čtvrtek 25. října 2012

Teamviewer - užitečný nástroj pro spolupráci

Tentokrát nebudeme představovat žádnou naší speciální technologii, ale podíváne se trochu na jednoduchý a bezpečný program na sdílení pracovní plochy a spolupráci třeba i na projektu Robinhelp.

Ještě pouze na našem Facebooku Vím náš spolupracovník Robin Hronek představil imitaci naší sítě v podobě programu LogMeIn HAMACHI, který měl sloužit k vytvoření skupiny, spolupracující na projektu Robinhelp. Sdílewní souborů a tiskáren v mástní síti tak mělo fungovat po internetu. Problém byl s připojením počítače s Windows XP ke sdíleným dokumentům a jinému obsahu počítače s Windows 7. Spojení ze strany Windows XP nebylo funkční.

Tento problém je vyčešen v programu Teamvewer, kterým můžete ovládat vzdálený počítač. Stačí se připojit ke vzdálené ploše, nebo sdílet soubory. Podmínkou je, aby na počítači, který chcete ovládat, běžel program Teamviewer a jeho majitel Vám sdělil ID a heslo ke svému počítači, které je pokaždé jiné.

Podmínkou je, že program použijete k domácímu použití. Jen tak je zadarmo. Lze tak preovádět dálkový servis ve smyslu softwarových oprav počítače. Tím se rozumí někomu vyčistit disk od nepotřebných souborů, odebrat nepotřebné aplikace, nainstalovat nějaké aplikace, nebo odstranit viry s počítače.

Vaše činnost je zobrazena na monitoru počítače, který ovládáte. Lze navázat i zvukové spojení, takže svoji činnost můžete komentovat, a naučit tak méně zdatného uživatele něco nového ohledně práce s počítačem.

Tento program je celkem známý, ale i po technické stránce domácí použití na projektu Robinhelp, známé není. V přčípadě že nefunguje nějaký cloud, nebo chcete v ráímci spolupráce sdílet materiály, ke kterým by na nějakém úložišti mohla mít přístup nežádeoucí osoba, negunguje Hamachi, tak se připojíte ke kolegově počítači, kterého pořádáte o heslo a dáte sdílet soubory. citlivé materiály kolegovi nahrajete.

Případé technické potíže pak lze řešit tak, že méně zkušený kolega dá zkušenějšímu kolegovi ID a heslo a po připojkení ke vzdálené ploše může být problém řešen. Takovým problémem může být pomoc něco nastavit.

Program je od večera dna 24.10. 2012 zkoušen Robinem Hronkem a je ve stádiu vytvoření skupiny počítačů s možností přístipu pomocí vždy stejného hesla, což se podařilo u stolního PC a u notebooku zatím ne. Asi to zatím nevadí, protože do noztebooku se dálkově moc nepoleze, a když, tak doma, aby to bylo pohodlnější.

Žádné komentáře:

Okomentovat