neděle 25. dubna 2021

Jak se vypořádat s zpoplatňování služeb na internetu konkrétně v oblasti zálohování a používání cloudu

Stává s dnešním trendem, že se všechno na internetu zpoplatňuje a už dlouho se to týká i cloudových služeb, zálohování a sdílení souborů mezi různými zařízeními, nebo různými uživateli například v rámci firmy a podobně. Protože ona s možná víte, že hodláme najít bezplatná řešení k tomu, co sami používáme uvnitř naší společnosti i mimo naší komunitu za použití všeobecně známých věcí a služeb Šárka rádi bychom vám poradili, Jak řešit problém s nedostatkem místa na kloubech bez toho, aniž byste za ně museli platit. 

Pokud hodně využíváte cloudové služby a potřebujete mít dostupné nejen malé, ale i velké soubory na různých zařízení současně, hlavní myšlenkou tohoto článku je skutečnost, že budete potřebovat více různých cloudových služeb díky tomu, že určitá kapacita je poskytována zadarmo a za větší kapacitu je třeba platit nějaký měsíční poplatek. To platí zejména v případě, že s tím teprve teď začínáte, protože kapacita, poskytovaná zadarmo je obyčejně menší, než kapacita za nějaký poplatek. Většina z vás si jistě všimla, že když jste si pořídili například chytrý telefon, běžící na operačním systému Android, tak je k jeho plnému využití potřeba založení účtu Google. Tím, že si účet Google založíte, získáváte jednak emailovou adresu na gmailu a z obchodu Google Play můžete instalovat aplikace Šárka které potřebujete, nebo chcete, pokud už v daném telefonu či tabletu nejsou. Mezi aplikacemi od společnosti Google které bývají již od začátku součástí programového vybavení vašeho chytrého telefonu nebo tabletu bývá vedle aplikace Gmail, YouTube, mapy Google a další věci, také tak zvaný disk Google. Kromě toho, že je tato aplikace službou Šárka zálohu jící váš telefon na internetu jedná se o vzdálený síťový disk Šárka neboli úložiště pro fotky a různé dokumenty a věci, které potřebujete mít u sebe nejenom v telefonu, ale třeba i na počítači a tabletu dohromady. Už v základu v bezplatné verzi máte disk Google okapy k 12 GB, ale během poloviny června hodlá Google omezit neomezené zálohování fotek a videí na disku Google, ale pro kancelářskou práci za předpokladu, že dokumenty na tento disk nenahrává t, ale vytváříte je v dokumentech Google, což platí také o tabulkách a prezentacích Šárka kapacita je neomezená. Abyste nemuseli fotky promazávat, nebo používat externí disky, které fungují nejlépe s počítačem, budete potřebovat kombinovat více různých cloudových služeb tento článek čerpá ze zkušeností našeho kolegy, kterým je Robin Hronek, který právě využívá a současně několik různých claudu kvůli tomu, aby o nic nepřišel a přitom za to neplatil. V jeho případě se jedná o kombinaci, kterou si postupně probereme, ovšem v současné době nemusí všechno fungovat tak, jak si popíšeme, protože pokud s některými věcmi teprve teď začíná teď Šárka nemusí vše fungovat tak, abyste měli zadarmo co nejvíce místa.

Kromě disku Google nabízel zezačátku i Microsoft na službě One drive kapacitu až 30 GB za darmo v době, když se tato služba u společnosti Microsoft ještě takhle nejmenovala. Robin Hronek si totiž zakládal účet Microsoft ještě v době, když se v této službě říkalo Microsoft net passport, což bylo potřeba k používání služby Windows Messenger Šárka později Microsoft live Messenger Šárka který přestal fungovat v okamžiku kdy společnost Microsoft koupila Skype. Cloudová služba od Microsoftu se tenkrát jmenovala SkyDrive. Později Microsoft změnil způsob, jak bude rozdělovat jednotlivé tarify pro kapacitu služby One drive, a to tak že začala poskytovat zadarmo pouze 5gb prostoru a za ostatní kapacity vymyslela různé placené tarify z reklamních důvodu se občas stávalo, že například při zakoupení produktu Microsoft Office, nebo placení produktu Microsoft Office 365 jste dostali 1 GB volného místa na One drive. V době, kdy probíhal přechod na tento plán, existovala nabídka na ponechání původní kapacity, kde stačilo kliknout na tlačítko ponechat původní kapacitu, což Robin Hronek udělal, tím pádem mu zůstalo zadarmo 30 GB volného místa na této službě jestliže se blíží omezení kapacity na zálohování fotek na disku Google ve službě fotky Google nainstaloval jsi i do telefonu One drive a pro křížil tak používání googlu a Microsoftu toto pro křížení proběhlo i dříve díky tomu že k plnému využití počítače se systémem Windows 10 je nejlepší se k počítači přihlásit účtem Microsoft, který umožňuje právě používat jedno přihlášení pro Skype One drive a instalaci takzvaných moderních aplikací to počítač. Pokud jste toto učinily v době, kdy byla nabízena tato možnost, tak máte napůl vyhráno a nemusíte platit za klaud.

