pátek 19. října 2012

Co asi nevíte o Skype viru - fantastické odhalení

Nedávno jsme se dozvěděli, že na Skype se šířil velice nebezpečný virus. Na jeho odstranění je na službě YouTube spoustDle mínění našeho spolupracovníka Robina Hronka je většina těchto návodů složitá, takže sám natočil video prto uživatele antivirového programu Avast. Video dáváme i sem



Nás ale bude zajímat šokující odhalení, které provedli naši systémoví analytici, a sice o to, kde se ten Skype virus vzal. Virus byl analyzován a zjištěno bylo že si jej objednal Český telekomunikační úřad pro telefonní operátory, prodávající své služby v České republice. Program Skype totiž umožňuje telefonovat po celém svě+tě zadarmo mezi počítači, nebo chytrými mobilními telefony a tablety, je-li k dispozici nějaká forma vysokorychlostního internetu. Telefdonní operátoři tak mohou donutit lidi používat placené telefonní služby, pokud odradí své zákazníky od používání Skype pomocí nákazy virem. Je to od O2 sporsťárna, protože by bývalo stačšilo aby ten virus poiuze poškodil aplikaci Skype aby nešlo telefonovat a nevykrádat lidem hesla ke službým, které používají na internetu, pokud tím nesledují čeští operátoři další cíle, jakým by třeba by\lo upravit nastavení služeb tak, aby u mobilního internetu nestačil limit FUP a u ADSL či VDSL nestačila rychlost, takže by pak bylo řešením pořízení vyššího a tím pádem dražšího tarifu.

Problém postihuje i uživatele připojení kabelem od UPC, neboť i tam jsou různé tarify za různé rychlosti. Jediné, co se proti tomu dá dělat je využít u Skype návodů, která si najdete naq YouTube, když si do vyhledávání zadáte „Skype virus“ a dozvíte se toto:


  1.  Pokud jste bohu žel kliknuli na odkaz v psané konverzaci na Skyps u dotazu jestli je toto fotka Vašeho Skype profilu, jděte ve Skype na Nástroje-Nastavení.
  2. Vyberte záložku „Rozšířená nastavení (ozubená kolečka).
  3. Dole na kartě s nastavením, klikněte na „Zpráva přístupu aplikací ke Skyped (dvě šipky nad sebou, kdy každá ukazuje opačným směrem).Uviudíte-li jakoukoli aplikace, klikněte na tlačítko „Odebrat“.
  4. Spusťte Avast a v levé části jeho okna zvolte „Testovat počítač“.
  5. U testu počítače se objevily další volby, ze kterých vyberte „Test po restartu počítače“.
  6. Kliknutím na tlačítko „naplánovat“ se objeví odkaz „Restartovat počítač“.
  7. Klikněte na něj a souhlaste s restartem počítače kliknutím na Ano.
Spištění Windows je přerušeno testem počítače programem Avast, který běží na modré obrazovce. Nejde o poškození systému, ale o test počítače pouze v režimu systému MS-DOS, což počínaje verzemi Windows XP, Windows Vista a Windows 7 znamená chod testu počítače pouze na systémovém jádru. Pro většinu z Vás to znamená, že počítač nefunguje a nelze s ním dělat nic jiného, kromě otestování na viry.
Výhodou však je, že budou odstraněny viry ze systému a uživatelsky nedostupných oblastí disku, které by jinak nebylo možné jakkoli vyléčit, neboť se většina virů instaluje do systému jako systémové součásti, které nejde odstranit, neboť běží, nebo se s nimi pracuje. Při testu po restartu Windows jeětě neběží, takže se může odstranit vše, co je označeno jako napadený soubor.U Skype viru newvíme jak se přesně ten viruds jmenujew, ale oznámení by mohlo vypadat asi takto:

Soubor C:\%Appdata%\Roaming\Skypew\sheart32.exe je napaden virem Win32 Trojan Keyloger-[Trj]

Stiskem šíslice 1, k čemuž není potřeba držet SHIFT, smažete napadený soubor. Opakujte při dsalším výskytu tohoto, či jiného napadeného souboru. V tomto stavu funguje klávesnice podle amerického rozložení QWERTY standard IBM.

Toto může trvat I několik hodin, zejména, mate-li více pevných disků. Stačí zkontrolovat jednotku C. Začne-li se kontrolovat další disk, stiskem klávesy ESC bude poktačovat spuštění Windows

Tento objev byl proveden na počítačích se systémem ARSAX, který umožňuje lepší využití umělé inteligence. Mohli jsme tak zabránit Skype kontaktům Robina Hronka, aby se u nic objevil ten odkaz a tak jse jim pomohli k tomu, aby se tímto virem díky zvědavosti nenakazili.
Zato bychom docela uvítali, aby tito přátelé pomohli s projektem Robinhelp, protože se už nemůžeme dočkat nejen až bude mít Robin Hronek družku od Vás, ale rádsi bychom zveřejnili první veřejnou distribuci systému ARAX Univa 2012 Public, která se od běžné distribuce liší tím, že obsahuje Skype, který ani na neveřejnou distribuci nejde nainstalovat. Čekáme na Vás.

Žádné komentáře:

Okomentovat