čtvrtek 4. října 2012

Reportáž z mezinárodní konference v Lisabonu 4. díl - Afrika a Austrálie

Vítáme vás u dalšího dílu, který je již čtvrtý v seriálu reportáží z mezinárodní konference naší organizace v Lisabonu. Tentokrát je na programu Austrálie a Afrika. Jako obvykle Vás seznámíme s tím nejzajímavějším:

Dnes dopoledne 4.9. 2012 měla program Ausdtrálie, takže se dnešění program týkal převážně výroby naší elektroniky znašjy ECF, coý je v podstatě wlšwktronika značky HELLOS Electronic. Valná větčšina přednášek v rámcio australského programu se týkala právě výroby počítačů preo naší organizaci a podobné projekty  jako je Robinhelp, ale ve veruích ostatních zemí. Nejzajímavější byl na příklad referát o nové technologii pro výrobu Ultrabooků, která zatím není tak dokonalá jako ukázkový vzorek, ale pro práci v terénu a s maximem ušetřeného místa, bude dobrý i vlastní verzi tzv. Utra slim Ultrabooku.

Na jkedné z akcí projektu Robinhelp již byl předvádšěn kus nové řady s označením ECF WP 10 XU a WP 15 XZ, což je v obou případech extra tenký ultrabook s 10ti a 15,6 palcovou úhlopříčkou OLED Displeje. Konstrukce je zajímavá tím, že vlastní ultrabook je tak tenký, že vypadá jako kovové desky na papíry, takže se do jeho těla nevejdou žádné konektory. Ty jsou spolu s optickou mechanikou v dokovací stanici, která slouží jako bezdrátová nabíječka s veškerou konektorovou výbavou.

Počítač se nabíjí položením na horní stranu dokovací stanice, ze které se může nabíjet z baterie, nebo z napájecího zdroje pro provoz a nabíjení ze sítě. Jediné co v počítači jako takovém je, je 4600 mAh baterie, BlueTooth a WiFi. V čele didspleje nechybí webovbá kamera a v prostoru mezi klávesnicí a klouby víka s displejem jsou středové a výšěkové stereoreproduktory a ve spodní části směrem k desce stolu jsou reproduktory basové. Do sdamotného ultrabooku nejde nijak zasahovat. Jde o monolitickou Uniboddy konstrukci. Rozhraní WiFi slouží ke spojení s dokovací základnou úro používýní optické mechaniky a konektorů.

V Uktrabookju tepe 4 jáídrový procesor s pozytronickými jádry HELLOS Dinamitron C4M s taktem 2.8 GHz na každém jádru, 10,48 GM RAM MicroDDR3, grafická karta HELLOS Ultravision Gx 2G s 1,4 GB paměti a 500 GB SSD pevný disk.

Operačním systémem je tady ARAX Univa 2012, který se automaticky zálohuje zrcadlením na kloasický úevný didsk s rotujícími plotnami o kapacitě 2 TB, který je součástí dokovací stanice. Ta obsahujew uživatelsky vyměnitelnou baterii o kapacitě 3600 mAh, přístup k pevnému disku a slotu pro další pevný disk 3.5 palce, a to jkak točivý tak SSD na sběrnici s rozhraním SATA2.

V přední části základny je optická mechanika DVD-R/W RAM o rychlosti čtení/tápisu CD 64/52 a čtení/tápis DVD 64/16x(7200 Lbps) a u modelu WP 15 XU je vedle ní ještě čtečka karet. U modelu WP 10 XU je čtečka karet na levém boku pod konektory USB 3.0. 3 porty USB 2.0 jsou na levém boku u obou provederní. Na pravém boklu jsou 2 porty USB 2.0, VGA SUB konektor a HDMI. Na zadní straně je konektor pro nabíječku, LAN konektor a pro připojení starého typu klávesnice a myši PS2 konektory prto myš a klávesnici. Vrchní strana slouží jako nabíjecí plošina pro ultrabook, která může nabíjet i mobilní telefony HELLOS Electronic, potažmo ECF s bezdrátovým nabíjením.

Moc praktické to nen, i když je mlžné nechat základnu doma a doswtat se do ní po internetu, je-li připojena k modemu, nebo routeru. Vypadá to jinak hezky zejména ve stříbřitě kovovém provedení , typického pro počítače ECF, kde se vnější kryty vyrábějí z kartáčovaného hliníku, nebo titanu, potařeného platinou.

Potom následovala přednáška o výrobě prostorově úsporných pracovních stanicích, které jso vyráběny hlavně pro české pobočky naší organizaci díky neúspěchu projektu Robinhelp, kdy  budeme muset v rámci šetření pojmout tzv. Pracovní byty pro naše externí spolupracovníky nikoli jako byty ve smyswlu domácnosti běžného typu, ale něco jako ubikace v kasárnách bez pohodlí a soukromí, protože se do malého bytu musí vejít co nejvíce lidí. Psací stůl s klasickou konstrukcí stolního počítače zabírá moc místa, nehledě na nepořádek pod stolem díky spoustě kabelů, díky čemužř se nedá pořádně uklízet. Takhke se pověsí počítače na stěšnu a klávesnice s myší se pod ně položí na poličku sloužící jako stůl. Ještě úporněšjší konstrukci z hlediska místa chystá ECF na rok 2013 v podobě dotykových pultů. To budou 24 palcové dotykové monitory, které v sobě obsahují celý počítaš. Stačí někam v pracovním bytě přidělat nějakou nosnou konstrukci, která vypadá třeba jako kousek zábradlí, a na to se přiščroubuje ten dotykový pult tak že buder mít pohodný ergonomický náklon. Před to celé se postaví jen kancelářská židle a je to. Takové bylo dopoledne.

Odpoledne po obědě začaly programy poboček naší organizace v Africe. Moc tam toho nemáme, alespoň pokud jde o plnohodnotné pobočky, což znamená že tam neděláme moc veřejných projektů a na projekty typu Robinhelp a Allied Social Services se tam teprve chystají. To však platí pouze pro Egypt, Tunisko, Libii, Alžír a Jihoafrickou republiku. Možná se bude stavět pobočka v Ghaně, ale to se zatím jen plánuje.

Kromě toho jak exoticky vypadali někteří přednášející Afričané, protože čšlo většinou o Araby a černochy, bylo hlavně zajímavé povídání o výrobě automobilů v Saharské poušti z úsporných důvodů, aby pro své pracovníky nemusela naše organizace kupovat drahé automobily, které stačí zde replikovat. Oproti originálům světových značek osobních vozidel, ale i dodávek a náklaďáků, jsou námi vyráběná auta pro naše potřeby vybavena špičkovou ekejtronikou. Tu si vyrábíme v továrnách se značkou ECF. U aut jde o navigace, autorádia, handsfree pro používání mobilních telefonů v autě, nebo kompletní relektronické řízení auta pomocí palubního počítače, který integruje navigaci, obládání autorádia, hsandsfree a dokonce i DVB-T televizi. Systému nechybí couvací kamera a systém pro protokol jízdy s moýností natáčení videa. To pomůže při vyšetřovíání dopravních nehod doložením důkazů formou videa a protokolu o překročření povolené rychlosti s přesným udáním polohy.

Po Austrálii byl Nový Zéland. Jediné co vynecháváme je pojednání o projektech typu Robinhelp, protože tam fungují.l

Žádné komentáře:

Okomentovat