úterý 28. ledna 2014

RHE Desktop 1.0 Beta - Recenze

Obvykle jsou recenzte uváděny takovým stylem, že je předmluva redakce a pak vlastní recenze, To někdys může zabírat prostor, takže budu v tomto případě postupovat jinak, a to tak, že tady bude čistá recenze. Jistě víte, že jsem +Robin Hronek  a nebaví mne pořád dokola opakovbat, že se starám o všechny formy prezentace projektů, jako je +Robinhelp ,  +Hudba Robina Hronka - RHMUSIC.ORG , organizace jako je +BATRADIS  a +PCA Praha . Podíváme se na speciální linuxovou distribuci s názvem RHE Desktop 1.0 Beta, postavenou na Arch Linuxu, jako jakýsi korporační operační systém pro administrativní spolupráci. Vyvinuli ho mí nejbližší přátelé, kteří stojí za tím Robinhwelpem a firmou +PCA Praha a částečně i za mojí hudbou, kde se i doma díky programu Renoise dostávám na úroveň provedení hudební invence téměř jako s nimi a u nich. Díky neúspěchu rojektu +Robinhelp stále něco chtějí, požadují spolupráci ostatních poboček organizace +BATRADIS, chtějí často navázat spojení se svou vlastí a vyžádat si tam pomoc, což stojí spoustu peněz a energie, I když díky poslední žádosti o pomoc od skupiny externích spolupracovníků máme mnohem větší prostor pro zavoilání si někoho na pomoc, mí přátelé se obávají vyloušení z Batradisu a plánují založení vlastní organizace RHE -Robin Hronek Enterprises spolu s korporačním operačním systémem, na který se nyní podíváme. Nějaké informace zde na blogu Batradisu jsou v minulém článku o RHE na http://batradis.blogspot.cz/2013/12/rhe-robin-hronek-enterprises.html  .

Systém je to rychlý a velice jednoduchý. Má chodit i na první generaci PC s procesorem Intel PENTIUM a údajně by to měly zvládat i poslední 486tky. Má to nějaké mouchy, ale důležité je, aby to fungovalo s co nejmenším objemem kódu a s co nejnižším výpočetním výkonem. Jde o to, že RHE bude otevřená i pro moje příbuzné a přátele, z nichž někteří již jsou ve věku nad 60, takže se již těžko učí zacházet s moderní technikou. Proto je desktop řešen víceméně  podobně jako Moderní prostředí WINDOWS 8, které je také známé jako Metro UI. Bohužel by se to pro Linux tvořilo ani ne tak složitě, jako spíše výpočetně náročně, takže byly pouze zvětšené ikony s jasnými a logickými popisky programů a funkcí.

Prohlížečem internetu je zde Mozila FireFox s popiskem "Internet", protože co to komu, kdo tomu nerozumí říká, že FireFox bude asi něco, v čem si prohlížím web žejo :-). Stejně tak poštovní klient Evolution vůbec i přes ikonu moc jasně neříká, že jdeč o něco, na práci  s e.mailem. Proto je to označeno prostě a jasně jako "Pošta". Platí to i o ikoně Kancelář, což je LibraOFFICE, přehrávač médií je jasný a Skype také. Aplikace z obchodu (softwareCenteru), které si nainstalujete ale jasdné popisky mít nebudou. Pouze se přidají jako zvětšená ikona na hlavní obrazovku s aplikacemi, což u kopie, kterou jsem zkoušel nějak zlobí, prortože se tam udělá normální ikona místo té zvětšené. Po restartu je to dobré, alke musí to být nainstalováno.

Obchod je sice v nástrojích, ale kvůli využití lišty záložek hlavně na velkém monitoru při vysokém rozlišení, je jako záložka. To aby tam nebylo hluché místo. Tady se na rozdíl od Chromebooků distaneme i do terminálu, protože tady se není třeba stydět za skuterčnost, že jde o Linux. Aby hlavně starší spolupracovník na našich projektech neříkal, že mu to nefunguje, protgože tam někde něco zmáčknul a něco se tím pokazilo, vyšla mwezi tím drobná aktualizace, která blokuje některé věci, kde se dá něco snadno pokazit smazáním souboru, nebo přístupem k terminálu. Základní nástroje a základní nastavení je dostupné i v tzv. Senior Módu. Funguje to tak, že kompletně celý systém je dostupný na uživatelském profilu "root", ke kterému dotyčný senior nedostane heslo. Ve svém profilu se některé ikony nezobrazují, nebo je vyžadováno přihlášení uživatele "root". To je hlavně případ spuštění terminálu, takže se veškerá práva nedají získat ani tak, že se v tom terminálu napíše toto:

