středa 3. října 2012

Reportáž z mezinárodní konference v Lisabonu 3.díl - Program severní Evropy

Opět Vás zdravíme a srdečně vítáme na našem blogu u seriálu reportáží z naší mezinárodní konference. Dnes tu máme pojednání o třetím dnu konference, ze kterého jsou nejzajímavější programy severoevropských zemí, které můžeme pokládat jako takovou ovhutnávku toho, co nás čeká op závěrečném víkendu, alew s kladnými a nikoli zápornými výsledky.

Snešní den zahájilo programem tohoto typu Švédsko. Tato země je i bez vlivu naší organizace zjímavá tím, že jsou si lidé ochotni vzájemně pomáhat a starat se o slabší a zdraviotně postižené lidi. Do nedávna bylo Švédsko pověstné svým systémem sociálních služedb, příspěcků pro sociálně slabší občany, dokud to nezačalo zatěžovat státní rozpočet. V lidech to je a tak byly takové věci jako založení pobočky společnosti Allied Socuial Services i s rozšířením o služby, které do toho přináší cokolio na způsob projektu Robinhelp, velmi snadno realizovatelné. Pokud byl nějaký problém, který by šlo vyřešit poradou s ostatními našimi spolupracovníky, kteří zkoušeli podobné věci ve svých zemích, bylo Švéedsko hostitelem jinferencí na řešení potíží s těmito službami a projekty na jejich realiozaci. Obvykle se takové konference konaly ve Stockholmu a později občas i v Goteborgu (Jeteborg).

Větčina programu delegace ze Švédska byla o tom, jak tam funguje společnost i s rozšířením o asistenční péči formou soužití i v době, jdy ještě nikoho z nás nenapadlo, že by byl potřeba nějaký Robinhelp. v rámci programu tam byl rozhovor se švéídským párem, vytvořeným tímto způsobem a všichni z toho měli radost i když se na ně nedostaly sluchátka s překladem, stejně je to potěšilo i když nerozuměli ani slovo.

V rámci švídského programu byl zajímavý regerát o tom, že tento způsob pomoci he možný i bez nás a obecně je známo že žena ve Švédsku pečuje občas i o dva muře. Vžil se pro to výraz Švédská trojka", ale používá se obvykle v erotice pro akt s jednou ženou a dvěma muži, spíše však  s jedním mužem a dvěma ženami. Rozšíření i muimo postel byl až nápad naší organizace a mimo ni pár lidí, kteří se dostali do situace, ve které to tak dopadlo. Ve Švédssku k tomu stačí tuhá zima, nebo obleva, aby se na příklad někdo někam nemohl dostat. pokud je nejlepší cesta přes zanrzlé jezero, která není použitelná při oblevě. Postačí však krutý mráz. Většímu počtu lidí je také veseleji, což je ve Švédsku hlavně v zimě potřeba, neboť je velmi brzy tma.

Podřizují se tam tomu i vědeckotechnické vynálezy a můžeme Švédsku gratulovat. Doufáme že naši čšvédští kolegové zůstanou až do konce, protože by mohli týmu Robinhelp poradit.

Velice podobný program mělo Finsko, kde sice není ještě péče o zdravoitně postižené  pomocí Allied Spciasl Services rozšířena o péči soužitím, ale výsledek pokusu o Robinhelp jsme vidšli také. Rozhovor s takto vytvořeným párem tam měli Finové také a radost z toho byla stejná jako v případě Švédska i když lidé bez sluchýrewk na překlad rozuměli ještě méně.

Tím pádem to můžeme urychlit tím, že řekneme, že v podstatě ten samý program měl\y delegace ještě z Norsdka, Dánska, Nizozewmí a Belgie. Ajireýt u tí Belgue by Vás mimo dobrého chování k postiženým lidem, mohlo zajímat něco o budivě Atomia v Bruselu, že to není jenom zajímavá ukázka moderní architektury, která ukazuje že jde postavit dům, vyoadající jako model atomu železa, kde se dá do těch koulé propojených rourami chodit, ale je to součást technického vybavení naší organizace, který je potřeba na komunikaci s domovem naší organizace.

Žádné komentáře:

Okomentovat