středa 10. října 2012

Reportáž z mezinárodní konference v Lisabonu 10. díl - Třetí český program a další

Tak tu máme opět jeden díl reportáže z mezinárodní konference v Lisabonu, který je už z desátého dne této velké akce, takže Vás vítáme u desáté reportáže. Už je toho tolik, že je potřeba blog prohlížet během přidávání něčeho nového, aby tam nebyla chyba, nebo se něco neopakovalo a tak. Z českých programů je na pořadu Jihlava, kde se budeme věnovat ztestování zařízení a adaptaci na české podmínky. Jak je ale dobrým zvyklem, začneme od rána a vezmeme to až do večera:

Ráno měla program Itálie, kde nás bude akorát zajímat jejich použití našeho projektu Robinhelp, protože se toho zúčastnil tým v čele s Robinem Hronkem, který byl pozván na akci ve Veroně a nylo to také v Římě. Bez naší delegace to od té doby s velkým úspěchem vyzkoušeli v Janově, Turýně a v Benátkách. V Neapoli to bylo o minulém víkendu a bohužel ještěš nepřišly výsledky.

Velice zajímavý program následoval po Itálii, který trval až dso oběda. Měla ho delegace z Bermudských ostrovů. Velice zajímavé by na tom hlavně  mělo být to, že díky této základně má naše organizace svou vlastní bezplatnou letedckou a námořní dopravu. Valná většina Bermudského programu se věnovala replikaci a renovaci součástí leteckých motorů, celých letadel a lodí. Materiálu je spousta, neboť se jedná o lodě a letadla, které v této oblasti zmizely.

Jedná se totiž o oblast, která je známá jako Bermudský trojúhelník. V se tamní pobočka naší organizace nachází a všechna pohřešovaná letadla, lodě a ponorky byly rozebrány a součástky byly replikovány, nebo vyčištěny a použity zbovu.. Jinak program z bermudské pobočky obsahoval k tomuto tématu přednášky o zkoumání mechanických poškození kovových součástek , ukázky opotřebení souřástí leteckých motorů, demonstrované na renthenových snímcích, kde se opotřebení projevuje trhlinkami ve struktuře kovu, ze kterého jsou součástky vyrobeny. Podle toho se pak vyrábějí součástky nové. Prý se to hodí i u výroby automobilů.

Po obědě byl program české pobočky v Jihlavě, která je zajímavá tím, že vyúsťuje do starobylých městských katakomb. V Jihlavě o těch katakombách existuje legemda, která praví že se v nich objevuje na jednom místě tajemná postava, která vypadá jako stín lidské postavy v dlouhém plášti s kapucí. Katakomby vedle jiných památek jsou i proto jednou z mnoha turistických atrakcí.

Ve skutečnosti se jev objevuje u vchodu do naší jihlavské pobočky, kde slouží jako jakési strašidlo na odhánění zvědavců.Její program obsahoval přednášku o tom, jak jsou testována zařízení pro naší organizaci. Není to nic jiného než testy elektroniky než se začne prodávat, akorát že se neprodává. To se dělá u každé země, aby to fungovalo podle určitých norem. Mohlo by dojít k poruchám, nebo k rušení ostatních zařízení, takže se zjiš%tuje, jak to prfo danou zemi vyrobili. V Čechách se to dělá v Jihlavě.

I když to zatím asi nevyužijete, testují se počítače a mobilní telefony i pro použitá na projektu Robinhelp. Na našem webu takovcý test máme, ale shrneme si to podle přednášky o testování pracovních stanic  a notebooků od ECF, které zatím používají jen naši pracovníci. Jde o počítače s konstrukcí maximálně šetřící místo a notebooky, které s optimalizovanou distribucí systému ARAX, která nese distribuční označení "Univa", fungují perfektně. Kdyby byl náhodou úspěšný projekt Robinhelp, někteří lidé jsou zvyklí na Windows, nebo Linux. Týká se to hlavně žen, které se naučí něco perfektně ovládat a pak  dostanou něco jiného a nevědí co s tím.