sudo su
Vše je jasné i graficky, jako inverzní probarvení vybrané záložky a stejně jako Chrome OS je to prakticky bezúdržbové. Záložka "Soubory" je sice seznam disků a složek souborů, ale pokud nejste přihlášeni jako root, některé složky nejsou zobrazeny.

Proč nepoužít Chrome OS? Protože je moc závislý na internetu a umí jenom to, co prohlížeč Chrome. Dnes se sice i tam dělají offline aplikace, ale pokud je to pro Linux, tady v tom to funguje. Je tu proto i Skype a dá se sem dát Evernote a pokud se přihlásíte jako root, nemusí to být v SoftwareCenteru, protože lze provést instalaci v terminálu. Pracuje se ještě na doladění takových věcí, aby se správně řadily aplikace mezi aplikace, nebo nástroje. Do nástrojů podle mne a mých přátel patří klienti různých cloudů na synchronizaci dokumentů, z čehož je tady i správně zařazený Disk Google. v době testování, ze kterého je tu na ukázku obrázek, tam ještě nebyl.

Nechybí zde vidgety, kdy si můžete na ně otevřít panel někde, kde nepřekáží, a dát si tam třeba čas, datum, počasí a časem budou dostupné i poznámky, kalendář a nějaká RSS čtečka. Kalendář tam už je, ale zatím pouze místní. Nějaká aktualizace by tam měla umožnit udělat synchronizaci s kalendářem Google, nebo kalendářem na Outlook.com. Nebyl by špatný Facebook, ovšem jde o to, jak sem dostat vidgety pro jiné linuxové desktopy, nebo nechat své přátele, aby nějaké udělali.

Dost se mi to líbí pro případ, že budou mí přátelé vyloučeni z Batradisu, což mi život nijak nezmění, akorát bych měl titul prezidenta společnosti RHE, nicméně doufám že vše zůstane jak je, i když se počítá se vším už právě použitím Arch Linuxu a pod inspirací z Linuxu TinyCore udělat minimalistické grafické rozhraní s úpravou i pro seniory.

Jako takovou zajímavost závěrem bych tu měl takovou úvahu o tom, jak právě toto využít, kdyby bylo potřeba to RHE zakládat, a já třeba chtěl po své tetě, nebo nějaké mámině kamarádce pomáhat s Robinhelpem na počítači. ChromeBooky budou i u nás moc drahé. Teprve se začnou prodávat i v ČR.  Chrome OS na stolním počítači nemusí správně fungovat, pokud jeho linuxové jádro nemá  dost vlastních obecných generických ovladačů na chod celé základní desky a nemuselo by to navíc být přehledné. Tady by to chodilo třeba i na 10 let starém i starším počítači z bazaru, nebo z hospody od někoho za pár piv a flašku kořalky, protože je to škoda vyhodit, kór jestli to funguje, což si pro někoho budu moci dovolit i z důchodu. Budou tam celkem 3 profily: Root na servis a opravy, Guest pro každého bez hesla s omezením používání jen toho, co tam je a profil někoho, od koho chceme spolupráci s heslem a omezením na bezpečné funkce.

Koncept s desktopovými záložkami, kdy jde udělat, aby záložka "Aplikace" byla hned ozevřená, je tady převzat z ARAXu Univa ve verzi 2.3, kde jsme se s tím setkali u počátačů značky XCO od našich nejnovějších spolupracovníků. Akorát že tady je to na vodorovné lištěš  nahoře a u nové Univy to může být i svisle vlevo, nebo v pravo na okraji obrazovky.

BATRADIS OS1 je takto řešený také, ale ikony a popisky jsou normální jako v jakémkoli linuxovém grafickém rozhraní, které asi vypadá lépe, ale člověk tomu musí rozumět.

Žádné komentáře:

Okomentovat