sobota 1. února 2014

ARAX Univa míří i do bílé techniky

O operačním systému ARAX Univa od společnosti Dinatech Corporation v naší distribuci již asi víte i to, že od 30. Ledna 2014 je k dispozici verze 2.24, kterí umožňuje  nastavení grafického vzhledu ve smyslu uspořádání plochy tak, že je řešena stejně jako ve Windows od verze Win´95 až po Windows 8 za přerdpokladu, že je nainstalován včetně nabídky Start a že je nastaveno spouštění do režimu Aero - tedy na desktop. V naastavení zobrazení to nyní jde uděšlat bez instalaced grafického rozhraní s názvem Windesk, což vyžadovalo alespoň základní dovednosti práce s terminálem. Nebo stačilo zvolit jinou distribuci Araxu jako např. Ascarusw Desktop, či Xuniva. U Linuxu je to Xubuntu. Také víte, že je úprava i pro smartphony a tablety s dotykovou obrazovkou a Univa TV - upravené prostředí pro chytré televizory a příslušnou AV techniku. To co ale nyvíte je skutečnost, že Univa pohání i chytré lednice a chytré pračky, tzakže z toho vzniká chytrá domácnost. Na rozdíl od Linuxu a Androidu, nebo proprietálních systémů je tady jedna platforma, kde se liší akorát způsob ovládání.

Našich zahraničních spolupracovníků neustále přibývá, zejména díky neúspěchu činnosti společnosti +PCA Praha a projektu +Robinhelp , kde se toto může hodit i pro pracovnice společnosti včetně družky Robina Hronka, získané tímto projektem. Vybavení kuchyně také stojí peníze, takže nám naši australští kolegové hodlají pomoci představením chytrých praček a lednic dle patentu společnosti HELLOS Electronic, vyráběné zde pod značkou ECF. Tyto chytré pračkly se budou dávat do bytů nových spolupracovníků, nebo nahradí běžně zakoupené přístroje v okamžiku kdy doslouží, nebo se u nich objeví porucha, či závada po uplynutí záruční doby.

Pračky se prý budou vyrábět v provederní na 3 a 5 Kg suchého prádla s předním plněním pro byty. Jeden exemplář bychom Vám rádi popsali: Z konstrukčního hlediska nejde o nic zvláštního až na mírně nakloněný buben směrem od dvířek dozadu. Dvířka jsou průhledná, což také není nic zvláštního. U modelu ECF SLC2-3KGA je poněkud neobvykle řešen zásobník na prací prostředek a aviváž. Stisknutím a puštěním vysunete kontejnber, do jehož zadní části nalijete gelový, nebo tekutý prací prostředek, nikoli sypký prášek, a do přední části aviváž. Když plnící otvory uzavřete, stačí to zasunout a zamáčknout na místo.  Do bubnu patří prádlo a pustit vodu. Nejzajímavější je, že mimo tlačítka pro otevření pračky tu není žádné ovládání, jako je třeba kolečko na nastavení programu, tlačítko Start a podobně. Je tu pouze barevný 4,5 palcový kapacitní dotykový displej s programy, které lze mírně doladit jako: zvýšit nebo snížit teplotu vody, jestli se má prádlo na konci praní odstředit, nebo u modelu SLC3-3KGA, který tu teď nemáme, lze ještě určit, zda se má na konci praní a odstředěšní ještě prádlo sušit. Bohatě ale stačí najít vhodný program a spustit jej.

Pračka běží na systému ARAX Univa a sama si zjistí jak je vaše prádlo špinavé, dle hmotnosti si sama určí kolik použije vody a pracího prostředku. Pro zvýšení účinnosti praní může zkonbinovat běžné praní s působením ultrazvuku, takže se nehodí do domácnosti s domácími zvířaty.

Pračku nemusíte hlídat osobně, že budete poblíž během praní. Pračka je připojena přes WiFi k internetu, takže jí lze kontrolovat na vašem smartphonu. Vypadne-li napájení, pračka je vybavena Flash pamětí, kam rychle uloží stav přerušeného praní. Jakmile se zhapne proud, pokračuje dále.

Náš ukázkový vzorek je dokonce již v češtině a ldyby se to mělo prodávat, stála by takováto pračka oklo 80 000 Kč. Toto bude uzadarmo a vydrží opravdu dlouho.

K technickým parametrům konstrukce stojí za zmínku přímý pohon bubnu, takže při odstředění nebude pračka skákat i když se navalí prádlo ke straně, což obvykle bubern rozkýve.

Kupodivu si i pračka bude stahovat aktualizace, protože i když jsme ještě neprali, objevili jsme chyby v softwaru,protože i když tento model nemá sušičku, v programech to tuto funkci nabízelo. To je chyba, která po aktualizaci zmizela.. Některé věci lze nastavovat a ladit po internetu pomocí mobilního telefonu, nebo tabletu, po případě počítače, což doporučujeme dělat raději doma po domácí síti.  Do systému pračky se dostanete přes webový prohlížeč zadáním adresy IP, která byla pračce přidělena vaším routerem.

Lednice se asi dělat nebudou. Pokud by se dělaly podlew předlohy od HELLOSu, nefungovalo by to, protože v obalech potravin, které se u nás prodávají chybí čipy s informacemi o potravině a době trvanlivosti, na jejichž základě by lednička ohlídala, jestli není něco prošlé a nemohla by vás upozornit.

Žádné komentáře:

Okomentovat