pátek 19. října 2012

ARAX Univa Public Edition čeká

O operačním systému ARAX jsme Vás informovali ještě na našem Facebooku, včetně distribuce ARAX Univa, která je optimalizovaná i pro počítače s běžnou architekturou procesoru, protože má rozšířit nabídku volně šiřitelných operačních systémů ještě o tento systém. Velice dobře se Univa ujala v naší organizaci a je pomalu na čase uvolnit její vydání pro veřejnost s označením ARAX Univa Public Edition. Stačila by taková jednoduchá maličkost, aby fungoval Robinhelp, a můžeme se do toho dát.

Rozdíl mezi Univou a Univou Public Edition je v tom, že u distribuce pro veřejnost nejsou zablokovány služby pro audiovizuální komunikaci ve veřejných sociálních sítích a ve službě Skype. Skype je již součástí počáteční instalace a přihlášení k systému pomocí BATRADIS ID, lze nahradit na příklad přihlášením ke službám Google, nebo Windows Live. Zůstává možnost přihlášení k místnímu systému, jak to známe z Linuxu, nebo i z Windows. Přihlášení třeba na Google umožní rovnou spustit služby bez přihlášení s tím, že kontakty a ostatní věci jsou automaticky synchronizovány..

Pokud nám nebude fungovat ani ten Robinhelp, jde to i pro něj chystáme, nebude z toho asi nic. Abyste věděli o co se připravujete, je tady tento článek. Pokud už místo Windows používáte konkrétně Ubuntu, nebude Vám ovládání dělat žádné potíže. Koncept pracovní plochy je totiž od Ubuntu převzat. Rozdílem je pouze režim pro dotykové ovládání, kdy u verze Univa 2012 lze přepnout podobu postranního panelu s ikonami rychlého spuštění aplikací do pásu dlaždic s ikonami jako u Windows 8, ale pohyb je vertikální a nikoli horizontální a ikony jsou barevné a dlaždice jsou v závislosti na barevné schéma obvykle tmavé a poloprůhledné.

V rámci možností procesoru s běžnou architekturou je zde větší možnost využití umělé inteligence, kterou však využijete málo. Možníosti umělé inteligence oproti Windows, Linuxu a Mac OS X jsou pouze v tom, ýe součást systému pro kancelářskou práci  - Open OFFICE.org, je zde rozšířena o možnost diktování textu hlasem. Speciální odborné termíny je třeba systém naučit. Na rozdíl od diktovacích programů pro Windows, které jsou velice drahé a moc dobře nefungují, můžete speciální termíny systém naučit běžným způsobem, nebo se je systém naučí sám, budete-li je často používat při diktování. Na rozdíl od diktovacích programů pro Windows, můžete diktovat přímo v prostředí aplikace Open OFFICE Writer. Odborné slovníky jsou zadarmo a v nástroji pro diktování ve formě nástroje v prostředí Open OFFICE si je můžete stáhnout. Lze si nastavit toto stahování slovníků v rámci aktualizace systému. Ty Vám přči práci vadit nebudou.

Využití umělé inteligence v závislosti na architektuře procesoru využijete hlavně v případě, že se  Vám bude zdát, že máte málo aplikací a potřebujete nějaké speciální. Nejde je nikde sehnat, tak si je vytvoříte. Jednoduše si lze doinstalovat ARAX Developper Toolkit, a můžete vyvíjet aplikace. Znalost nějakého programovacího jazyka může být povrchní, protože součástí nástrojů pro vývojáře je aplikace Appbuilder, kde pospojujete balíčky systémových funkcí a ono to vygeneruje zdrojový kód. Místo tvorby programů tak lze počítači zadat úkol, aby něco udělal. To ale s procesory s běžnou architekturou nefunguje dobře. Pro tvorebu aplikací foirmou zadávání úkolů a nikoli psaní programů je lepší procesor s pozytronickým jádrem. Tímto typem provesoru jsou osazeny základní desky počítačů od společenosti HELLOS Electronic včetně těch, které jsou vyráběné společností ECF.

