úterý 2. října 2012

Reportáž z mezinárodní konference v Lisabonu 2. díl - Evtopa přichází

Zdravíme Vás opět z mezinárodní konference v Lisabonu, kde už máme za sebou program Spojených Států, střední a jižní Ameriky. Dnes je na programu severní a západní Evropa. Jak zjišťujeme podle pořadí jednotlivých zemí, rozděluje se nám mapa světa na jednotlivé pásy ze severu k jihu a každý den je jeden, nebo dva pásy.

Na rozdíl od zahajovacího dne, to bude dneska ry\chlejší, preotože v USa toho naše organizace dělá hodně a měli jsme pro Vás z USA nejvíce zajímavostí. Dnešek zahájila Velká Británie, kde máme docela dobré zastoupení v oblasti veřejných projektů včetně těch, které pomáhají zdravotně postiženým lidem. V technických oborech se naši britští kolegové pochlubili  poskytováním připojení k Internetu zadarmo v některých Pubech (něco jako hospoda), kde se signál sítě dá chytit i v okolních domácnostech. Jedná se o tyto podniky, které ppatří naší orhanizaci.  Nevýhodou však je, že je tam pivo úpněkud drahé a whisky také. Také noviny tam nejsou zadarmo, jak tomu bývá v ostatních pubech, takže si každý gentleman musí rozmyslet, kde si v klidu přečte své oblíbené noviny při sklence pravé skotské vhysky, přičemž si zapálí svůj oblíbený doutník.  Navzdory typickým britským traficím sem dorazila móda nekoužit a omezit pití ani ne proto, že to není zdravé a nemoderní, ale je to drahé.

Proto se valná většina anglického programu zaměřovala na otázky hospodaření s finančními prostředky naší organizace v mezinárodním měřítku a pak v pobočkách jednotlivých zemí. Britská delegace byxla velice potěšena tím, že i bez jejáho doporučení se celá organizace pustila do samovýroby potřebného vybavení, i když radost nad touto skutečností nijak srdečně neprojevila, aby se nechovala trapně.

Co se týká spolupráce v dsamovýrobě potřebného vybavení, z radostí naši britští kolegové přijali technologii pro počítačového řízení lodí, takže mohou ujšetřit za platy námořní posádky. Bude se to hodit v případě dopravy různého vybavení po moři, což je sice pomalé, ale je to levnější než doprava letecká. Chystají se to sdělit svým spolupracovníkům z řad běžných lidí, což by se mělo projevit tak, že nějaký Angličan popíše nápad, jak by mohla fungovat námořní nákladní loď, která by byla udělaná tak, že může plout bez lidské posádky.

I když pohyb po mapě po páísech zhora dolů není v tomto případě jecxnoznačný, po Velké Británii následoval program pobočky na Islandu. Asi he to tím, že se pořadí programů vybírá oidske toho, kde máme početnější zastoupení, což také není jednoznačné, ale aby byla naše reportáž zajímavá a aby se na všechny dpostalo, byl program islandské pobočky naší očrganizace, která má na Islandu 2 pobočky s provozem veřejných projektů, a to v Reikjawiku a v Keflawiku. Jinak jsou tam jen laboiratoře, datová centra a vědecká pracoviště.

Islandská delegace, vedená generálním ředitelem islandské pobočky naší organizace, kterým je pan Torgun Gudmunsen, se vhlubila hlavně velkým úspěchem rozšíření služeb společnosti Allied Social Services o služby domácí péče formou soužití, což je něco jako Robinhewlp, o čemž se naše česká delegace i s Robinem Hronkem osobně přesvědčila. To platí pro celou severní Evropu. Vedoucí datového centra Olaf Gudmundur Torgunson nás seznámil s fungováním datového centra, které zpracovává vetšinu agendy severní evropy v otázce právě těchto sociálních služeb a bestačí to. Domluvil se se svým kolegou v dánské pobočce naší orčganizace a chystají se vybudovat přímo pro agendu sociálních služeb datové centrum za polárním kruhem. Pomáhat jim budou kolegové z pobočky v Grónsku.

V oblasti jiných oborů neměli kolegové z Islandu nic zajímavého natolik, abychom to dávali do této reportáže. Po obědě  přišla na řadu Francie. Její program byl zajímavý tám, že se pochglubila něčím podobným tomu, co Island, a z oblasti techniky hodlá některé ,vynálezy naší společnosti předvést na výstavě moderního umění, bědy a techniky v Poitié, kde je na to speciální muzeum.

Naši francouzští kolegové se dále pochlubili tím, jak dovedou zprostředkovat spolupráci všech poboček a v oblasti předvádění široké veřejnosti, jaká je naše technika a architektura v domovině celé naší organizace, dokázali husarské kousky, které by i Vásd mohli zajímat.

Kdo navštívil Francii, kde stačí na ukázku návšrěva Paříže, všichni jistě známe Eifelovu věž a výstavní síň moderního umění Boubourg. Známe i historii obou staveb, ale newvíme pročn to bylo postaveno tak jak to vidíme. Původ lidského génia inspirovaný vizemi nějakého utopického světa, oplývajícího moderní technikou nemá souvislost pouze s naší organizací, ale sahá do hlubší historie. V případě Eifelovy\ věže byla  kinspirací pro stavitele Eifela také nějaká vize, nebo zkušenost s nějakým utopickým světem, kde byl ohromen nějakou obrovskou stavbou. Proč to nezkusit? A máme Eifelovu věž.

U Boubourgu to uiž má nějakou spojitost s námi, i když je známé spíše architektoinické hledisko, kde představa moderní stavby byla míněna jakási šílenost z barevných rour a trubek.Co se o tom neví a byla o tom řeč je skutečnost, že Boubourg je jedno z našich zařízení, které se nám nepodařilo před veřejností utajit, a tak jsme z toho udělali zajímavou stavbu, která dnes patří  mezi turistické atrakce v Paříži. Glavní pařížská pobočka naší organizací se nachází pod touto budovou, kde ty barevné roury, sloužící jako okrasa (dá-li se tomu tak říci) je část urychlovače, sloužícího jako součást zařízení na výrobu energie.

Po Francii má program Itálie, který v okamžiku psaní reportáže ještě nezačal. I když francouzský program nebyl nijak obsáhlý, je časově dlouhý. Jeho obsah jsmne si popsali, ale frrancouzi jsou známí tím, že jsou upovídaní. Rádi o mněčem mluví hodně dlouho, protože asi mají rádi svůj jazyk, tak se rádi poslouchají. Smnad se Itálie dsostane na řadu jewště před večeří.

Italský ptrogram vezmeme rychle už preoto, že teptrve začíná a není moc zajímavý. Jediné, co stojí za zmínku, je dobrý start rozšíření služeb italské pobočky Allied Socisal Services o domácí péči dormou soužitíá, kde se naše česká pobočka zúčastnila výběrové akce v rámci projektu Robinhelp. Mluvit se má o tom, jak se takové věci dějí v dalších mědsztech, kam by tým projektu Robinhelp chtěli pozvat a v přímořských letoviscích pro tento tým uspořádat převedení všeho, co lze v letovisku dělat a to zadarmo protože je to visita de amicci.

Po večeři má být na řadě Šúanělsko, jehož program i přes úspšch v něčem jako je Robinhelp také byl, ale nejsou tak odvázaní jako Italové. Pak je na programu taneční večer a to je asi tak vše ke druhému dni konference.

Žádné komentáře:

Okomentovat