pondělí 19. září 2016

Mezinárodní konference 2016 - Druhá polovina

Opět zdravíme z Frankfurtu nad Mohanem, kde právě dnbes začala druhá polovina mezinárodní konference organizace +BATRADIS . Tentokrát začal program přednáškou delegace naší kanadské poboščkys, která nám přislíbila pomoc formou výtkumu a výroby vybavení a pobočky umístěné v severní Kanadě se chtějí pustit do vývoje a výstavby dopravního systému, který by zároveň unožnil vysílat internetové připojení z Kanady a USA.

Kanadský návrh spočívá v systému podzemních tunelů, kudy by veedly kabely a roury pro dopravu mteriálu. Dopravní systém, kterým by se dopravovaly součásti vybavení, nebo hotové výrobky prtascuje na principu kombinace potrubní pošty a  klouzání na welwktromagnetickém polštáři. Znamená to, že transporrtní roura je tvořena prstenci, které jsou tvořeny cívkami. uspořádanými do kružnic. Jsaou-li cívky pod peroudem, fungují jako elektromagnety, které na jedné straně pčitahují a na druhé odpuzují přepravní kontejner, který má tvar koukle a jde o gyroskopickou konstrukci s železným vnějším pláštěm. Magnwetické pole roztoščí vnější plášť kontejneru a žene jej potřebným směrem. Gyriakipická konstrukce udrží vnitřní náklad ve stále stejné poloze bez ohledu na směr pohybu a tvar dráhy.

Jako chlzení se používá ztlačený vzýduch jako u potrubní pošty, což šetří energii a zvyšuje to rychlost transportu až na 500 Km/h. Na ukázku jke zde vystaven malý funkční model takového systému, který jsme ze začátku pokládali za nějakou moderní okrasnou blbost, protože jde o průhlednou zamotanou rouru, ve které létají kuličky, které jsou tak velké, ře zevnitř vyplňují trubici. Další věc, která nás napadla, bylan že je to školní model urychlovače částic, ale je to model toho dopravního systému. Těch zamotaných trubic je zde několik qa v každé je koule jiné barvy a trubice jsou průhledné, aby to bylo názorné. Zamotané je to proto, že i ve skutečnosti se dráha musí vyhýbat nepřekonatelným překážkám a to jak vodorovně, tak svisle a to nwejen horizonálně a vertikálně, ale i diagonálně. Navíc je potřeba názorně ukázat, že je jedno, jakým směrem se to pohybuje a k upoutání pozornosti bylo  potřeba to udšlat nějak zajímavě.

Přednášky o laboratorních výzkumech a pokusech měla po obědě delegace z Mecika, Peru, razílie a Argentiny. Ne že by byly tyto země urbanisticky zaostalé, ale nezajímají se moc o přímý kontakt s lisdmi, jako jste Vy. To ale neplatí o velkých městech. Posdobně je na tom Afrika a Austrálie, jejíž delegacwe budou vystupovat během tohoto týdne.

Žádné komentáře:

Okomentovat