pondělí 8. října 2012

Reportáž z mezinárodní konference v Lisabonu 8. díl - Střední Evropa a první český program

Tak nám začal druhý týden naší mezinárodní konference, díky čemuž Vás můžeme přivítat na osmém pokračování našeho seriálu reportáží z Lisabonu. Tady se už účastní i Česká republika, která bude mít své programy vždy po oběděš. Začneme však od začátku:

Ráno mělo program Rakousko a pak Švýcarsko. Jediná věc, která byla  na rakouském programu zajímavá,. bylo pojednání o veřejných projektech, kde byly nejzajímavější podobné věci jako naše PCA Praha a Robinhelp. Stávbá se to běžnou praxí. O něco zajímavější program mělo Švýcarsko, kde  vedke Robinhelpu a všemu co k tomu patří bylo zajímavé pojednání o získávání financí pro naší organizace provozem některých bank a pojišťoven, kterými je Švýcarsko vedle čokolády a cýroby náramkových hodinek proslulé po celém světě.

Z technických zýálkežitostí bylo na švýcarském programu pojednání o spolupráci na pokusech s velkým urychlovačem částic u Ženevy, kterými se má zjistit, jak asi vznikl vesmár v případě teorie o Velkém Třesku. Je-li tato teorie správná, měl by v urychlovači vzniknout vesmír v jeho počáteční formě, kterou byl belice hustý zhluk částic pod velkým tlakem, který se během řádově několika milionů miliard let rozpínal a řídnul až do souřasné podoby, kdxy mu sterjný čas poslouží k pozvolnému smršťování a zhoustnutí. Není-li tato teorie správná, pomohli jsme Vaším vědcům objevit a prakticky vyzkoušet základní princip pohonu pro dlouhé mezihvězdné lety, běgem kterých posádfka lodi nezestárne. Třetí možnost, kterou pokus přinese je taková, že pokus způpsobí katastrofu, ktrerou bude konec světa.

První český preogram byl po obědě, a zajímavé na něm bylo provádění pokusů v oblasti levných telekomunikací pomocí technologie VoIP, kde veřejné použití v Nrně zkouší provozovatel sítě Odorik. Problém je, že se chvce tato firma chovat obchodně a poskytuje pouze hodinu zdarma. Původní záměr byl, umožnit lidem telefonovat zdarma po celém světě, aniž by telefonovali pomocí služby Skypew, ICQ, WibdowsLive, Yahoo, či Tango z počítače na počítač, nebo u Smartphonů u stejných služeb kde navíc mohou použít klienty Imo, Fring, Tango, či aplikaci Viber, nýbrž použili běžný nebo VoIP telefon. U běžného telefonu je potřeba VoIP adaptér. Takže toto je od Odoriku trochu zrada, ale ať si dělají co chtějí.

Dalším bodem českého programu byl referát chválící provozovatele restaurací a kaváren za provoz nezabezpečených sítí WiFi pro připojení k internetu zadarmo. Chtělo by to ale ještě pokjrýt  nejbližší okolí, protože naším hlavním cílem je rozvinout český internet tak, aby byl všude a zadarmo, jako v ostatních zemích, kde potom poskytovatelé připojení vymýšlejí způsoby jak tomu konkurovat velice výhodnými nabídkami připojení včewtně splátkového prodeje zařízení, protože se chtějí udržet na trhu.

V českých trýních podmínkách to půjde těžko, ptrozoýe hrozí zákaz internetu zadarmo, aby operátoři mohli vydě+lávat, což řešíme speciální technolohií DataRay, díky které nepoužívánme cesty po kterých běží signál internetu distribuovaný posdkytovateli připojení počínaje  společností Internet.cz (FORPSI), Netbox až po provozovatele kabelové televize UPC a telefonními opetrátory konče. Lapidárně řečeno - nejde to jejich dráty.

Nrejvšětší DR pokrytí má Praha, o čemž bude prasžský program. Podstatné je, že u připojení DR (DataRay) nejdou otevírat stránky na veřejném Internetu, stejně jhako na veřejném Internetu nejde otevřít nic z Intranetu naší organizace., Kdo z našich pracovníků potřebuje oba internety, musí si normálně platit běžné připojení. Aby vše plynulo do jedné síťové karty počítače, dodáváme modem s routerem, který slučuje obě sítě. Z hledisdka placeného připojení (O2 Internet ADSL, UPC Direct) hostitelem načeho modemu a ža k němu je zapojen počítač. V praxi to znamená že jako klient na modemu či směrovači není zapojen přímo počítač, ale náš modem, který má vedle přípojky na DR anténu sdířku pro internet označenou jako PNS (Public Network Service - modrý konektor ETHERNET RJ45). Počítač - resp jeho síťová karta je propojena až s naším modemem.

Pokud tuto možnost nemůžete využít, může být veřejný internet směrován do naší sítě nějakým počítačem, jehož majitel si může dovolit platit internetové připojení ma jeho počítač je nastaven tak, aby fungoval jako proxyserver, kterým protékají data mezi oběmi sítěmi. O tom více až se budeme věnovat Praze.

Po českém preogramu následuje program Slovenska. O pokusech s projekty typu Robinhelp a PCDA Praha se čeká až na úspěch české pobočky. Naši kolegové ze Slovenska doslovfa a do písmene "troezlivo čakajů nna úspešné zaveděnié týchto služieb v Českej republike". Jinak preo účely této reportáže neměli na programu nic zajímavého.

V otázce zajímavých věcí je na tom lépe Polsko, které bude mít ještě dva programy v úterý a ve středu. Dnes se povchlubilo úspěchem ve svéím provedení projektu Robinhelp, kterého se zúčastnil náš český tým v čele s Robinem Hronkem. Od té doby se to tam podařilo ještěš ve čtyřech dalších městech.

Den před večeří, po které he v plánu taneční večer, uzavřelo svým programem Maďarsko, které se také chlubilo svojí vetzí Eobinhelpu, kde tým provozující tento projekit také byl, ale kroměš Segedína se jim to podařilo ješětě v Debrecíně, Budapešti a kvůli této konferenci odložili salší akci v Rábu.

Žádné komentáře:

Okomentovat