I na počítačích s běžným typem procesoru, jaký má Váš počítač, na kterém jste třeba přešli z Windows, bude možné dělat složité věci jednoduše. V oblasti práce s hudbou a videem již máte v základní instalaci program MediaRack, který neslouří jen jako přehrávač hudby a videa včetně CD, DVD a BF, ale obsahuje na rozdíl od Windows Media Playeru, nebo WinAMPu navíc střižnu zvuku a vudea. Schpnosti střižny zbuku jsou srovnatelné se schopnostmi programu SoundForge a při mixáži zvuku nabízí vícestopé zobrazení pro jednodušší orientaci ve zvukové křivce, abyx bylo vidět kde má být přidán další zvuk (např. mluvené slovo do hudby).

Možnosti střihu videa jsou také jednoduché a umožňují profesionální výsledek. Jak pro hudbu, tak video se ličší běžná Univa od Univy Public v nabídce přednastavených služeb pro provoz vklastního rozhlasového a televizního vysílání pomocí streamování přes ShowCache-server. Běžná distribuce má zachovánu původní nabídku přednastavených služeb, kam se stačí přčihlásit. Univa Public Edition tam má sloužby běžně dostupné, ale nemusí správně fungovat, pokud za ně není zaplaceno, nebo dochází k porušení zákonů o autorských právech.

Na rozdíl od neoptimalizovaného ARAXu v domovině naší organizace nelze úplně vše stáhnout z )ložiště aplikací „Univa App Center“. Tato služba pouze zjistí, které aplikace máte nainstalované a nabíidne spoustu dalkšěícxh, které si lze nainstalovat. Pokud jste používali Ubuntu, funguje to podobně. Na rozdíl od Ubuntu Vám ale budou fungovat i stránky na internetu, které jsou vytvořené pomocí Microsoft FrameWork. Tady se to hjmednuje Dinatec FrameWork, ale zdrojový kód je totožný. Pokud byste chtěli použít jiný webový prohlížeč, než ten, který je v základní instalaci, bude trochu problém s načtením takové stránky. Na rozdíl od Ubuntu, nebo Windows, či Mac OS X, stačí pořčkat až se pro nový prohlížeč, který je napsán pro ARAX stáhne patřičný plugin.

Domácí síť zvládnete jednoduše. Je-li na všech počítačích ARAX, stačí zadat všude stejný název pracovní skupiny a všechny sdílené složky budou okamžitě dostupné, je-li dotyčný pořítač zapnutý a je-li celá skupina namapovaná. To se děje po zapnutí počítače. Nečekáte až se Vám načte ovsah jiného počítače.Je-li vyžadováno heslo, zadejte jej, pokud ho znáte.

Práce s fotografiemi je také jednoduchá. Pokud ovládáte Zoner photo studio, máte ho tu zadarmo jako „Univa Photobook“. Prostředí je však jednodušší a přerhlednější a u veřejné edice je rozdíl v předdefinovaných službách pro sdílení fotek. |Místo služeb které byste nemohli používat se tu dá nastavit sdílení na Picasu, Flikr, Facebook, Twitter a Windowsa Live Photo..

Co není v nabídce Univa App Centra, můžete instalovat z CD, DVD a jiných médií. Nůžete zde používat aplikace pro Linux, Windows a Unix. V rámci výkonu Vašeho počítače je mpžné instalovat aplikace dovezené z vlasti naší organizace. Omezení  bude pouze gve výkonu a architektuře hardwaru. Nemožnost použití aplikace se projeví při její instalaci, kdy systém nahlásí chybu a vrátí vše do stavu před instalací..

Vedle Mac OS X tohle je další odolný, jednoduchý a blbuvzdorný operační systém,, takže je na Vás, zda se budete chtít otravovat s tím, že v Linuxu něco nejde, platit za Windows, nebo pokud jste velými fajnšmekry, koupíte si počítač od Apple.

Žádné komentáře:

Okomentovat