neděle 16. února 2014

HELLOS SmartGlass - možná alternatriva ke Google Glass zadarmo

Zdravím čnenáře blogu +BATRADIS , jmenuji se  +Robin Hronek a mám tu recenzi zajímavého zařízení, které jsem si mohl vcyzkoušet v době konání mezinárodní konference v Praze, ale nějak jsem se o tom zapomněl zmínit. Popudem k tomu, abych si vzpomněl byl vtápek s tím, že jsem si pořádil chytré brýle od Google, známé jako Google Glass. Tak jak vypadají ty brýle na té fotomontáži, tak od firmy HELLOS Electronic vypadaly jejich brýle asi před 10ti lety.

Tady je ten obrázek - fotomontáž z Facebooku a jak vidíte, má prý jít o nové Google Glass. Ty, co já viděl oed HELLOSu vypadají úplně jinak. Co se týká dewignu, mají ty, klteré chci recenzovat blíže k první generaci Google Glass v jejich zkušebním vývojovém provedení, kde byla silná jenom jedna postranice, protože obsahovala veškerou elektroniku a druhá byla tenká. Tady jsou široké obě.

Vtip je v tom, že se v ČR ani jedna generace chytrých brýlí Google vůbec neprodává, a až bude, bude to drahé. Prý to už začíná, ale je to tak drahé, že je +BATRADIS jediná možnost si tady jednoduše něco takového zkusit, ale nic byste z toho neměli, prortože  by mi nedovolili publikovat obrázek, jak to vypadá, aby to nebudilo pozornost. Nicméně jsem si na to vzpoměl a podíváme se na HELLOS SmartGlass:

Varianta od HELLOSu, kterou by možná začala vyráběšt naše elektrotechnická výrobna ECF patří mezi ukázky toho, jak dalece to jde zmenčit, o čemž může Googler zatím pouze snít. Obě postraničky, které drží brýle za ušima jsou tenké a nenápadné jako u běžných brýlí. Pouze u pantů na složení máme 2 kostičky s elektronikou, kdy na levé straně máme jeden ze dvou mikrofonů a fotoaparátr a v pravé máme druhý mikrofon, baterii a nabíjecí micro USB konektor s magnetickým uchycením jako u nabíjecího konektoru u Apple MacBooku, ale zmenšeného.

Mírně zesílený je můstek přes nos, v jehož sedélkách jsou dva zobrazovací hranoly s diusplejem. Na rozdíl iod Google Glass se obraz zobrazuje do obou očí se stereoskopickým dělením obrazu přesně tak, jak je uzpůsoben lidský zrak. Zobrazované informace nevadí ve výhledu, ale oproti Google Glass toho neumí samy od sebe tolik, ale natáčet video, fotografovat, zobrazovat datum, čas a informace o počasí v místě, kde se nacházíte umí. K ostatním funkcím je potřeba je spárovat s telefonem, nebo tabletem, či počítačem, ze kterého mohou čerpat obsah, nebo přebírat zobrazování notifikacíá, přijímat a provádět telefonní hovory a pracovat s navigací, mapami a aplikacemi na získávání informací o jízdních řádech, hotelích, restauracích apod.

Zahnuté konce nožicek za uši jsou také mírně zesílené, protože onsahují reproduktory sluchátek, která na rozdíl od Google Glass jsou stereofonní, takže se hodí i na poslech hudby z mobilu. U očního optika je potřeba tam nechat udělat skla podle toho, jakou máte zrakovou vadu, která jde odstranit brýlemi, nebo použít druhou variantu, do které nacvaknete vlastní brýle
Varianta pro zacvaknutí vlastních brýlí vypadá podobně, ale rámečky jsou dole přerušené a postranice jsou celkově zesílené, aby do nich zapasdly nožičky Vašich brýlí.

Na jedno nabití vydrží HELLOS SmartGlass až 14 dní, což bude časem i déle, neboť se chystá další generace, která se bude nepatrně dobíjet pořád pomocí fotoelektrických článků, což je i u Vás známá technologie, která se obvykle používá u kalkulaček, které se umí dobíjet světlem.

Ovládání je řešeno hlasem a hlazením nožiček. Hlasové příkazy zadáváte tak, že příkaz zahájíte oslovením "Smartglass". Abyste si vyfotili třeba hezkou holku, podíváte se na ní a žeknete:¨

Smartglass, take a picture.

V tomto případě ale bude asi lepší se jemně dotknout horního okraje pravé obroučky, jako když si brýle rovnáte. Chvilkové zhasnutí zaměřovače a bliknutí ikonky fotoaparátu vás upozorní, že je vyfoceno. Na pravé obroučce je blíže k nosu spoušť natáčení videa, která slouží i k pozastavení natáčení. K úplnému zastavení na místě této spouště musíte prst podržet a mrknout.

Mrkání slouží jako potvrzování a otevírání při pohybu v menu. Rychlé pohození hlavou ze strany na stranu je zrušení, nebo krok zpět.

Brýle běží v systému ARAX Univa OTG2 a fungují nejl=pe s Univa Smartphony, nebo jinými Univa zařízeními s BlueTooth 4.0 a WiFi. Párování lze provádět i přes NFC a není k tomu nic potřeba instalovat. Při spárování s Univa zařízením si brýle dané zařízení sami nastaví tak, aby některé aplikace a systém posílal oznámení a některé ovládací funkce do nic. U starších verzí ARAXU Univa OTG v telerfonech a tabletech jako Univa Go, nebo Univa OTG1 je občas potřebas na telefonu zvolit SmartGlass jako sadu Handsfree, nebo vzdálené ovládání, či sluchátka.

Druhé ještě l=pe provedené provedení chytrých brýlí, předváděla firma XCO, kdy se brýle od normálních vůbec nijak nelišily a ani se nenabíjely. Elektrický proud na chod elektroniky vzniká prý praktickým využitím studené emise elektronů. Umí to samé a hlasové ovládání ale nutně potřebuje telefon, nebo tablet, proitože jsou pouze dálkovým ovládáním, sluchátky a kamerou pro jiné zařítení a hlasové ovládání neobsluhuje samotné brýle, ale připojené zařízení včetně PC s rozhraním APUI. Zástupci XCO o tom říkají, že je to jenom na ukázku technologixckých schopností, prortože u nich doma umí zrakové vady léčit a odstraňovat, takže brýle nikdo nenosí, ale tam, kde se ještě brýle používají, se to používat bude.

Tohle by byly jediné chytré brýle, které jsou pro mne dostupné, ale kdybych se v nich vyfotil ala ta fotomontáž, tak byste se divili, kde jsem to vzal. Kdo to vyrábí? Takhle to bude Google umět udělat nejdřív za 10, nebo 20 let a kdo ví jestli.

Žádné komentáře:

Okomentovat