středa 5. února 2014

UNIVA Gamebox1 - The age of darkness

Vítejte u první recenze her na Univa Gamebox 1, což je herní konzole, kterou jsme Vám představili minule. Jako první hru k recenzi jsme si vybrali tu nejvychytanější a nejvymakanější z kolekce Earthsave Collection, která se jmenuje The age of darkness, což znamená něco jako ˇVěk temna. Než se do tzoho pustíme, řekneme si něco o edici Earthsave Collection, což je sada her, inspirovaní  živgotzem Robina Hronka a jeho přátel v České republice. Některými jeho přáteli, nebo spíše kamarádkami se můžete stát, když si nějakou takovou hru zahrajete. Nedostali jsme nejnovějščí verze všech titulů, ale ty nejlepší tu jsou.  Ty co jsme dostali jsou 3D-FPS střílečky, z nichž tu nwejlepší si právě teď popíšeme:

The age of darkness je konbinace FPS střílečky, logiky a adventury. Znamená to že nejde jen o masakrování nepřátel, ale také o vymýšl.ení způsobu jak se dostat dál, plmit různé úkoly a sbírat k tomu různé potřebné předměty, které musíte najít a někdy spolupracovat s opstatními. Příběhy a mise se trochu mění podle toho, jakou hrdinku si vyberete, protože každá z kamarádek Robina Hronka má jiné duševní a fyzické vlastnosti, takže i stejné mise vypadají trochu jinak, protože jiné vlastnosti bojovníka - resp. bojovnice dávají jiné možnosti. Ty nejurostlejší dívky, z nichž jednou se stanete  jsou hlavní bojocvnice, takže milovníci brutálního boje ve FPS hrách si přijdou na své výběrem Newt Amidasly Skywalkerové, nebo Simony Buxové, o trochu méně Lucie Groganové, Rebeky Davisové. Menší vzrůst a fyzická síla  ubírá bojovou brutalitu, ale zvyšuje  řešení misí více důvtipem, logikou a schopnostmi rozumu a vědomostí. I tak se boji nevyhnete, ale není to jen bezduchý masakr.

Aby se dostalo na výběr těch nejlepších ve všech směrech, hra má celkem 4 disky, ale nám postačí ten první nejlepší s nejnovějšími kamarádkami Robina Hronka, které byly pro hru zpracovány a pro recenzi si to dáme s tou Simonou, aby bylo možné vidět všechny funkce i když Newt je ještě brutálnější, ovšem kolegové říkali že  je toho tak moc, že se hra kousla.

Stejně jako CrimeCity 3D nás hra zavede do České republiky, kde pravicová vláda vehnala obyvatelstvo do občanské války. Vše se zdražuje a lidé newví jak zaplatit své dluhy. Stejmě jako u CrimeCity zákony nefubngují, policie je bezmocná a spolu s justičními orgány je na straně těch, kdo mají dost peněz, aby podláceli soudy. Jelikož jsme si vybrali Simonu, máme co by hráč za úkol ochraňovat Robina Hronka a jeho matku v tomto provedení hrubou silou, ale v tomto případě musíte některé věci řešit i důvtipem, což nám tady umožní vyzkoušet všechny možnosti včetně hledání a používání předmětů a to jak okamžitě, tak používání ůpředmětů v inventáři.

