pátek 5. října 2012

Reportáž z mezinárodní konference v Lisabonu 5. díl - Zajímavoísti z programů orientu

Víátejte u dalšěího dílu reportáže z mezinárodní konference naší očrganizace z Lisabonu, který je již pátý. V něm se podíbáme na zajímavé programy z dálného východu. Vybereme oúpět zajímavosti ze všech referátů a sympózií, jak tomu bylo v předešlých dílech.

Ráno zahájilo svůj program |Japonsko. Pochlubilo se nejen tím, že u nich funguje síť sociálních služeb včetně péče formou soužití, kdy byl v rámci programu rozhovor s párem, který jsme dali dohromady japonskou verzí projektu Robinhelp.  v Rámci toho nás přímo generální ředitel japonské pobočky - pan Tokojamo Suzuki informoval o tom., že se chystá dalšěí pár tohoto typu. Jeho dcera Mičiko Suzukiová nám sama vyprávěla o tom, že se o nějakého osamělého muže takto stará.

To hlavní, co mělo Japonsko na programu bylo otevření továrny na nanotechnologickou výrobu čipů pro továrny ECF v Austrálii a v Číně. Kromě toho byla valná většina japonského programu věnována experimentům v oblasti robotiky. Na vírobu zařízení pro naše potřeby, abychom si nemuseli nic kupovat, vyžaduje více továren s automatickou výrobou, kdy naše japonská pobočška vyvíjí aztomatické linky a montážní roboty. Přesto však byl japonský program jeden z těch kratších, přičemž se nám naši japonští kolegové velice omlouvají, že nemohou s mnámi být déle, neboť mají příliš mnoho práce. Měli pro nás původně připravený večerní program, věnovaný ukázce japonských národních zvyků s čajovým obřadem a pohoštěním.

Po Japonsku měla program Čína. O sbé vlastní verzi projektu Robinhelp se zmínili naši čínští kolegové jen okrajově, a spéíše se věnovali úspěchům své továrny ECF, kde k nelibosti právníků firem na výrobu elektroniky kopírují pro svou potřebu elektroniku známých firem. Argumentují tím, že elektroniku od ECF nelze dát v případě potřeby dát opravit, ale výrobky značek jako je PHILIPS, Panasonic, SONY apodobně, opravit dají běžně. Navíc se na tom dá dobře vydělat nehledě na to že bez ohledu na BATRADIS si uvedení výrobci včetně těch neuvedených nechávají své výrobky byrábět v Číně.

Nový typ pracovních stanic pro českou pobočku naší organizace se bude právě vyrábět nejvíc v Číně. Je to přece jen blíže než to dovážet z Austrálie a díky tomu bude levnější doprava.

Podobně je na tom Jižní Korea, která se zatím do něčeho na způsob projektu Robinhelp nepusatila, ale apeluje na vedení společnosti pro výrobu elektroniky - Samsung, aby něškteré experimentální prototypy počítačl, nebo jejich přídslušenství spolu s mobilními telefony a tablety vyráběla přezčas a věnovala některé výrobky pro potřebu svých projektů, výměnou za bezplatné poskytnutí lepší nanotechnologie k výrobě ještě tenčích mobilních telefonů, ultrabooků, tabletů a televizorů, které pak budou moci být také tenčí a lehčí.Jinak hodlají také postavit továrnu ECF, zvláště budou-li chtít úspěšně vyzkoušet Robinhelp, na což zvou náš specializovaný tým z Prahy.

Po obědě až do večeře byla na programu beseda se všemi představiteli naší organizace, kteří zde mšěli své úprogramy. Rady pro českou delegaci zatím nemáme. Jakmile budou programy české pobočky rozloženy do příštího týdne ihned po oběfě, je to vymyšleno tak, že si některé rady a zkušenosti vymění v besedě k dsanému programu, nebo při společenské družbě.

V Sobotu a v Neděli bude pořádána v několika etapách prohlídka Lisabonu a nechává se volno pro vlastní individuální zábavu. Falší programy konference začnou až v Pondělí.

Sobotní večer od 20:00 je určen pro koncert Marie Smaulové. Montáž pódia nám trochu rušila včerejší odpolední a celodenní dnešní programy. Toto pódium pak bude použito příští týden na koncert Robina Hronka. Naštěstí tím nebylo rušeno hlavní dějiště konference, ovšem poslech přednášek v jednom z použitých hotelů na Lisabonském předměstí byl bohužel blízko stavby úódia, kam ješětě zbývá namontovat svěztelnou techniku.

O víkendu, kdy konference končí je v plánu místní verze výběrového řízení něčeho na způsob projektu Robinhelp, na což se vedle koncertního pódia montuje celý areál pro akci.

O tom v dalším díle.

Žádné komentáře:

Okomentovat