Co ale dělat v případě, že vám nebude stačit ani disk Google A takto upravený One drive? Na řadu přichází další klubové služby i přesto že vám zadarmo nabídnout pouze 5 GB dat jednou takovou je třeba Dropbox, který můžete využít zejména v případě přenosu některých souborů mezi jednotlivými zařízeními a smazat i v případě že už je nepotřebujete. Na Dropbox si můžete vy zalohovat třeba kancelářské dokumenty v případě že třeba na disku Google zabírají moc místa protože nebyly vytvářeny pomocí nástrojů dokumenty Google Šárka tabulky Google, prezentace Google a nebo Google formuláře, místo toho byly nahrány, protože byly napsány třeba přímo v aplikacích od Microsoftu, jako je words, Excel, PowerPoint, Microsoft access, nebo Microsoft Inc v případě že používáte libre Office, nebo OpenOffice, tak by to byl Reiter Šárka cult Šárka impress Base. Dokumenty, které zabírají na disku Google místo, nebo je jejich kapacita započítáván a Šárka jsou také dokumenty ve formátu pdf, obrázky a zkrátka vše co se na tento disk nahraje. I když se v tomto případě jedná o soubory které zabírají poměrně málo místa, tak pokud podnikáte, nebo pracujete administrativně pro nějakou firmu, tak může být takovýto druh dat dosti rozsáhlé pokud jde o kapacitu na disku. Pro takovéto účely je právě používání několik různých cloudových služeb dobré řešení zejména techničák a když vaše firma PRO kterou pracujete je dejme tomu neziskovou organizací Šárka která si sama ne může zakoupit místní řešení úložiště, jaký může být například takzvané nás, na kterém by bylo uloženo vše, k čemu má mít přístup více lidí současně, aby s tím mohli pracovat. Problém na rozdíl od nás je tady v tom, že pokud uložené soubory neslouží pouze vám na vícero zařízení, ale je potřeba je sdílet mezi ostatními kolegy, nebo v rámci rodiny Šárka podléhá obsah těchto souborů určitým pravidlům, jaká se používají A jaká platí pro publikování věcí na internetu někdy to může být omezující, ale takhle to prostě funguje. 

Pokud to nestačí, tak takovýchto dalších cloudových služeb je spousta. Kromě dropboxu, můžete použít také suggesting, box a podobně předtím, než se rozhodnete nějakou takovouhle cloudovou službu vyzkoušet, přečtěte si nejprve, jakou kapacitu vám daná služba nabídne zadarmo v bezplatném režimu, nebo ve zkušebním režimu pozor si dávejte na nabídky placených režimu s větší kapacitou, protože v některých případech bývá u placeného tarifu umožněno třicetidenní vyzkoušení větší kapacity pokud tuto větší kapacitu, která je větší než ta která je poskytována zadarmo Šárka může se stát, že některá data ztratíte Šárka pokud uplyne 30denní zkušební doba a za danou službu nezaplatíte. To může vadit zejména v případě, že používáte klausovou službu nejenom pro ruční zálohování konkrétních souborů, ale například pro automatickou zálohu vašeho počítače, telefonu a tabletu. Tato automatická záloha totiž nezahrnuje soubory a dokumenty, o kterých přímo víte co to je, ale zálohují se data ve smyslu obsahu počítače spolu s nastavením systému, uložených kontaktů a dat v kalendáři spolu s uloženými hesly a přihlašováním se k různým službám uvnitř prohlížečů, které máte ve svém zařízení. 

Bude ovšem dobré si někam udělat nějaké poznámky, abyste věděli Díky kombinaci různých claudu, kde co máte, abyste věděli kde najdete to Šárka co potřebujete. Nemusí to být vždy nejpohodlnější, ale za to je to zadarmo doufáme, že vám tyto rady pomohou k bezplatnému používání zálohy důležitých dokumentů zadarmo.

Žádné komentáře:

Okomentovat