pondělí 22. října 2012

BATRADIS UnivaPhone - test zařízení

Na našem webu máme velice rozsáhlou sekci o informačních technologiích, kde nechybí ani mobilní verze systému ARAX Univa Go. U tohoto systímu chystáme i pro veřejné využití novou verzi Ubivy Go za předúpokladu, že nám bude fungovat alespoň Robinhelp.

Nová verze systému ARAX Univa Go má stejné ptrosdtředí jako desktopová Univa v režimu Touchscreen UI, určená pro nový typ pracovních stanic, které šetří místo. Pojďme se tedy podívat na nový BATRADIS Univa Phone:

Začneme rozbalením krabičky, která je bílá s černým logem ECF a na obrázku zde máme telefon, který je uvnitř. Protože jde o zařízení vyloženě poro naší organizaci, máme tu její znak.

Telefon na první pohled vypadá jako nový iPhone 5, akorát že místo nakousnutého jablka tu máme znak ECF a v ruce máme černo-stříbrné provedení, takže tu máme odejmutelný zadní kryt z titanu potaženého platinou. Pod ním máme 3200 mAh baterii, která je vyněnitelná, nehleděš na to, že po jejím vyjmutí lze do telefonu vložit běžnou SIMkartu a vedle ní microSD kartu s kapacitou až 128 GB. Vnitřní paměť tohoto kousku je 64 GB z toho pro aplikace a data je k dispozici 63,5 GB. V černé části zad přístroje máme čočku 24 Mpx fotoaparátu s LED diodou. Fotoaparát natáčí i FullHD Video. Pro chod systému a aplikací má telefon 4 GB RAM a 4 jádrový procesor HELLOS Neurotron C4M.

Veškeré smartphony, které satojí peníze se dlouho startují. Ani jsme nestačili telefon odložit a uř tu máme jakési uvítání. Takže co to tady je? Máte BATRADIS ID? Ano, - tak se přihlásíme, poloha je Praha Česká republika a čas je Středoevropský letní. Automaticky přepínat letní a zimní čas? Ano. Zjištěna SIMkarta operátora veřejných telekomunikačních slkužeb. Chcete ji použít? Ano. PIN to nechce, ten jsem si vypnul, to že jsou veřejné telefonní služby operátora zpoplatněné operátorem, vím, - takže pokračovat. Veřejné internetové služby používám, takže dám že Ano, tady si dáme G-Mail, to bude stačit. Víc toho tady není, akporát že v nastavení mohu tato nastavení měnit. Tak a teď nám to poblahopřálo, tak to potvrdíme, čímž nám to zase spadslo, no a zteď tu už máme )vodní obrazovku něco mezi iphonem a Androidem. Pčetařením jedné z několika ikon do žlábku pro odmykaxí jezdec se spustí daná aplikace i při zamčeném displeji. Stejně jako u iPhone se ten jezdec přesune z leva do prava a máme velké ikoni Univa Touchscreen UI.

Prostředí si prohlédneme po prohlídce balení. Tady už nemáme proprietální HELLOS, bebo-li ECF nabíječšku s 3,5 mm hranatým Jackem, ale standardní micro USB kanel, který slouží pro spojení s počítačem a pro nabíjení pomocí nabíješky, která vypadá jako originální nabíječška na Apple iPhone (bílá kostička, kterou zde máme černou), do které se zapojí USB kabel a druhý konec jde do telefonu. Pak tu máme paklík příruček, redukce na mini a nano SIM. Mechybí klasická pecková sluchátka s ovládáním hovoru, hlasitostí a mikrofonem.

Telefon není nutno popisovat, protože takto dnes vypadá každý dotykový smartphone. Jako u Windows Phone rolujeme sezmamem aplikací nahoru a dolů. Na rozdíl od nových Microsoftích dlaždiček tu máme barevné ikony na tmavých průhledných dlaždičkách, takže pod nimi vidíme trochu obrázek, který tam je jako tapeta.

Po vtoru Androidu a IOSu ve verzi 5.1 a 6, máme na horním okraji vysouvací roletu s oznámeními. Při posunu vlevo máme vyhledáívání, dále vlevo vidget s počasím a hudebním přehrávačem a ještě dále kaslendář. Na hlavní plochu se dodstameme jediným tlačítkem vpředu dole a při posunu vpravo se nám otevře nastavení.

Ttv. Homebutton jako u iPhone 4 a výše můžeme stisknout dvajkrát rychle za sebou, čímž vyvoláme multitasking. Aolikace hodíme na stranu, čímž je ukončíme, nebo se můžeme přepínat.

Stejně jako u počítače se počítá s tím, že Robinhelp bude fungovat, takže tu máme také aplikace Harem 2013 beta. Jinak tu není nic neobvyklého až na to, že je to orientováno na práci v mnaší lorganizaci. Takže kromě kontaktů, které jsou na SIMkartě, nebo na Google, se mi sem stáhly kontakty z intranetu Batradisu spolu s nastavením pošty, chatu, kalendáře tu mám ze svého Google, takže když pustím kalendář, tak tu mám svoje věci a můj Robinhelp a pak tu jsou kalendáře pracovních skupin naší organizace.

Jinak je tu to, co na destopové Univě, akorát že je to přizpůsobené malému displeji a internet je zjednodušený. Ten tady chodí teď zajímavě, protože veřejný web jede pomalu předs mobilní internet přes SIMkartu a intranet naší organizace jede rychle přes WiFi, protože tam, kde sedíim, a kde mi to půjčili, nic jiného není.

Divím se, že to nedostala naše nová kolegyně a spol. Prý chtějí využít zásobu ještě koupených telefonů SONY Xperia Sola, na které byl nahrán brandware naší organizace, což znamená, že je tam softwarová úprava pro BATRADIS.

Žádné komentáře:

Okomentovat