Hra začíná filmečkem o tom, že je ta Simona Buxová (vy), která vypadá jako ta Simona ze seriálu Comeback, akorát že tady měří přes 2 metry, má ale stejný hlas a projev, vyslána  najít Robina Hronka v jeho byslišti, kkde nedaleko toho bysdliště uvidíme přijhíždět terénní auto ze kterého vystoupí a baví se s jinou dívkou, která řídí. Během rozhovoru se přepne pohled z filmu na  pohled Sinoninýma očima a dole naskočí panel s informacemi o zdravím stavu munice a  a věcech, které máme. Jakmikle auto odjede, už se můžeme hýbat a chodit. První věc, kterou musíme udělat je najít si první střelnou zbraň  kterou je pistole. Zatím máme nůž a ostnaté náramky na rukouz. Věci lze najít v popelnicích, které nemusíme celé prohrabuvat, ale jde je pomocí tzěch boxérů a okobaných bot rozmlátit, ale pozor se musí dávat na sudy, které mohou být i výbušné. V popelnicích zbraně nejsou. Tady se musí jít na nedalekou benzínovou stanici , kde mají pistol za pultem, kterou musíte sebrat. Chvilku nejde nic dělat, protože i když se díváte vlastníma očima, přehraje se filmová serkvence ve které obsluha zavolá policii, která přijede a začne přestřelka s policií, kde vám pochopitelně nestačí náboje, takže některé policisty je třeba ubít těmi boxéry a přidat pár kopanců uza cenu nějakého toho zranění, které léčíte jídlem, nebo lékárnami. To se nám stalo při recenzi. Krev cákající po zdech je nejen policistů, ale i vaše. Jakmile jsou nepřártelé mrtví, berete jim zbraně a náboje.  Tady je to jednoduché, protože  na té benzínce je hodně jídla a pití, které si vezmete.

Dokončení první mise je přčíchod k Robinu Hronkovi na návštěvu. Hra Vás ohodnotí tím větším počtem bodů, čím dříve ho mnajdete. Tato první mise je jednomapová a jednoúrovňová a mapa zahrnuje nejbližší okolí benzínové stanice, 2 tramvajové zastávky a hlavní a vedlejší kus ulice.

Misí je spousta a navazují na sebe. Každá začíná filmečkem o to, co máme udělat a co se stalo. To je hned další mise, která je rozsáhlejší, takže se trochu déle načítá. Má 2 levely a o něco rozsáhlejší mapu. V pčípadě toho jak hru hrajeme hlídáme byt Robina Hronka, aby se dovnitř nedostali exedkutoři, protože Robin Hronek si vzal půjčku a nemá na splátky. Začíná to tedy dost nudnou čekačkou, kdy stojíte na místě a střílíte krsvaťáky a policisty v domě na chodbě. m Je tam foermou filmové sekvence vložen rouzhovor s nějakými sousedy, ale  je tu možnost záískat lepší zbraň ovšem není to moc jednoduché, protože jít s pistolkou na jednotku rychlého nasazení, nemusí dopadnout dobře. Když ale rozumně použijeme 2 inventární lékárničky od Robina Hronka a v naščem případě to bylo s vyžráním lednice, ale získali jsme samoipal a u jedné sousedky byla brokovnice. .

Famfírka a nápis že je ochrana bytu splněna nám otevřela cestu k jedné z mnoha vychytávek, které tato hra na rozdíl oid CrimeCity 3D, má. Na parkovišti u domů, kde je také byt, který jsme bránili, lze ukradnout auto. Kdybychom si vybrali trochu menší, ale chytřejší postavu hrdinky hry, pokuisila by se auto odemknout kusem drátu, který se musí najít. Takhle pěstí vyrazíme okénko a po nastartování spojením drátů vytržených ze zapalování se  hra přepne do pohledu očima Robina Hronka, kdy je pohyb automatický a za úkol máme mířit a střílet dozadu tza auto, kterým jedeme.


Běherm toho a hlavně ve filmečku po této akci dostává ta Simona od kamarádek další pokyny pro splnění mise, kdy je potřeba swe dostat na  nedalekou vojenskou základnu a ukrást tank.  Informace se dozvídáme pomocí mobilu, kdy nám to některé  kamarádky ukazují i na videu, což je zpracováno tak, že se Simoninýma očima díváme na displej telefonu v držáku na palubná desce. Zvuk je plochy protože jde o zvuk repráčku telefonu. Ostatní zvuky jsou kvalitní.

