudební ambice a značný hudební talent, díky kterému dokonce i skládá hudbu, a je podobná Marii Smaulové. Romana komponuje hudbu ve stylu skupiny Approaching Nirvana, někdy to připomíná trochu Aviciho a díky Robinu Hronkovi a Marii Smaulové se styl zaneční elektronické hudby postupně vylepšuje a objevuje se ovlivnění stylu  vlivem hudby Jeana Michela Jarreho.


Takový bude páteční večer.

Žádné komentáře:

Okomentovat