pondělí 1. října 2012

Reportáž z mezinárodní konference v Lisabonu 1.díl - Uvítání a první dojmy

Vítáme Vás na mezinárodní konferenci organizace BATRADIS v Lisabonu, jejíž konání nás přimělo k založení blogu české pobočky. Rozhodli jsme se seznámit veřejnost s naší konferencí na blogu formou jakéhosi reportážního seriálu, ve kterém Vám přineseme souhrn zajímavostí určených pro veřejnost. Nyní tedy shrneme dopolední program zahajovacího dne konference:

V zahajovacím projevu generálního ředitele a prezidenta naší organizace, jsme byli všichni srdečně přivítáni na této konferenci a následoval referát o tom, co vše naše prganizace v celosvětovém měřítku dokázala od roku 1947 až do současnosti, a co dokázaly její pobnočky po celém světě, jejichž delegace sem do Lisabonu přčijely a podrobně nás se svými úspěchy a neúspěchy  seznámí ve svých programech. Celé dopoledne patřilo Spojerným státům, kde by asi jistě bylo zajímavé nahlédnout do zákulisí některých sekt a náboženských společností, hlásajících v podstatě křesťanskou filosofii ve smyslu meziloidských vztahů, vzájemné lásky a tolerance, kde všalk není vždy v roli nadpčřitozené vládnoucfí síly jakákoli fortma Boha, ale jakýchkoli mimozemšťanů, což ve Spojených státech vede k tomu, že i úřady věří na existenci takovýchto fenoménů, neboť se ječdná z velké části o smysl naší organizace. Sekty a náboženské společnosti s jakoukoli formou Boha v roli nadpřirozené moci provozuje naše organizace také, a to dokonce i včetně některých světově znbámých církví, kde nejde o Katolíky, protestanty ani jiné velké církve, kde rozsah a velikost ubírá na činnosti. Protože si sami nepřejeme, aby onné církve a spíše náboženské skupiny o nás mluvily, nebudeme se o žádné z nich zmiňovat. Smyslem jejich provozování je přimět lidi chovat se k sobě navzájem slušně, vzájemně se milovat a pomáhat slabším. Konkrétní informace o tom, které to jsou církve a sekty nejen v USA, nejsou určeny pro veřejnost a jsou tajné, hovožilo se o nich pouze v místě konání konference.

V rámci amerického programu byl seminář o vědě a technice, kde by Vás, co by širokou veřejnost mohlo zajímat zákulisí největších amerických počítačšových vynálezů a osobností ve světě počítačů v USA z doby existence naší organizace. Všichni velcí počítačové vynálezci se k nám nehlásí, což nás trochu mrzí, ale pro zajímavost Vám prozradíme, že kdyby nás nebylo, nevynysleli by pánové Steve JHons a Steve Vozniak známé konstrukční provedení počítače Apple iMac, které spočívá v tom, že celý počíétač je vměstnán do tšěla monitoru. U IBM by nešlo bez nějaké teoretické pomoci od nás vytvořit malý domácí počítač, Kapitolou samou pro sebe je genialoita Billa Garese a jeho operačního systéímu Windows, kde se mu podařilo vyxtvořit originální příkazovou konzoli, která sama o sobě tvořčila systém DOS a ve Windows ustoupila do role přákazového řádku. U něho nás mrzí to, že se k nám nehlásí a uděšlal si z toho ohromný byznis. Husarským kouskem bylo vynalezení obráceného lomítka (back slash), kterým je DOS a Wiondows ojedinělý. Bill Gates tak oddšělil místní cestu k souboru uvnitř počítače, kdy je lomítko obrácené od cesty k souboru v internetu, kdy je lomítko obyčejné.

Vývojáři, kteří chtěli vyvinout operační systém podle toho, co u nás viděšli, se drželi pravidel, takže i když zamlčeli nějaké spojení s našimi  pracovníky, nacházíme v jakékoli formě operačního systému Linux obyčejné lomítko i u místní cesty k souboru a zachována je i původní příkazová syntaxe. Zachována také byla filosofie volného bezplatného rpozšiřování, kterou porušil Apple, který na tomto jádru postavil systém Mac OS.

Sami se vracíme ke kořenům a vyvíjíme tento systím pod původním názvem a logem původního výrobce s názvem ARAX a názvem prostředí Univa. Má to být další otevřený operační systém, který je volně šiřitelný a má oztevřený kód. Měl by konmkurovat Linuxu v oblasti umělé inteligence, která je om,ezená pouze hardwarem. Otevřenost kódu by stejně jako u Androidu společnosti Googlke má zmožnit vývojářům snadno a rychle vytvářet aplikace, ale na stolním počítači nebo notebooku. Platí to navíc i o zaměření systému na dané zařízení. ARAX je totiž pbecná platforma pro jakkoli zaměřený oičátač, nebo chytrý televizor, mobilní telefon, pračku, ledničku, chytrý vysavač a speciální využití v prlůyslu na chytré plně automatické tovární linky, systémy hromadné doipravy bez řidiče. Dá se docílit toho, ýe pokud jde o práci, sloužící k obživě, člověšk by nic nedšlal a vše by zařídil pomocí svého počítače, notebooku, tabletu, či mobilu. Ani v místě původu naší organizace to takové úplně není, protože jsou stále pracovní obory, které zatím nejlépe dokáže dělat člověk  osobně a vlastnoručně.

V oblasti techniky budou mít postupně všechny zúčastněné země  svojí část preogramu, kde nebude příští týden chybět ani naše česká pobočka, jejíž program obsahuje i vědu a techninu, kde v oblasti počítačů a informačních technologií budou zastoupeny i různé technologie a služby, umožňující sledovat zadarmo kanelovou, nebo satelitní televizi aniž by měli tuto službu zapojenou ilegálně, jsak zadarmo telefonovat, nebo jak používat elektrickou energii zadarmo a přesto legálně

Odpolední program zahájila Kanada v podobném duchu jako USA, ale vzhledem k těžkým životním podmínkám, které jsou způpsobeny v zimě velkými mrazy hlavně v severních částech, jednalo se převážně o prezentaci výsledků vědeckých výzkumů a vývoje technologií. Technická a urbanistická úroveň Kanady sice umožňuje provoz veřejných projektů a má v nich i hodně úspěchů, ale z hlediska rozlohy země a počtu obyvatel je toho málo.

Po Kanadě následuje prohgram karibské poboišky naší organizace, který také nebude nijk dlouhý stejně jako program našich kolegů z Mexika, Peru a Venezuely. Dnešewk má zakončit Brazílie.

Latinská Amerika bude mít až na Brazílii krátké programy\, protože tam máme málo rodilých lidí z daných zemí, kteří by s námi spolupracovali. Občas je to tam problematické z politických, nebo hospodářských důvodů. To bude platit i o programech kolegů z Afriky, kde budou většinou jen vědecké výzkumy.

U Brazílie by bylo asi zajímavé, zmínit se o tom, že se nám tam podařilo něco na způsob projektu Robinhelp, kterému se budeme věnovat až na konci celé konference po celý víkend. Vedla tam první delegace týmu prtojektu Robibhelp a moc si to tento tým pochvaloval.

Žádné komentáře:

Okomentovat