čtvrtek 11. října 2012

Reportáž z mezinárodní konference v Lisabonu 11. díl - Předposlední český program a zajímavosti z jiných programů z 11.10.2012

Vítejte už u jedenácté části našeho reportážního seriálu z mezinárodní konference organizace BATRADIS v Lisabonu, která se chýlí ke konci. Od pátku po celý víkend bude mít pražsdká pobočka program o projektu Robinhelp, takže piblikace informací určená pro veřejnost bude poněkud náročnější, nicméně se pokusíme zvládnout v čas publikovat jak reportáže na tomto blogu a zároveň na webu projektu Robinhelp publikovat zprávu o průběhu výběru partnerky pro místního kolegu Robina Hronka ve smyslu stejného osudu a stejné práce. Přesto tu máme obvyklý popis toho, co se dělo 11. Října 2012. :

Jelikož už všechny největší pobočky  měly své programy, byl dnešní den trochu volnější. Začalo se tedy až v 11 hodin dopoledne programewm indické pobočky naší organizace, která má v Indii celkem 3 pobočky, a sice v Bombeji, Kalkatě a v Madrásu. Další pobočka se teprve buduje a bude v Rávadpuru. Obsahem referátů našich indických kolegů bylo pojednání o budování poboček a různých vědeckých výzkumech. Na veřejné projekty se teprve Indie chystá. Proslýchá se , že v Kalkatě by chtěli zkusit Robinhelp. Náš speciální tým, který tento projekt provozuje je do Kalkaty srdečně zván.

Po obědě byl předposledmní český program, který měšla pobočška v Českých Budějovicích. Program obsahoval přednášky o lékažských vynálezech a objevech, kde by pro účely reportáže mohlo být zajímavé pojednání o tom, že v oblasti vynavení nemocnic by  byla výrobní firma ECF požádána o výrobu a dodání chirurgické linky, což je v podstatě jakýsi robot, který by prováděl operace, přičemž lékaž by jej řídil po internetu. V oblasti mokrobiolofgie by asi byla zajímavá omluva za některé těžce léčitelné choroby, které vznikly chybou v zabezpečení laboratoře a úniku virů, se kterými se dělaly pokusy. Obecně se čeká na úspěch socioálních projektů, kde spolupráce a ochota Vás něco se naučit povede k získání léků, které vyřeší potáže s Rakovinou, AIDS a jinými chorobami, na které je obecná medicína zatím krátká. Proto se nebezpečné bakterie, které tato onemocnění způsobují, zkounají. U Rakoviny se šlechtí bakterie, které by uměly vrátit strukturu tkáně do stavu v jakém má být, přičemž se dělají výzkumy v oblasti genetiky.

V oblasti vchemie, která s tím trochu souvisí, byla přednáška o výzkumu možnosti výroby speciálních velmi pevných plastů. Co se týká spolupráce na náročných projektech, navrhuje českobudějovická pobočka spolupráci formou administrativní spolupráce a budování výroben elektroniky v areálu poboček na území České republiky, pokud je na to místo. Mělo by to platit i o výrobě jiných strojírenských zařízení včetně chemické výroby.

Následoval poslední program Polska a pak byl program Portugalska. V jeho závěru bylo celkové hodnocení a po večeři je v plánu diskusní beseda.



Žádné komentáře:

Okomentovat