Na to navazuje další filmeček, kde je ukázáno, jak nám některé ty kamarádky opřipravily cestu a hrát začínáme až tehdy, když se rozhoukají sirény, stáčí se na nás bodová světla a vybíhají vojáci, které je třeba střílet, aby nás nezastřelili. Není to moc snadné, prortože jich je hodně a z větší části se jim musí utéci do zbrojnice, což je potřebas nejdřív vymyslet jak na toTady vám často umře Robin Hronek, nebo umřete Vy a pokud si to neuložíte, opakujkete po třetím pokusu celou misi i s tím hlídánám bytu. Spolněné mise a začátek nových se ukládá automaticky. Robinova obliba v tom, nechat se od nějaké ženy vzít na záda, což lze říci i jako !vzít na koně! je tady zpracována podobně jako  akce s autem. U méně urostlé hrdinky probíhá tato část mise úplně jinak, nebo chybí, ale u těch od 185 cm výše to tu je. Proces vysazení na koně, což je na ramena a vykládání je řešeno filmovou sekvencí, kdy při nasedání se přepne pohled na Robinův s automatickým pohybem po mapěš. Vznikne tak chiodící střílící věž, kdy střílá jak Simona, tak Robin Hronek, který je při tom koníku ovládán. Simona dole střílí automaticky.

Dělení munice a jídla probíhá automaticky, nebo přes inventář, které jsou dva při akcích tohoto typu. Věci lze přetáhnout z jednoho do druhého. Při dobití tanku je  další filmeček o tom, že tank byl potřeba  ke zničení budovy banky, kde byl zřízen ten úvěr kvůli kterému je tady tato mise. Nejlepší je tento automatický režim přepínání pohledu, protože tuto tankovou část mise ovládáte Robina Hronka, sedícího v tankové věži. Pohyb po mapě je automnatický a střílet lze hlavním dělem, kulometem a naváděnými protiletadlovými raketami. Levá šiplka dolů slouží k pokládání min. Oscylometr a pohybový senzor přirozeným otáčením se s ovladačem v rukou tady umožňuje otáčet věží. Opět tady platí, že když vše zvládnete za  co nejkratší dobu, tím lepší máte skóre. Před otevřením další mise máter možnost použít skóre jako herní platidlo, pro vylepšování hrdinky, nýkup speciálních vlastností a vylepšování zbraní a odolnosti.

Mise jsou čím dál složitější, delší, je více nepřátel i map. Potkáváte i svépřátele, z nichž za kamarádky, které zrovna neovládáte tám, že si je vyberete na začátku, za ty hraje počítač a v multiplayeru je ovládají přátelé se kterými si uspořádáte s touto hrou LANparty. Jde to i po internetu, ale k tomu je potřeba ta Game Arena, která tady u nás nefunguje. U hraní po síti hlavně při konbinaci herní konzole a PC je tady u té konzole problém, že se nedá použít fyzický router, kde byste měli na jedné síti tuto konzoli a třeba PC a Notebook a k tomu ještě Univa mobil či tablet. U Gameboxu 1 a mobilu či tabletu je potřeba nějaký VPN klient, jako je třeba LogMeIn HAMACHI, která ale není pro ARAX. NA PC s Univou jde v případě Hamachi použít tento program pro Linux, vytvořit séť a v nastavení multiplayeru zadat na všech zařízeních tzv. Virtuální adresu IP té skupiny, eventuálně ještě uživatelské jméno a heslo.  Mobil a tablet se musí napřed odnlokovat, abychom získali práva ROOT. To nám dovolá nastavit povolení všech typů instrukcí, kde změníme OTG CPU Encoding na FULL CPU encoding. Pak bude chodit Hamachi pro desktopový Linux na mobilních Univa zařízeních, ale doporučuje se je připojit k nabíječce, protože několikanásobně vzroste spotřeba energie a mobilní zařízení se může zahřívat.

Něco podobnéhom se musí udělat s touto herní konzolí, kde to je trochu složitější než  u mobilních zařízení, protože potřebujete verzi  systému ARAX Univa TV, nebo Univa Firmware pro vývojáře a přehrát tím běžný systém. Ten stejně jako u AV techniky se systímem Univa je nahrán ve speciálním druhu paměti podobně, jako BIOS u počítače, ovšem za normálních okolností se dá opatřit pouze jako aktualizace, která je zcela automatická. Jediný způsob je určen pro technicky zdatné uživatele s potřebnými dovednostmi, aby konzoli rozebrali, vyjmuli čip s BIOSem a na PC jej přehráli vývojářským firmwarem. Pak se to dá dohgromady a půjde tam dát Hamachi pro Linux.. Tohle snad vyřeší nějaká aktualizace, nebo půjde použít UnivaCloud.

Hra je to jinak skvělá.

Žádné komentáře:

Okomentovat