Předmětem testování je tedy zprovoznění pracovních stanic ve Windows, nebo v Linuxu, kde jsou problémy s ovladači. Ve Windows 7, nebo Windows 8 na příklad nefungují hlavně u notebooků vestavěné moduly technologie DataRay, což se musí řešit jejich vypnutím v BIOSu a instalací ovladačů k tomuto zařízení ve formě USB klíče. Občas byly problémy s připojením bezdrátové klávesnice a myši. Síťovou kartu, zvukovou kartu a grafickou kartu se jakž takž podařilo zprovoznit, ale občas systém spadl do modré obrazovky. WiFi a BlueTooth také nebylo spolehlivé.

Aby nedošlo k potížím nejen technického, ale i právního charakteru, naši vývojáři nic pro Windows nového nevytvářejí, a to ani ovladače k zařízení počítače. Technicky sice funguje vše zadarmo, ale není to legální a někomu  z Vás by to vadilo. Tím pádem se zkoušelo zprovoznit pracovní stanici vlastní výroby v systému Linux. Počítáme s tím, že Robinhelp může fungovat, tak jsme se u Linuxu zaměřili na typ, který je uživatelsky nejjednodušší, protože  jako pracovní nástroj budou počítač od nás dostávat ženy. Je možné že i s Linuxem umí zacházet, ztakže jsme se zaměřili na Ubuntu v jeho nejnovější verzi.

Výsledek byl o něco lepší. Na testovaných vzorcích chodila grafika a zvuk pořádně, ale popis zařízení neodpovídal skutečnosti. Při rozpoznávání hardwaru náhodou fungovaly ovladače, které si systém sám nainstaloval. Internet fungoval na stolní pracovní stanici jen přes připojení kabelem a i když ECF geklaruje síťovou kartu jako 1000 Mb/s dostali jsme z toho maximálně 256 Mb/s. Provedení s bezdrátovou klávesnicí a myší fungovalo podobně, kde v Ubuntu fungovalsa bezdrátoví klávesnice mizerně a myě byla opožděná a nešlo rolovací kolečko.

Protože je i oficiálně konkrétně Ubuntu zdarma bez porušování zákonů, má smysl aby se tím naši vývojáři zabývali, a udělali správné ovladače.

Ještě kompaktnější stolní pracovní stanice, které ECF označuje jako dotyxkové pulty nám mimo ARAX fungovali bez pčipojené myši a klávbesnice akorát ve Windows 8, ale jenom tak, že displej reagoval na gesta a byly tam problémy popsané výše. Lépe na tom jsaou notebooky-

Testování se týkalo i mobilních telefonů, které na tom byly nejlépe. Pro potřeby projektu Robinhelp a následného efektu jsme zkoušeli rozchodit smartphonew vyrobený firmou ECF v Androidu, kdyx telefon fungoval dobře, ayle nesměl se uspat. Po rozsvícení displeje nešewl odemknout ani do aplikací na zamykací obrazovce. Bylo tedy potřeba vyjmout baterii a pak telefon znova zapnout. ARAX Univa Go tuto chybu neměla. Telefon, kde nejde otevčátn zadní kryt se musí resetovat.

Potom byla přednáška o distribuci této techniky, která už není tak zajímavá.

Polsko mělo svůj druhý program ze třech a i když jde o věfu a techniku, není to pro nás dost zajímavé, aby to bylo v tomto článku.

O něco zajímavější byl program chorvatské pobočky díky jejich použití našeho projektu Robinhelp, kdy nám za to děkují, že jsdme navštívili jejich akci.

Podobný duch měl prohtram Rumunska, kde je zajímavá jejich hlavní pobočka v Karpatech tím, že aby byli lidé odtazeni od nežádoucího slídění okolo, spojili naši rumunští kolegové nějaké své pokusy s legendou o hradě hraběte Drakuly. Veřejný projekt, kterým bylo použití projektu Robinhelp, máme za sebou i s českou delegací v přímožském městě Efotia nort. Od té doby byl podobně vytvořen úpár v Bukurešti, Ploešti, piteti a ve městě Tulcea.

Po večeři bude kultirtní večer






Žádné komentáře:

Okomentovat