úterý 29. září 2020

Výběr zajímavosti ze severoevropských programů

Od pondělka má po střední Evropě programy Evropa severní. Některé věci mohou být pro nás zajímavé, z čehož bychom vám rádi něco předvedli tím, že vám popíšeme, jak to vypadá. Pondělí zatím zajímavé nebylo, ale v úterý už začaly přednášky o tom, jak by nám některé evropské země pomohly s pokusem o zavedení sportovních akcích. Tento nápad byl totiž schválen.

Některé stavební návrhy nám nastínili kolegové z dánské pobočky naší organizace, kteří by se pustili do stavby fotbalových a hokejových stadionů. Mělo by se jednat o kombinované stadiony, kdy se dá hrací plocha buďto pokrýt umělým trávníkem pro hraní fotbalu, nebo se dá změnit na ledovou plochu pro hraní ledního hokeje. podle toho, jak vypadá prezentace technického provedení tohoto projektu, vypadá to tak, že ledová plocha bude v místě, kde se hraje daný sportovní zápas stále ledová, ale dá se zakrýt deskami, na které se dá umělý trávník s potřebnými čarami pro hraní kopané. Nevíme zatím, kdy začne vlastní výroba.

s dánskou pobočkou naší organizace by na tom spolupracovala taky pobočka z Finska Švédska a Norska. Docela zajímavý je také nápad našich nizozemských kolegu, kteří by rádi vymysleli způsob, jak co nejrychleji a nejjednodušeji naučit kohokoli hrát na nějaký hudební nástroj. Za tímto účelem byly navrženy některé způsoby, které byly zatím aplikovány na výuku hry na klavír, což pokrývá veškeré klávesové nástroje a z strunných nástrojů kytaru včetně elektrické. mělo by tak dojít k tvorbě dalších hudebních skupin, které by rozšířili řady těch našich kolegů kteří se zabývají hudbou a hrají na nějaké ty hudební nástroje.

Možná že se dá dost snadno zjistit, nebo si představit, jak to asi může vypadat zejména, pokud jde o ten klavír, kde se jedná o očíslování jednotlivých tónů. Jedná se totiž o očíslování tónu 1 až 7 pro stupnici c dur, ale může být pro někoho těžko pochopitelné používání znaku pro půltóny, čímž je myšlen  křížekpro půl to nahoru a béčko pro pulton dolů. Například to znamená, že například nota cis by se napsala jako #1, zatímco nota C by se napsala jako 1. Na jednu stranu je to jednodušší o to, kde rozdílem mezi českým popisem noc a například anglickým vzniká problém u noty H. Nota h se totiž anglicky mluvících zemí označuje jako b. V České republice říkáme b no tě Sis, nebo Hře. Při číselné označování tónu toto odpadá, protože nota h je číslo 7 a b je #6. dá se to uplatnit i na jiné hudební nástroje ale u kytary a tím pádem strunných nástrojů je lepší toto kombinovat i s tím, kde má být ruka na hmatníku, což je krk nástroje, včetně toho, kde mají být prsty. naštěstí i mimo naší organizaci existuje spousta učebnic pro hru na hudební nástroje, které mají takové to jednoduché postupy. Navíc existují na internetu i videonávody s tím, jak hrát konkrétní písničky, což vypadá velice jednoduše. proto je veliká škoda, že s námi zde již osobně není Robin Hronek, protože ten objevil spoustu takovýchto návodu hlavně pro kytaru na internetu, kde se jednalo konkrétně o YouTube kanál obchodu s hudebními nástroji s názvem kytary cz.

Co se týká připravovaných sportovních akcí, zájem o vznik sportovních klubů bifé i v pražské pobočce našel. Během dnešního dopoledne, čímž je myšlena středa, dozvěděli jsme se od hotelu letošní mezinárodní konference, že například pobočka v Liverpoolu s tím už začala. Liverpool, stejně jako Manchester, jsou města ve velké Británii Šárka která se proslavila díky fotbalu tím máme na mysli hlavně kluby Arsenal Liverpool a Manchester United. Ono je toho více, ale je to dobrý začátek. Jakmile tedy budeme mít i v České republice nějaké vlastní sportoviště, můžeme začít cestovat také nějakou svojí fotbalovou jedenáctku, akorát zatím nevíme s kým a jak bychom hráli. Vypadá to zatím na zápasy mezi jednotlivými pobočkami. 

Další nápady ohledně pomoci rozjet činnost společnosti PCA Praha a dalších akvizic společnosti Allied Sociál Services v problémových lokalitách bude probíhat odpoledne. Dosud předkládáme poznatky a materiály, které jsme získali během programů delegace z České republiky, na jejich základě vznikají další přednášky dalších delegací, kterými jsou v současné době zástupci poboček ze Severní Evropy.


Žádné komentáře:

Okomentovat